Sok z kiszonych buraków na anemię, wzmocnienie układu krążenia i lepszą odporność. Zobacz, jak zrobić go w domu
Sok z kiszonych buraków ma wiele leczniczych właściwości i jest łatwy w przygotowaniu
Fot. 123rf.com

Sok z kiszonych buraków na anemię, wzmocnienie układu krążenia i lepszą odporność. Zobacz, jak zrobić go w domu

Sok lub inaczej zakwas z kiszonych buraków często używany jest do przygotowania pysznego czerwonego barszczu. Ale ten napój ma też wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto go pić nawet codziennie. Pomoże na anemię, nadciśnienie i problemy z trawieniem. Wspomoże też osoby na diecie odchudzającej i uprawiające sport. Zobacz, ja zrobić sok z kiszonych buraków i jak go stosować. To bardzo łatwy przepis!

Przygotowywanie domowych przetworów to niejako polska tradycja. Dary lata i jesieni wkładamy do słoików i zachowujemy na zimę w formie dżemów, soków, sałatek i kiszonek. A nie trzeba nikogo przekonywać, że kiszonki są zdrowe. Choć w naszych domach królują głównie kiszone ogórki, to gospodynie domowe często przygotowują również kiszone buraki czerwone, które następnie wykorzystuje się do gotowania barszczu czerwonego na wigilię. Ale z buraków można zrobić również bardzo zdrowy sok o wielu właściwościach. –

Sok z kiszonych buraków – co to jest i jak powstaje?

jak zrobić sok z kiszonych buraków 128073767_m
Jak powstaje sok z kiszonych buraków?
123 RF

Buraki czerwone to bardzo zdrowe warzywa, ale rzadko spożywamy je na surowo ze względu na ziemisty smak. Najczęściej jemy je ugotowane, ale wtedy tracą większość swoich właściwości zdrowotnych. Aby je zachować, możemy buraki ukisić. Kiszenie to znany od wieków sposób na utrwalenie właściwości odżywczych produktów. 

Sok z kiszonych buraków możemy rozumieć dwojako: bardzo często tym terminem określa się zakwas, w którym kiszone były czerwone buraki, jak również płyn uzyskany w wyniku tłoczenia ukiszonych buraków. Oba te napoje mają jednak podobny smak i praktycznie takie same właściwości zdrowotne. 

Sok z kiszonych buraków czerwonych powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. Bakterie mlekowe doprowadzają do rozkładu cukrów i ich przekształcenia w kwas mlekowy, który hamuje proces gnicia poprzez wstrzymanie rozwoju bakterii gnilnych. Ponadto podczas procesu fermentacji powstają niewielkie ilości alkoholu, mannitolu, kwasu octowego, glicerolu oraz acetylocholiny. 

Liczne właściwości zdrowotne kiszonek wynikają zarówno z utrwalenia składników odżywczych fermentowanych produktów, jak i samych bakterii mlekowych, które są świetnym probiotykiem. Ponadto rozbicie cukrów sprawia, że kiszone produkty są niskokaloryczne i lekkostrawne. 

Właściwości lecznicze soku z kiszonych buraków

Sok, czy też zakwas z kiszonych buraków zawiera wiele aktywnych składników odżywczych odpowiadających za jego prozdrowotne działanie. Jak każda kiszonka, kiszone buraki są bogatym źródłem witaminy C i naturalnych probiotyków. Ponadto kiszone buraki zawierają witaminy A, E, K oraz witaminy z grupy B, polifenole, antocyjany, błonnik pokarmowy, żelazo, magnez, potas, wapń oraz fosfor.

Sok z kiszonych buraków na trawienie i odchudzanie

Sok z kiszonych buraków ma najsilniejszy wpływ na układ pokarmowy. Za sprawą naturalnych probiotyków poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom oraz hamują rozwój patologicznych bakterii zapobiegając rozwijaniu się chorób. Z tego powodu sok z buraków polecany jest także przy antybiotykoterapii, ponieważ wspiera proces odbudowy flory bakteryjnej jelit, usprawniając ich funkcjonowanie. Ponadto skutecznie zastępuje syntetyczne probiotyki i nie obciąża wątroby oraz żołądka. Sok z kiszonych buraków ma też silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. 

Dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z czerwonych kiszonych buraków jest polecany osobom na diecie. Zapewnia uczucie sytości na długi czas oraz zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami. 

