6 pomysłów na pyszny i zdrowy chrzan. Niezbędny dodatek na święta!
Pyszny i zdrowy świąteczny chrzan.
Fot. 123RF

6 pomysłów na pyszny i zdrowy chrzan. Niezbędny dodatek na święta!

Chrzan jest obowiązkowym dodatkiem do świątecznych dań. Szczególnie ten z buraczkami. Ale można szybko i łatwo przyrządzić go także w inny sposób, np. z jajkami lub żurawiną. Wybierz, któryś z naszych pomysłów i do dzieła!

Z czym rozrobić chrzan, by stworzyć różnorodne smakowo dodatki do wędliny czy pieczystego i urozmaicić świąteczne dania? Doskonałe będą produkty, które zwykle mamy w kuchni, np. jajko, jabłko czy powidła śliwkowe. Chrzan można też rozrobić z miodem, kurkumą, imbirem, jogurtem. Taki chrzan możemy jeść na kanapkach także po świętach – zwłaszcza teraz warto wykorzystać jego antywirusowe działanie.

Podpowiadamy, jak przyrządzić chrzan, by mogły go jeść nawet osoby, które mają chorą wątrobę, żołądek czy jelita. Róbmy małe porcje, a jeśli któraś wersja zasmakuje nam bardziej, wtedy możemy zrobić więcej. Taki doprawiony chrzan jest zdrowszy i polecany przy różnych chorobach. Oto nasze przepisy.

Chrzan z jajkami na twardo

76447663_m
Chrzan z jajkiem na twardo.
123RF

Najlepszy, gdy mamy problemy ze stawami. Jajko zawiera działającą przeciwzapalnie lecytynę, a chrzan ma dużo witaminy C, która pobudza produkcję kolagenu.  Jeśli masz, możesz dodać łyżeczkę octu jabłkowego.

Składniki

  • 3 jajka 
  • 2 łyżki chrzanu 
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Gotujemy jajka na twardo (nie dłużej niż 9 min, bo będą niesmaczne). Oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę. Ucieramy żółtka z resztą składników. Mieszamy z białkiem.

Chrzan z żurawiną

Chrzan nie jest polecany przy chorobach nerek, bo może je podrażniać. Dodatek żurawiny złagodzi jego działanie. Żurawina to także świetne źródło odpowiadającego za odporność żelaza, a chrzan zwiększa trzykrotnie jego wchłanianie.

Składniki

  • 3 łyżki chrzanu 
  • 3 łyżki żurawiny 
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu 
  • sól

Przygotowanie

Żurawinę, jeśli mamy suszoną, zalewamy wrzątkiem na noc, odcedzamy i miksujemy z resztą składników. Jeśli żurawina jest ze słoika – wystarczy wymieszać składniki.

Chrzan z tartym jabłkiem

110641606_m
Chrzan z tartym jabłkiem.
123RF

Odradza się jedzenie chrzanu w chorobie wrzodowej, bo zwiększa on wydzielanie kwasów. Jednak dodatek jabłka, które jest dobrym źródłem pektyn, łagodzi efekty działania tych kwasów.

Składniki

  • jabłko
  • sól
  • 5 łyżek chrzanu 
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie

Jabłko (ze skórką lub bez) ścieramy na tarce. Łączymy z chrzanem, solimy do smaku.

Chrzan z kurkumą i imbirem

Chrzan, imbir i kurkuma obniżąją poziom cholesterolu i cukru. Dlatego warto je jeść, gdy chorujemy na miażdżycę lub cukrzycę. Uwaga! Obniżają też ciśnienie, więc mierz je częściej, gdy masz z nim kłopoty.

Składniki

  • 4 łyżki chrzanu 
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy mielonej
  • łyżka startego imbiru 
  • łyżeczka oleju 
  • łyżka soku z cytryny 
  • łyżeczka octu
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie

Mieszamy razem wszystkie składniki.

Chrzan z powidłami śliwkowymi

140867047_m
Chrzan z powidłami śliwkowymi.
123RF

Jedzenie chrzanu ułatwia trawienie ciężkostrawnych dań przez pobudzanie wątroby do wytężonej pracy. Może to wywołać kłopoty u osób, które na nią chorują. Dlatego warto do chrzanu dodać kwasek cytrynowy i powidła śliwkowe.

Składniki

  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki chrzanu 
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 
  • sól

Przygotowanie

Kwasek rozpuszczamy w łyżce wody. Mieszamy składniki i solimy do smaku.

Chrzan z miodem i jogurtem

Chrzan wspomaga pracę żołądka, ale może podrażnić jego błonę śluzową. By tak się nie stało, warto zmieszać go z działającymi łagodząco miodem i jogurtem. Jeśli wolisz słodszą wersję, dodaj łyżkę dżemu gruszkowego lub startą gruszkę.

Składniki

  • 4 łyżki chrzanu 
  • 4 łyżki gęstego jogurtu 
  • łyżka miodu 
  • szczypta cynamonu 
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki. 

 

Czytaj więcej