6 niezwykłych przepisów na domowy keczup. Zrobisz go nie tylko z pomidorów, ale też cukinii, porzeczek, a nawet z bananów!
Domowy keczup bez konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku przygotujesz nie tylko z pomidorów.
Fot. 123RF

6 niezwykłych przepisów na domowy keczup. Zrobisz go nie tylko z pomidorów, ale też cukinii, porzeczek, a nawet z bananów!

Keczup z dodatkiem różnych warzyw zawiera nie tylko likopen, jak tradycyjny, lecz moc innych zdrowych substancji. Ten pyszny sos można przygotować z warzyw takich jak papryka, cukinia, buraki czy dynia, a także z dodatkiem owoców: śliwek, bananów lub porzeczek. A bez pomidorów jest dobry dla osób uczulonych na to warzywo.

Domowy keczup nie ma konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. Sami też decydujemy, ile jest w nim cukru. Taki keczup jest naprawdę zdrowy – obniża cholesterol i wzmacnia odporność.

I nie bójmy się przepisów innych niż tradycyjne, bo tak naprawdę pierwszy keczup, wymyślony w Chinach w 544 r., był zrobiony z... fasoli, sardynek, ziół i orzechów! Przepis na keczup z pomidorów stworzyła dopiero Amerykanka Sandy Addison – opublikowano go w 1801 r. Ale w XIX wieku praktycznie każdy sos, w którym znajdował się ocet, określano mianem keczupu (dosłownie słowem catsup). W każdym z naszych przepisów na niezwykłe sosy jest ocet, dlatego nazwaliśmy je keczupami. I choć ich baza nie jest pomidorowa, smakują wyśmienicie i podkręcą smak wielu potraw!

Keczup paprykowo-cukiniowy

84664634_m
Ketchup paprykowo-cukiniowy.
123RF

Odkwasza i wzmacnia serce dzięki dużej ilości potasu.

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 50 dag cebuli 
  • 3 papryki 
  • 20 dag cukru 
  • 2 łyżki soli 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 szklanki octu winnego 
  • łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy, solimy. Odstawiamy. Po godzinie gotujemy 30 min. Ostudzone miksujemy. Dodajemy przyprawy i gotujemy 10 min.
  2. Pasteryzujemy w słoikach.

Keczup porzeczkowy

129478362_m
Ketchup porzeczkowy.
123RF

Dzięki dużej zwartości pektyn pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Składniki

  • 1 kg czerwonej porzeczki 
  • 1/2 kg cukru 
  • 1/2 szklanki octu winnego 
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej ze sparzonej cytryny

Przygotowanie

  1. Porzeczki myjemy, pozbawiamy szypułek i osączamy na sitku. Gotujemy z pozostałymi składnikami 20 minut, ciągle mieszając. Miksujemy.
  2. Gorący keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Keczup dyniowy

157925381_m
Ketchup dyniowy.
123RF

Obniża ciśnienie, usprawnia trawienie i wzmacnia odporność.

Składniki

  • 1,5 kg dyni 
  • 50 dag cebuli 
  • 2 czerwone papryki 
  • 3 pomidory 
  • łyżka soli 
  • 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu jabłkowego 
  • 40 dag koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki bazylii 
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, kroimy, zasypujemy na 2 godziny solą. Następnie dodajemy cukier, paprykę i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez godzinę, często mieszając.
  2. Miksujemy z octem i koncentratem. Keczup ponownie zagotowujemy, przelewamy do słoików i pasteryzujemy.

Keczup buraczany

108614880_m
Ketchup buraczany.
123RF

Wpływa korzystnie na serce, działanie układu krwionośnego i poprawę pamięci.

Składniki

  • 1 kg buraków 
  • 1 czerwona cebula 
  • 50 dag jabłek 
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego 
  • 1,5 łyżeczki kuminu 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Obrane buraki i cebulę miksujemy z przyprawami. Gotujemy 20 min. Dodajemy obrane jabłka, ocet i pół szklanki wody.
  2. Gotujemy, aż jabłka się rozpadną, studzimy. Miksujemy i doprawiamy.

Keczup śliwkowy

10773386_m
Ketchup śliwkowy.
123RF

Usprawnia proces trawienia.

Składniki

  • 2 kg śliwek 
  • 3 jabłka 
  • 3 kg pomidorów 
  • 3 czerwone papryki 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 6 cebul 
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki papryki 
  • 1 szklanki octu
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Śliwki drylujemy, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z papryki i jabłek usuwamy gniazda nasienne i siekamy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy.
  2. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
  3. Przecieramy, dodajemy ocet i zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Keczup bananowy

135504794_m
Ketchup bananowy.
123RF

Wspomaga rozwój mikroflory jelit.

Składniki 

  • łyżka oleju 
  • 1/2 cebuli 
  • łyżeczka startego imbiru 
  • 2 banany 
  • łyżka cukru 
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego 
  • szczypta chili 
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Podsmażamy cebulę, czosnek, imbir. Dodajemy resztę składników.
  2. Gotujemy 15 min. Miksujemy.

 

Czytaj więcej