Sok z kiszonych buraków jest też dobrym produktem dla diabetyków. W procesie kiszenia dochodzi do rozpadu cukrów, dzięki czemu kiszonki mają niski indeks glikemiczny więc nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Składniki aktywne soku przyspieszają wydalanie kwasu moczowego, dzięki czemu pozytywnie wpływają także na pracę nerek. 

Sok z kiszonych buraków na odporność

Dzięki bogactwu witaminy C oraz naturalnych probiotyków, sok z kiszonych buraków skutecznie wzmacnia odporność i chroni organizm przed chorobami, szczególnie wirusowymi. Ponadto sok jest źródłem antocyjanów, które spowalniają utlenianie witaminy C przedłużając jej działanie. Mają też działanie przeciwzapalne, dlatego sprawdzą się przy przeziębieniu, grypie i innych chorobach wywołanych przez stany zapalne. 

Sok z kiszonych buraków na kości i stawy

Przeciwzapalne właściwości soku pomogą również osobom cierpiącym na bóle mięśni, stawów i kości. Sok będzie skuteczny np. przy stanach zapalnych mięśni. Dzięki zawartości wapnia sok wpływa także na wzmocnienie kości chroniąc je przed urazami i chorobami. Sok z kiszonych buraków zawiera też azotany, które wpływają wzmacniająco i regenerująco na mięśnie zwiększając wydolność organizmu. 

Sok z kiszonych buraków wspiera i leczy układ krążenia

Napój ma wiele składników aktywnych, które mają pozytywny wpływ na układ krwionośny. Dzięki wysokiej zawartości żelaza o właściwościach krwiotwórczych sok chroni przed anemią, inaczej niedokrwistością. Sok z kiszonych buraków jest też źródłem betaniny, która odpowiada za czerwony kolor buraka. Substancja ta działa uszczelniająco na naczynia krwionośne. Podobnie działają także antocyjnay, które wzmacniają naczynia krwionośnie, natomiast obecne w soku azotany rozszerzają naczynia krwionośne poprawiając ukrwienie i dotlenienie narządów oraz obniżają ciśnienie krwi. Ponadto sok z kiszonych buraków zawiera magnez, który reguluje pracę układu sercowo-krążeniowego oraz witaminę E, która – jako silny przeciwutleniacz – chroni przed chorobami serca u kładu krwionośnego. Badania wykazały również, że sok z kiszonych buraków ma właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL określanego jako „zły cholesterol”.

Sok z kiszonych buraków wspiera pracę mózgu

Takie działanie zawdzięcza nie tylko obecności magnezu, który – jak powszechnie wiadomo – korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego zmniejszając nadpobudliwość komórek nerwowych. Dzięki temu działa uspokajająco, poprawia pamięć, myślenie i koncentrację. Duże znaczenie dla pracy mózgu mają także obecne w soku azotany, które poprawiają ukrwienie i dotlenienie tego narządu, co dodatkowo usprawnia jego pracę. Ponadto obecny w soku wapń usprawnia pracę szarych komórek. 

Na co pomoże sok z kiszonych buraków?

  • Obniżona odporność
  • przeziębienie
  • stany zapalne
  • choroby wirusowe
  • anemia
  • nadciśnienie
  • zaparcia
  • problemy z trawieniem
  • spowolniony metabolizm
  • odchudzanie
  • urazy mięśni i stawów
  • wzmocnienie kości i zębów
  • miażdżyca
  • cukrzyca
  • wzmocnienie organizmu po antybiotykoterapii
  • spadek koncentracji
  • problemy z pamięcią

Kto powinien pić sok z kiszonych buraków?

Sok z buraków kiszonych jest bardzo zdrowy, dlatego z nielicznymi wyjątkami, które znajdziecie w dalszej części tekstu, może i powinien go pić niemal każdy. W szczególności jest jednak polecany osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, które z racji eliminacji mięsa z jadłospisu cierpią na niedobory żelaza. Sok z buraków pomoże uzupełnić poziom tego pierwiastka w organizmie. Sok mogą pić również kobiety w ciąży i karmiące piersią, gdyż napój ten zawiera dużo kwasu foliowego. Zanim jednak po niego sięgną, powinny poradzić się lekarza prowadzącego ciążę. 

