Arbuz obniża cholesterol i zmniejsza obrzęki. Jakie jeszcze ma właściwości?
Arbuz to pyszny letni owoc o wielu właściwościach leczniczych.
Fot. Fot. 123rf.com

Arbuz obniża cholesterol i zmniejsza obrzęki. Jakie jeszcze ma właściwości?

Arbuz jest owocem szczególnie cenionym latem, gdyż dzięki ogromnej zawartości wody potrafi skutecznie gasić pragnienie i zapobiegać odwodnieniu. Ale to nie jedyna zaleta tego owocu. Dzięki bogactwu witamin, minerałów oraz obecności likopenu kawon wykazuje wiele właściwości leczniczych, m.in. obniża cholesterol i ciśnienie oraz poprawia wzrok. Wbrew pozorom ten słodki owoc mogą jeść nawet diabetycy. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po arbuza i wypróbuj nasz przepis na pyszną letnią sałatkę. 

Trudno go o to posądzić, a jednak spokrewniony jest m.in. z dynią i ogórkiem. Czasem mówi się o nim „wodny melon”, ponieważ z miąższu w kolorze czerwonym lub żółtym wodnisty sok wartko płynie. Dlatego arbuzy warto zajadać, gdy jest gorąco, bowiem szybko i skutecznie nas nawadniają. A także dodają energii, bo są słodkie (zawierają ponad 8 proc. cukru). Jakie jeszcze mają właściwości?

Właściwości lecznicze arbuza

34194749_s
Arbuz jest nie tylko pyszny, ma też właściwości zdrowotne.
123 RF

Kawon na zaparcia

Arbuz to doskonałe źródło błonnika. A ten działa jak miotełka, oczyszczając nasze jelita. Osoby, które cierpią na zaparcia, powinny jeść co najmniej 3 plastry arbuza dziennie. 

Arbuz na zdrowe drogi moczowe

Ponieważ arbuz aż w 92 proc. składa się z wody, wykazuje działanie moczopędne. Dzięki temu przyspiesza wypłukiwanie chorobotwórczych bakterii, które znajdują się w drogach moczowych. Nie należy jednak zjadać go przed nocą, bo uczucie parcia na pęcherz nie pozwoli nam się wyspać.

"Wodny melon" poprawia wzrok

Jeden ze związków zawartych w miąższu arbuza – luteina – spowalnia pogarszanie się wzroku. Jedząc 2 razy w tygodniu np. sałatkę z arbuzem (przepis poniżej), można opóźnić proces zwyrodnienia plamki żółtej związany z wiekiem (AMD).

Arbuz zmniejsza obrzęki

Arbuz działa również moczopędnie. Z jednej strony pomaga to oczyścić organizm z niepotrzebnych substancji powstających w wyniku trawienia. Z drugiej zaś ułatwia usuwanie nadmiaru wody z tkanek i przeciwdziała obrzękom. Wystarczy co drugi dzień wypić szklankę koktajlu przygotowanego z miąższu arbuza.

Arbuz obniża cholesterol i ciśnienie krwi

Czerwoną barwę zawdzięcza miąższ arbuza pigmentowi o nazwie likopen. Korzystnie wpływa on na poziom cholesterolu w organizmie. Chroni to przed odkładaniem się jego złogów w tętnicach. A im mniej owych złogów, tym lepsze mamy ciśnienie krwi. Osoby z nadciśnieniem powinny jeść 2-3 plastry arbuza dziennie. 

Kawon regeneruje mięśnie

Miąższ arbuza zawiera cytrulinę, która rozszerza naczynia krwionośne i działa jak pompa mięśniowa – zwiększa objętość mięśni podczas ćwiczeń, a po ich zakończeniu łagodzi zakwasy, czyli zapobiega bólowi.

Arbuz a cukrzyca

Chociaż ma dość wysoki indeks glikemiczny (wynosi 75), to dzięki niewielkiej zawartości węglowodanów sprawia, że ładunek glikemiczny jest niski i nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Osoby chore na cukrzycę mogą więc czasem sięgać po ten owoc.

Pestki arbuza – czy powinniśmy je jeść?

Pestki arbuza należy zjadać, ponieważ są skarbnicą cennych substancji: magnezu, żelaza, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych nienasyconych i antyutleniaczy. Pestki arbuza zostały uznane za superfood.

Sałatka z arbuzem

32673965_m
Sałatka z arbuzem, rukolą i oliwkami.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/4 arbuza,
  • kilka pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek,
  • czerwona cebula,
  • 2 garście rukoli,
  • ser feta,
  • mały ogórek,
  • oliwa,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Składniki sałatki pokrój według uznania. Skrop oliwą (i ew. sokiem z limonki), dopraw pieprzem, wymieszaj.

 

Czytaj więcej