Arbuz jest owocem szczególnie cenionym latem, gdyż dzięki ogromnej zawartości wody potrafi skutecznie gasić pragnienie i zapobiegać odwodnieniu. Ale to nie jedyna zaleta tego owocu. Dzięki bogactwu witamin, minerałów oraz obecności likopenu kawon wykazuje wiele właściwości leczniczych, m.in. obniża cholesterol i ciśnienie oraz poprawia wzrok. Wbrew pozorom ten słodki owoc mogą jeść nawet diabetycy. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po arbuza i wypróbuj nasz przepis na pyszną letnią sałatkę.
Spis treści
Trudno go o to posądzić, a jednak spokrewniony jest m.in. z dynią i ogórkiem. Czasem mówi się o nim „wodny melon”, ponieważ z miąższu w kolorze czerwonym lub żółtym wodnisty sok wartko płynie. Dlatego arbuzy warto zajadać, gdy jest gorąco, bowiem szybko i skutecznie nas nawadniają. A także dodają energii, bo są słodkie (zawierają ponad 8 proc. cukru). Jakie jeszcze mają właściwości?
Arbuz to doskonałe źródło błonnika. A ten działa jak miotełka, oczyszczając nasze jelita. Osoby, które cierpią na zaparcia, powinny jeść co najmniej 3 plastry arbuza dziennie.
Ponieważ arbuz aż w 92 proc. składa się z wody, wykazuje działanie moczopędne. Dzięki temu przyspiesza wypłukiwanie chorobotwórczych bakterii, które znajdują się w drogach moczowych. Nie należy jednak zjadać go przed nocą, bo uczucie parcia na pęcherz nie pozwoli nam się wyspać.
Jeden ze związków zawartych w miąższu arbuza – luteina – spowalnia pogarszanie się wzroku. Jedząc 2 razy w tygodniu np. sałatkę z arbuzem (przepis poniżej), można opóźnić proces zwyrodnienia plamki żółtej związany z wiekiem (AMD).
Arbuz działa również moczopędnie. Z jednej strony pomaga to oczyścić organizm z niepotrzebnych substancji powstających w wyniku trawienia. Z drugiej zaś ułatwia usuwanie nadmiaru wody z tkanek i przeciwdziała obrzękom. Wystarczy co drugi dzień wypić szklankę koktajlu przygotowanego z miąższu arbuza.
Czerwoną barwę zawdzięcza miąższ arbuza pigmentowi o nazwie likopen. Korzystnie wpływa on na poziom cholesterolu w organizmie. Chroni to przed odkładaniem się jego złogów w tętnicach. A im mniej owych złogów, tym lepsze mamy ciśnienie krwi. Osoby z nadciśnieniem powinny jeść 2-3 plastry arbuza dziennie.
Miąższ arbuza zawiera cytrulinę, która rozszerza naczynia krwionośne i działa jak pompa mięśniowa – zwiększa objętość mięśni podczas ćwiczeń, a po ich zakończeniu łagodzi zakwasy, czyli zapobiega bólowi.
Chociaż ma dość wysoki indeks glikemiczny (wynosi 75), to dzięki niewielkiej zawartości węglowodanów sprawia, że ładunek glikemiczny jest niski i nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Osoby chore na cukrzycę mogą więc czasem sięgać po ten owoc.
Pestki arbuza należy zjadać, ponieważ są skarbnicą cennych substancji: magnezu, żelaza, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych nienasyconych i antyutleniaczy. Pestki arbuza zostały uznane za superfood.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki sałatki pokrój według uznania. Skrop oliwą (i ew. sokiem z limonki), dopraw pieprzem, wymieszaj.