Czarne latte pomaga oczyścić organizm? Sprawdź, jak działa kawa z aktywnym węglem
W niektórych przepisach na czarne latte w ogóle nie ma... kawy
Fot. 123rf

Czarne latte pomaga oczyścić organizm? Sprawdź, jak działa kawa z aktywnym węglem

Czarne latte, czyli kawa z mlekiem i węglem aktywnym, to bardzo modny napój, któremu przypisuje się właściwości odtruwające. Czy rzeczywiście tak jest? Jakie właściwości ma kawa z dodatkiem węgla?

Czarne latte, znane również jako "charcoal latte" albo "black latte," to napój, który zawiera aktywowany węgiel nadający mu charakterystyczną, czarną barwę. Tradycyjne latte to połączenie espresso i spienionego mleka, ale w przypadku czarnego latte, do mieszanki dodawany jest aktywowany węgiel, co ma nie tylko zapewnić napojowi wyjątkowy wygląd, ale też wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Skąd się wzięła moda na czarne latte?

W dzisiejszych czasach, gdy w każdej kawiarni dostępne są rozmaite smaki kaw, czarne latte stanowi atrakcyjną nowość. Jest to sposób na odróżnienie się od konkurencji i przyciągnięcie uwagi konsumentów. Ale to oczywiście nie jedyny powód dużej popularności kawy z dodatkiem aktywnego węgla. 

Czarne latte jest bardzo fotogeniczne i przyciąga uwagę na platformach społecznościowych takich jak Instagram. Wyjątkowy wygląd napoju sprawia, że ludzie chcą go sfotografować i podzielić się ze znajomymi, co naturalnie zwiększa jego popularność.

Czarne latte cieszy się ponadto sławą napoju wyjątkowo zdrowego dzięki dodatkowi węgla aktywnego, któremu przypisuje się właściwości detoksykacyjne. Niektórzy twierdzą, że może on pomóc w oczyszczeniu organizmu z toksyn, choć warto zauważyć, że naukowe dowody na te twierdzenia są ograniczone.

Zwolennicy czarnego latte wymieniają jego zalety:

  • kofeina w kawie pobudza i dodaje energii energetyzująco,
  • kawa zawiera ogromną dawkę przeciwutleniaczy,
  • węgiel wspiera procesy naturalnej detoksykacji organizmu,
  • węgiel wpływa regulująco na metabolizm,
  • węgiel działa kojąco na układ pokarmowy,

Chociaż czarne latte zdobyło popularność, warto również zauważyć dwa kontrowersyjne aspekty. Po pierwsze aktywowany węgiel może zaburzać wchłanianie niektórych leków i składników odżywczych. Po drugie zaś brak jest solidnych dowodów naukowych potwierdzających, że aktywowany węgiel rzeczywiście ma właściwości detoksykujące i regulujące metabolizm.

Czy warto pić kawę z dodatkiem węgla aktywnego?

Kawa może u niektórych osób podrażniać błony śluzowe przewodu pokarmowego. Dodanie do kawy węgla aktywnego likwiduje ten negatywny efekt i działa kojąco na układ pokarmowy. 

Poza tym, takie połączenie jest praktyczniejsze: zamiast popijać kapsułki z węglem wodą lub czymś innym, sięgamy po napój łączący w sobie zalety kawy i węgla aktywnego.

Warto jednak mieć świadomość, że węgiel nie wspiera naturalnej detoksykacji organizmu i nie reguluje metabolizmu, bo działa miejscowo, jak np. plaster na ranę.

Czy czarne latte oczyszcza organizm?

Nie, kawa z węglem aktywnym nie ma takiego działania, ponieważ ludzki organizm sam się doskonale oczyszcza. Usuwanie toksyn z ustroju to niezwykle skomplikowany mechanizm, ale całkowicie naturalny. U zdrowych ludzi niepożądane substancje, zarówno te, które dostają się do organizmu z zewnątrz, jak i te powstające w wyniku procesów przemiany materii, są usuwane przez nerki, wątrobę, przewód pokarmowy czy płuca. W ten sposób zdrowi ludzie, spożywający odpowiednią ilość dobrej jakości pokarmów oraz płynów, oczyszczają się w sposób fizjologiczny, bez żadnych specjalnych działań dodatkowych. 

Czarna latte z węglem aktywowanym. Jak działa węgiel?

