Domowy keczup bez konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku przygotujesz nie tylko z pomidorów.
Fot. 123RF
ABC gotowania
6 niezwykłych przepisów na domowy keczup. Zrobisz go nie tylko z pomidorów, ale też cukinii, porzeczek, a nawet z bananów!
30.08.2021 16:35
Keczup z dodatkiem różnych warzyw zawiera nie tylko likopen, jak tradycyjny, lecz moc innych zdrowych substancji. Ten pyszny sos można przygotować z warzyw takich jak papryka, cukinia, buraki czy dynia, a także z dodatkiem owoców: śliwek, bananów lub porzeczek. A bez pomidorów jest dobry dla osób uczulonych na to warzywo.
Domowy keczup nie ma konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. Sami też decydujemy, ile jest w nim cukru. Taki keczup jest naprawdę zdrowy – obniża cholesterol i wzmacnia odporność.
I nie bójmy się przepisów innych niż tradycyjne, bo tak naprawdę pierwszy keczup, wymyślony w Chinach w 544 r., był zrobiony z... fasoli, sardynek, ziół i orzechów! Przepis na keczup z pomidorów stworzyła dopiero Amerykanka Sandy Addison – opublikowano go w 1801 r. Ale w XIX wieku praktycznie każdy sos, w którym znajdował się ocet, określano mianem keczupu (dosłownie słowem catsup). W każdym z naszych przepisów na niezwykłe sosy jest ocet, dlatego nazwaliśmy je keczupami. I choć ich baza nie jest pomidorowa, smakują wyśmienicie i podkręcą smak wielu potraw!
Keczup paprykowo-cukiniowy
Odkwasza i wzmacnia serce dzięki dużej ilości potasu.
Składniki
1,5 kg cukinii
50 dag cebuli
3 papryki
20 dag cukru
2 łyżki soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 szklanki octu winnego
łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Warzywa kroimy, solimy. Odstawiamy. Po godzinie gotujemy 30 min. Ostudzone miksujemy. Dodajemy przyprawy i gotujemy 10 min.
Pasteryzujemy w słoikach.
Keczup porzeczkowy
Dzięki dużej zwartości pektyn pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Składniki
1 kg czerwonej porzeczki
1/2 kg cukru
1/2 szklanki octu winnego
łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki skórki otartej ze sparzonej cytryny
Przygotowanie
Porzeczki myjemy, pozbawiamy szypułek i osączamy na sitku. Gotujemy z pozostałymi składnikami 20 minut, ciągle mieszając. Miksujemy.
Gorący keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Keczup dyniowy
Obniża ciśnienie, usprawnia trawienie i wzmacnia odporność.
Składniki
1,5 kg dyni
50 dag cebuli
2 czerwone papryki
3 pomidory
łyżka soli
1 szklanki cukru
2 szklanki octu jabłkowego
40 dag koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki bazylii
łyżeczka pieprzu
łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie
Warzywa obieramy, kroimy, zasypujemy na 2 godziny solą. Następnie dodajemy cukier, paprykę i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez godzinę, często mieszając.
Miksujemy z octem i koncentratem. Keczup ponownie zagotowujemy, przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
Keczup buraczany
Wpływa korzystnie na serce, działanie układu krwionośnego i poprawę pamięci.
Składniki
1 kg buraków
1 czerwona cebula
50 dag jabłek
1/2 szklanki octu jabłkowego
1,5 łyżeczki kuminu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Przygotowanie
Obrane buraki i cebulę miksujemy z przyprawami. Gotujemy 20 min. Dodajemy obrane jabłka, ocet i pół szklanki wody.
Gotujemy, aż jabłka się rozpadną, studzimy. Miksujemy i doprawiamy.
Keczup śliwkowy
Usprawnia proces trawienia.
Składniki
2 kg śliwek
3 jabłka
3 kg pomidorów
3 czerwone papryki
6 ząbków czosnku
6 cebul
6 łyżek cukru
2 łyżeczki pieprzu
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki papryki
1 szklanki octu
4 łyżki soli
Przygotowanie
Śliwki drylujemy, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z papryki i jabłek usuwamy gniazda nasienne i siekamy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy.
Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Przecieramy, dodajemy ocet i zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków.