6  leczniczych kuracji miodem manuka – zobacz jak wykorzystać jego prozdrowotne właściwości
Miód manuka można stosować również w formie maści, wcierek i okładów.
Fot. 123RF

6 leczniczych kuracji miodem manuka – zobacz jak wykorzystać jego prozdrowotne właściwości

Miód manuka jest uważany za najzdrowszy ze wszystkich miodów. Pochodzi z Nowej Zelandii od pszczół karmiących się pyłkiem krzewu manuka, któremu zawdzięcza znaczną część swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera substancje wzmacniające odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego pomaga zwalczać wiele różnych dolegliwości. Można go po prostu jeść lub stosować w postaci leczniczych napojów, okładów i maści.

Miód manuka jest przysmakiem o największym potencjale leczniczym wśród wszystkich rodzajów miodu.  Występujący w tym miodzie metyloglioksal (MGO) to prawdziwa bomba wspierająca odporność organizmu. Kuracja miodem manuka pomaga zwalczać bakterie oporne na antybiotyki – leczy np. zakażenia gronkowcem złocistym. Chroni także przed rozmaitymi wirusami. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami oraz starzeniem się organizmu.

Miód ten stosowany w formie inhalacji leczy choroby górnych dróg oddechowych, w tym przewlekłe zapalenie zatok przynosowych. Zmniejsza stany zapalne i zapobiega nawrotom infekcji. 

Manuka korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit oraz całego układu pokarmowego. Pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną. Jest pomocny w zwalczaniu helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego. Ponadto hamuje biegunki oraz jest skuteczny w przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych. 

Jak wygląda i smakuje miód ?

Miód manuka ma ciemnobrązową barwę, gęstą, gładką konsystencję, a jego lekko ziemisty smak przypomina smak miodu wrzosowego. Wytwarzany jest przez pszczoły z gatunku Apis mellifera z nektaru kwiatów krzewu manuka. Zakwita on raz do roku w porze letniej, która w Nowej Zelandii trwa od listopada do stycznia. 

Miód manuka – dlaczego jest taki zdrowy?

Miód Manuka zawiera metyloglikosal (MGO). To związek o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych. Ilość tej leczniczej substancji jest najwyższa właśnie w miodzie z nowozelandzkich krzewów manuka.

Uwaga! Zawartość MGO w miodzie podawana jest na opakowaniu, np. MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ i MGO 550+. Im jest wyższa, tym silniejsze właściwości lecznicze.

Na co pomaga miód manuka?

Jak wykorzystać prozdrowotne właściwości miodu manuka?

  • Kuracja miodem manuka poprawi odporność, podleczy dolegliwości ze strony układu oddechowego i moczowego. Zaleca się go ponadto w problemach skórnych, np. trądziku czy egzemie.
  • Miód manuka wspiera działanie układu pokarmowego. Zalecany jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami żołądka i dwunastnicy, w zespole jelita wrażliwego, przyniesie ulgę w przypadku refluksu, zgagi, niestrawności czy mdłości.
  • Miód manuka MGO 250+ złagodzi refluks, zgagę, niestrawność, bóle brzucha. Natomiast MGO 400+ pomoże na wrzody żołądka i zespół jelita nadwrażliwego.

Jaki miód manuka wybrać?

Im większa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości lecznicze Miodu Manuka. Stężenie to jest zawsze oznaczone na etykiecie produktu. Na rynku dostępne są Miody Manuka: MGO 30+ (ok. 50 zł/250 g), MGO 100+, MGO 250+ (ok. 100-150 zł), MGO 400+ (od 170 zł), MGO 550+. Kupisz je w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością.

Miód manuka – jak stosować?

Najlepsze działanie ma miód rozcieńczony wodą. W tej formie ma ponad 200-krotnie silniejsze działanie antybiotyczne niż spożyty w formie stałej! Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by go jeść tak, jak lubimy najbardziej – z pieczywem, jako dodatek do owsianki lub po prostu łyżeczką. 

Kuracja powinna potrwać 2 miesiące. Przy przewlekłych dolegliwościach, jedz 2-3 łyżeczki miodu dziennie: rano, wieczorem i w środku dnia. Miód manuka stosuj na pusty żołądek – wtedy zawarte w nim substancje aktywne trafią do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu.

Rano jedz go na czczo, 20 minut przed śniadaniem. Wieczorem przynajmniej 2-3 godziny po kolacji. Po spożyciu miodu manuka postaraj się powstrzymać od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut. Ważne, by miód jeść codziennie, nie robić przerw.

Kuracje miodem manuka

1. Napój dodający sił

  1. Pół litra kefiru zmieszaj z łyżką stołową miodu.
  2. Dodaj 2 łyżki płatków owsianych i jedno żółtko.
  3. Wyciśnij sok z jednej cytryny i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Napój ten pij przez 2 tygodnie w stanach wyczerpania i osłabienia, po przejściu różnego rodzaju infekcji, np. zapaleniu pęcherza czy infekcjach intymnych. Mikstura działa też uspokajająco w silnym stresie.

2. Okład na ból zęba

  1. Łyżeczkę miodu zmieszaj ze szczyptą szafranu.
  2. Smaruj chory ząb i dziąsło.

Już po kilku aplikacjach powinnaś poczuć ulgę. Okład łagodzi też przykre dolegliwości podczas ząbkowania u niemowlaków.

3. Okład na bolące stawy

  1. Kawałek gazy nasmaruj łyżką miodu.
  2. Zostaw na całą noc.
  3. Powtarzaj codziennie przez tydzień.

4. Maść na czyraki

  1. Zmieszaj łyżkę mąki żytniej z łyżką miodu.
  2. Niewielką ilość maści nałóż na czyrak i załóż opatrunek.
  3. Maść najlepiej zostaw na całą noc.
  4. Rano zdejmij opatrunek i załóż świeży. Stosuj aż czyrak się dobrze wygoi.

Jeśli nie zużyjesz całej maści, przechowaj ją w lodówce.

5. Sok na wydalenie kamieni nerkowych

  1. Wyciśnij sok z białej rzodkwi i zmieszaj go z łyżką miodu manuka.
  2. Pij raz dziennie po pół szklanki tej mikstury.

Czas kuracji: 3–4 tygodnie.

6. Płyn do płukania gardła

  1. Do szklanki ciepłej (ale nie gorącej!) przegotowanej wody dodaj łyżkę miodu.
  2. Płucz chore gardło 3–4 razy dziennie.

Stosuj tę kurację, gdy tylko poczujesz drapanie w gardle. Powstrzyma rozwój infekcji.

Czytaj więcej