Pyszne i zdrowe dania z selerem naciowym i korzeniowym. Warto je jeść nie tylko na obiad!
Dania z selera naciowego łagodzą objawy łuszczycy i dny moczanowej
Fot. 123RF

Pyszne i zdrowe dania z selerem naciowym i korzeniowym. Warto je jeść nie tylko na obiad!

Seler korzeniowy i naciowy mają różne właściwości zdrowotne. Warto jeść oba, bo mają wiele cennych związków, witamin i minerałów. Czym się różnią i jak je jeść? Sprawdź aż 11 przepisów na pyszne dania z selera nie tylko na obiad. 

Seler korzeniowy i naciowy to odmiany selera zwyczajnego. Są niskokaloryczne i polecane w dietach redukcyjnych. Sprawdź, czym się różnią i jak je przygotowywać. 

Czym różni się seler korzeniowy od selera naciowego?

  • Seler korzeniowy ma więcej białka i błonnika. Dostarczy więcej energii i ułatwi trawienie. Ma też więcej fosforu.
  • Seler naciowy ma dużo niższy indeks glikemiczny. 
  • Oba selery w postaci surowej mają niski indeks – naciowy 15, a korzeniowy 35. Są więc dobre dla diabetyków. Jednak po ugotowaniu indeks naciowego jest średni, a korzeniowego wysoki.
  • Seler korzeniowy zawiera też psoraleny – związki, które łagodzą objawy łuszczycy.
  • Oba warzywa mają dużo potasu i fitozwiązki, które wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko miażdżycy, nadciśnienia oraz działają antyzapalnie. Mają też właściwości hipolipidemiczne, tzn. obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
  • Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają związki o działaniu antyoksydacyjnym, tzn. chronią komórki przed degradacją. 
  • Mają dużo wody – korzeniowy 95 proc., a naciowy 90 proc., dzięki czemu dobrze nawadniają.
  • Seler korzeniowy działa moczopędnie, łagodzi przebieg dny moczanowej, naciowy poprawia apetyt, pobudza wydzielanie żółci  i zmniejsza refluks.
  • Liście selera listkowego uzupełniają niedobory ważnych dla dojrzałej kobiety minerałów: wapnia, potasu, cynku, magnezu i żelaza. Jedzone w okresie wiosennym zmniejszą obrzęki (polekowe i spowodowane np. menopauzą), a także złagodzą bóle artretyczne. Przyspieszą też spalanie tłuszczów i zapobiegają zaparciom.

Jak jeść seler korzeniowy i naciowy?

  • Selery naciowy i korzeniowy można jeść surowe. Nadają się także do gotowania i pieczenia. Można je także marynować i kisić. 
  • Seler korzeniowy obieramy, naciowy, jeśli jest młody, wystarczy tylko umyć. Starsze warzywa także obieramy, bo stają się łykowate.
  • Seler listkowy najczęściej kupimy wiosną na targach u rolników. Charakteryzuje go mały korzeń i duża nać. Nać tę można ususzyć i dodawać zamiast soli do potraw. Jest delikatna i przypomina wyglądem natkę pietruszki. Można ją też także dodawać świeżą. 

Dania z dodatkiem wybranego rodzaju selera warto jeść co 2-3 dni.

Włoska zupa z selerem korzeniowym i naciowym

 -
Włoska zupa z selerem korzeniowym i naciowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 1 seler korzeniowy
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 20 dag makaronu typu kolanka
  • 25 dag sera żółtego 
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • papryka
  • sól
  • pieprz 
  • 10 dag boczku
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Gotujemy w bulionie 15 minut. 
  2. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 10 minut.
  3. Ścieramy ser. Do zupy dodajemy 2/3 startego sera i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając.
  4. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do zupy. Zupę podajemy posypaną serem.

Gulasz perski z selerem naciowym

 -
Gulasz perski z selerem naciowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • sól
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • cebula
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki mięty
  • olej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

  1. Mięso i seler kroimy. Podsmażamy na oleju.
  2. Dodajemy posiekane cebulę, czosnek, natkę i miętę. Doprawiamy do smaku.
  3. Wlewamy sok i 3 szklanki wody. Gotujemy do miękkości.