Sok polecany jest także dla osób, które chcą wzmocnić swoją odporność w okresach zwiększonej zachorowalności np. jesienią i zimą. Sięgnąć po niego powinny także osoby które zmagają się z przeziębieniem, stanem zapalnym i infekcją wirusową. Sok korzystnie wpłynie również na pacjentów z anemią, podwyższonym poziomem cukru lub cholesterolu we krwi. Napój korzystnie wpłynie na osoby z rozregulowanym trawieniem i zaparciami. 

Z powodu silnego wpływu na stan mięśni, kości i stawów, sok z buraków kiszonych polecany jest sportowcom oraz osobom, które intensywnie ćwiczą i chcą zwiększyć wydajność swojego organizmu. Napój ten będzie też „przyjacielem” osób na na diecie odchudzającej, które chcą zgubić zbędne kilogramy.

Jak pić sok z kiszonych buraków? Dawkowanie

Tak naprawdę nie ma jednej zalecanej dawki soku z kiszonych buraków dla wszystkich. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, to profilaktycznie możemy wypijać ok. 0,5-1 szklankę soku codziennie. Sportowcy mogą pić nieco więcej – do 500 ml dziennie. Pamiętajmy jednak, że przekraczanie tej dawki może mieć niekorzystny wpływ na organizm, gdyż sok zawiera sporo soli. 

Sok można pić sam lub rozcieńczony wodą. Można tez go dodać do zupy, ale już ostygniętej. Wysoka temperatura niszczy właściwości napoju. Nie ma znaczenia, czy wypijemy raz dziennie całą szklankę, czy kilka razy dziennie mniejszą porcję. Efekty stosowania soku zobaczymy do dłuższym stosowaniu, najlepiej codziennie. 

Czy sok z kiszonych buraków można pić na czczo?

Wiele osób poleca picie soku z kiszonych buraków na czczo argumentując to tym, że poprawia to trawienie i pracę jelit przez cały dzień. Jedynie osoby cierpiące na chorobę refluksową lub z uszkodzonym żołądkiem nie powinny pić soku na czczo. Jeśli jednak nie ma innych medycznych przeciwwskazań, możemy sięgać po szklankę soku przed śniadaniem. 

Przepis na sok z kiszonych buraków

49746288_m
Przepis na domowy sok z kiszonych buraków jest bardzo łatwy
Fot. 123rf.com

Sok z kiszonych buraków można kupić w markecie lub przygotować samodzielnie. Warto skorzystać z tej drugiej opcji, gdyż jest on zdrowszy, bardziej wartościowy, a do tego bardzo łatwy w wykonaniu. 

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • główka czosnku,
  • około 2 litry zimnej, przegotowanej wody,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kromka czerstwego chleba na zakwasie
  • 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej, 
  • cebula pocięta w talarki lub podzielona na kilka części

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i pokrój w grube plasterki lub małe kawałki. Następnie ułóż je w dużym, szklanym lub kamionkowym naczyniu, przekładaj czosnkiem i przyprawami.
  2. Na wierzchu ułóż kromkę chleba na zakwasie (najlepiej wcześniej podsuszonego). Następnie dolej zimnej, przegotowanej wody tak, aby przykryć całość. Naczynie przykryj (na przykład talerzem), by składniki nie pływały po powierzchni.
  3. Całość odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Proces fermentacji trwa kilka dni, do tygodnia. Kiszenie powinno odbywać się w temperaturze pokojowej. 
  4. Gotowy sok odcedź i przelej przez sito do szklanych i szczelnych butelek. Sok przechowuj w lodówce, co utrzymuje jego świeżość, wartości odżywcze oraz powstrzymuje dalszy proces kiszenia i kwaśnienia.

Kto nie powinien pić soku z kiszonych buraków? Przeciwwskazania

Choć sok z kiszonych buraków jest bardzo zdrowy, to niektórym osobom może zaszkodzić. Przede wszystkim powinny go unikać osoby cierpiące na choroby nerek, takie jak: 

  • dna moczanowa, 
  • kamica nerkowa, 
  • kłębuszkowe zapalenie nerek, 
  • odmiedniczkowe zapalenie nerek, 
  • zespół nerczycowy

To dlatego, że sok z kiszonych buraków zawiera szczawiany, które mogą zaostrzyć dolegliwości nerek. 

Sok ten raczej nie jest wskazany u osób cierpiących na reumatyzm oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto u osób z wrażliwym układem pokarmowym sok może wywołać biegunki. 

 

Czytaj więcej