Zdaniem zwolenników picia kawy z dodatkiem węgla aktywowanego, czarne latte odtruwa organizm, pomaga na problemy żołądkowe i alkoholowe zatrucia. Jak jest naprawdę?

Węgiel aktywowany (aktywny, medyczny, leczniczy) to węgiel drzewny, który został poddany działaniu tlenu w bardzo wysokich temperaturach. Dzięki temu stał się bardziej porowaty. Proces ten zmienia wewnętrzną strukturę węgla, zmniejszając wielkość porów, a zwiększając powierzchnię. Dzięki temu węgiel aktywowany jest niezwykle chłonny, co pozwala mu wiązać się z cząsteczkami, jonami lub atomami i usuwać je z rozpuszczonych substancji.

Do wytworzenia węgla aktywowanego można wykorzystać każdy materiał węglowy. Powszechnie stosuje się do produkcji węgla aktywnego: drewno, węgiel kamienny bitumiczny, węgiel brunatny bitumiczny, torf oraz skorupy orzecha kokosowego.

Węgiel aktywowany jest sprzedawany w postaci proszku lub kapsułek, jako suplement. Może być również dodawany do różnych produktów spożywczych i niespożywczych – od lodów po pastę do zębów.

Czarne latte – zachowaj rozsądek

Jeśli połkniemy węgiel aktywowany, dotrze on do jelit w niezmienionej postaci. Tam w procesie adsorpcji zatrzyma różne substancje, w tym toksyny, w milionach mikroskopijnych porów na powierzchni. Węgiel nie wchłania toksyn, tylko je wiąże.

Jakie są skutki? Węgiel pomaga zatrzymać biegunkę, ale też hamuje wchłanianie leków, które stosujemy. Jeżeli na przykład chorujemy na nadciśnienie, ale codziennie wypijamy 1-2 filiżanki czarnej latte, możemy mieć problem z ustabilizowaniem ciśnienia, bo leki gorzej się wchłoną i słabiej będą działać. Tabletki antykoncepcyjne mogą nie zadziałać, jeśli nie zachowamy odstępu co najmniej 4 godzin między ich przyjęciem a wypiciem czarnego latte.

Nie można też zapominać, że picie czarnego latte może spowodować przewlekłe zatrucia, a u osób wrażliwych zwiększyć ryzyko chorób zapalnych jelita grubego.

Trzeba pamiętać, że węgiel aktywny jest lekiem i należy go stosować wg wskazań, zarówno jeśli chodzi o formę, jak i o ilość przyjmowanego preparatu. Węgiel pomaga biegunkach, niestrawności, wzdęciach, zatruciach lekami oraz związkami chemicznymi, w tym alkoholem (w tym wypadku węgiel zażywamy po skonsultowaniu się z lekarzem).

Czarne latte – jak je przygotować?

Jeśli nie zażywasz leków i chciałabyś spróbować czarnego latte - nie ma przeciwwskazań. Oto przepis.

  • Zagotuj szklankę roślinnego napoju (sojowego, migdałowego, owsianego).
  • W 1/3 szklanki wody rozpuść zawartość) kapsułki węgla aktywowanego.
  • Dodaj do smaku syrop klonowy, miód albo cukier trzcinowy, wanilię, cynamon. Czarne latte (charcoal latte) gotowe.

Możemy podawać je ze wzorkiem namalowanym na warstwie spienionego mleka. Smakuje? Pewnie nie bardzo. W dodatku wcale nie zawiera kawy! Ale to nieważne, najważniejsze, że oczyszcza organizm. Tylko, że... wcale tego nie robi!

Czarne latte – co zamiast?

Oto przepis na kawę latte. Jakie ma zalety? Po prostu smakuje!

Klasyczna latte to podwójne espresso (50 ml) zalane ciepłym (50-60 st. C), mocno spienionym tłustym mlekiem (150 ml). Latte podaje się w wysokich, przezroczystych szklankach. Mleko można zastąpić ulubionym roślinnym napojem.

Jeśli na dno szklanki wlejemy syrop smakowy, latte będzie warstwowe.

Odmianą latte jest kawa macchiato (dosłownie – splamione mleko). Różni się nieco od latte proporcjami mleka i espresso i tym, że najpierw do szklanki wlewa się mleko, a dopiero potem dodaje espresso, które zostawia na powierzchni pianki charakterystyczną plamkę.

 

Czytaj więcej