Problemy z pamięcią i koncentracją są obecnie bardzo powszechne, zarówno u młodszych, jak i u starszych osób. Ma to związek nie tylko z nadmiarem bodźców, ale także z naturalnymi procesami zachodzącymi w mózgu. Przedstawiamy trzy najważniejsze rośliny, które wpłyną na poprawę umiejętności zapamiętywania.
Wiele osób skarży się na kłopoty z zapamiętywaniem bieżących informacji. U młodych przyczyną jest zwykle nadmiar bodźców i przemęczenie, u starszych naturalne procesy zachodzące w mózgu. Wszyscy mogą wspomagać pracę neuronów w naturalny sposób. Warto tylko pamiętać, że czas trwania proponowanych niżej kuracji nie powinien być krótszy niż 8 tygodni i dłuższy niż 3 miesiące bez przerwy.
Związki aktywne zawarte w liściach miłorzębu dwuklapowego usprawniają przepływ krwi przez naczynia mózgowe i zapobiegają niedotlenieniu neuronów. Udowodniono również, że poprawiają pamięć krótkotrwałą u osób z początkami zaburzeń otępiennych.
Napar z liści
Bakopa drobnolistna, czyli Bacopa monnieri, usprawnia pracę mózgu i zwiększa zdolność koncentracji. Bywa nawet stosowana jako wspomaganie leczenia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona!
Ekstrakt w kapsułkach
Najlepiej działają gotowe preparaty z zawartością ekstraktu z Bacopa monnieri. Warto wybrać taki, który ma w swoim składzie co najmniej 45–50 proc. bakozydów.
W badaniach farmakologicznych wykazano, iż zawarte w nim ginsenozydy zwiększają plastyczność neuronów i ułatwiają przekazywanie informacji pomiędzy nimi – poprawiają zatem pamięć i koncentrację uwagi. Oprócz tego stymulują również układ immunologiczny, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu na infekcje.
Uwaga! Ta terapia nie powinna być stosowana u osób z nadciśnieniem.
Odwar z korzenia
Zamiast tego możesz przyjmować 0,5–2 g ekstraktu z żeń-szenia na dobę.