Czasem chęć drzemki wciąż powracająca po posiłku sygnalizuje, że organizm niedomaga. Wtedy warto zbadać niektóre parametry, bo przyczyną mogą być m.in. problemy z tarczycą, ciśnieniem czy insulinooporność. Kiedy uczucie senności po jedzeniu powinno martwić? Jak zmniejszyć ochotę na drzemkę?
O ile trwa krótko i zdarza się od czasu do czasu, senność ogarniająca nas po jedzeniu nie jest niepokojąca. Organizm może tak zareagować, bo po obfitym śniadaniu czy obiedzie układ pokarmowy pracuje intensywnie. Chcąc jak najszybciej strawić posiłek, powoduje szybszy przepływ krwi, która w większości trafia do jelit zamiast do ośrodkowego układu nerwowego, w tym do mózgu. A to objawia się nieodpartą potrzebą drzemki. Jeśli jednak za każdym razem wstając od stołu, czujesz, że zamykają ci się oczy, poszukaj przyczyny
Nieodparta ochota na drzemkę może sygnalizować zaburzenia w wydzielaniu insuliny i stale podwyższony poziom cukru we krwi. Gdy powodem jest insulinooporność, czyli stan, w którym komórki organizmu przestają być wrażliwe na działanie hormonu trzustki, oprócz senności charakterystycznym symptomem jest silna potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego.
Jeśli masz problemy z koncentracją, odczuwasz nadmierne pragnienie, często oddajesz mocz, zwykle jest to sygnał, że rozwinęła się cukrzyca. Wtedy konieczne jest badanie glukozy we krwi na czczo i doustny test tolerancji glukozy. W przypadku podejrzenia insulinooporności najbardziej wiarygodnym wskaźnikiem jest potrójny test obciążenia glukozą z oznaczeniem stężenia insuliny we krwi.
Gdy nie jest ona w stanie wyprodukować wystarczającej ilości hormonów, pracuje wolniej, co przekłada się na słabszy metabolizm. Wówczas jednym z objawów może być nadmierna senność po posiłku. Warto również zwrócić uwagę na inne symptomy sugerujące problemy z tym gruczołem, jak tycie bez powodu, osłabienie pamięci i koncentracji, łamliwe włosy i paznokcie. Aby zdiagnozować niedoczynność tarczycy, trzeba wykonać badania hormonów TSH, FT3 i FT4.
Mówimy o nim, gdy wartość skurczowego (górnego) spada poniżej 100 mm Hg, a rozkurczowego (dolnego) jest niższa niż 60 mm Hg. Jeśli jesteśmy niskociśnieniowcami, może pojawiać się senność po posiłku.
Ponadto u seniorów spadek ciśnienia krwi po jedzeniu może mieć związek z chorobami układu krążenia, otyłością czy cukrzycą. Wówczas oprócz ochoty na drzemkę mogą pojawić się zawroty głowy, osłabienie, bóle serca, zaburzenia mowy. Warto poszukać przyczyny spadku ciśnienia, konsultując się z kardiologiem.
Jeśli danie zawiera produkty bogate w tryptofan, np. mięso, sery czy ryby, możemy czuć się senni. Aminokwas ten sprzyja zasypianiu, wprowadza w błogi nastrój.
Ponadto ochota na drzemkę może dopadać także po zjedzeniu deseru, w którym dominują cukry proste. Powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. To pobudza trzustkę do wyrzutu dużych ilości insuliny, co w efekcie skutkuje sennością. Jej powodem mogą być też zbyt długie przerwy między posiłkami. Nie pomaga również picie alkoholu w ich trakcie i po nich.