Sałatka z selera korzeniowego

 -
Sałatka z selera korzeniowego
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • seler
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • 30 dag szynki
  • 4 ugotowane jajka
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 20 dag jogurtu 

Przygotowanie:

  1. Seler obieramy. Seler i ser ścieramy na tarce. Jajka, ananas i szynkę kroimy w kostkę.
  2. Mieszamy majonez z jogurtem, odsączoną kukurydzą i resztą składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Surówka z naci selera i cukinii

 -
Surówka z naci selera i cukinii
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • pęczek naci selera 
  • 1 duże jabłko 
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  •  3-4 orzechy włoskie 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka oleju 
  • sól
  • cukier 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Liście selera myjemy i siekamy. 
  2. Siekamy orzechy.
  3. Marchew, jabłko i cukinię ścieramy na tarce.
  4. Mieszamy sok z cytryny z olejem.
  5. Mieszamy selera z orzechami, marchwią i jabłkiem. Polewamy sałatkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekanka z selerami pod beszamelem

 -
Zapiekanka z selerami pod beszamelem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg selera naciowego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 seler korzeniowy
  • 10 dag szynki 
  • 4 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Selera naciowego myjemy i kroimy na kawałki o długości 4 cm. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 20 minut. Odcedzamy ale nie wylewamy wywaru.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Z reszty masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy mleko i 1/2 szklanki wywaru z selera. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.
  3. Pokrojone łodygi i obrane, pokrojone w talarki ziemniaki oraz selera korzeniowego układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i zalewamy sosem. Posypujemy startym serem i obkładamy wiórkami masła. Zapiekamy 10-12 minut w temp. 220 st. 

Sałatka na słodko z selerem naciowym

 -
Sałatka na słodko z selerem naciowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • pół czerwonej cebuli
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • 5 pomidorów suszonych
  • 5-6 gałązek selera naciowego
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki koperku
  • pierś kurczaka
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka, selera i pomidory na małe kawałki.
  3. Mieszamy miód, oliwę, posiekany koperek i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Mieszamy kurczaka z selerem, pomidorami, żurawiną, rodzynkami, cebulą i sosem. 

Pasztet z selera korzeniowego

 -
Pasztet z selera korzeniowego
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 15 dag kaszy jaglanej 
  • 1/2 kalafiora 
  • 1 seler 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 marchew
  • 5 łyżek oliwy
  • bazylia 
  • tymianek
  • słodka papryka 
  • lubczyk
  • pieprz 
  • olej 
  • 20 dag ciecierzycy z puszki 
  • suszona natka selera

Przygotowanie:

  1.  Marchew obieramy i ścieramy, kalafior, seler i czosnek drobno kroimy. Warzywa skrapiamy olejem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  2.  Kaszę gotujemy i mielimy razem z osączoną z zalewy ciecierzycą. Łączymy z upieczonymi warzywami i oliwą. Doprawiamy do smaku pieprzem, ziołami i papryką. Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy 40 minut w 180 st.

Pierogi z serem i selerem

 -
Pierogi z serem i selerem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • ciasto na pierogi (takie, jak zawsze robimy) 
  • 4 ziemniaki 
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 20 dag sera żółtego 
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki mielimy. 
  2. Na łyżce masła i oleju sezamowym smażymy do miękkości pokrojony drobno seler naciowy, cebulę i starte pieczarki. 
  3. Ser ścieramy na tarce, dodajemy ostudzone ziemniaki, seler, cebulę i pieczarkę. Solimy i pieprzymy do smaku. 
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy i gotujemy (w wodzie lub na parze). Podajemy z sosem sojowym.

Tarta quiche z selerami i szynką

 -
Tarta quiche z selerami i szynką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • szklanka pokrojonej szynki 
  • 1 seler korzeniowy
  • 2 gałązki selera naciowego 
  • olej
  • 10 dag sera żółtego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 15 dag jogurtu 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • pieprz 
  • sól

Przygotowanie:

  1. Z jajka, mąki, masła, szczypty soli i łyżki zimnej wody zagniatamy ciasto. Podpiekamy je 10 minut w 180 st.
  2. Selery kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju. 
  3. Mieszamy ze sobą jajka, mleko, jogurt, musztardę, paprykę, pieprz i sól. 
  4. Na podpieczone ciasto wykładamy szynkę, selera i posypujemy połową sera. Zalewamy sosem i posypujemy resztą sera. Pieczemy 40 minut w 180 st.

Terrina selerowo-serowa

 -
Terrina selerowo-serowa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • seler naciowy  
  • 20 dag sera feta
  • 15 dag serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych 
  • szczypta pieprzu
  • por
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Połowę selera naciowego kroimy na cienkie paski, a drugą połowę na drobne kawałki. Parzymy selera i liście pora.
  2. Sparzone paski pora oraz selera naciowego układamy w małej, wyłożonej folią foremce do babki.
  3. Mieszamy posiekane oliwki, pokrojony seler, fetę i serek śmietankowy. Doprawiamy pieprzem.
  4. Żelatynę namaczamy 2 łyżeczkami zimnej wody, podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z farszem.
  5. Na paski pora i selera nakładamy farsz. Zawijamy liście pora i selera do środka. Chłodzimy w lodówce 4 godziny (do stężenia).

Zupa-krem z selera korzeniowego

 -
Zupa-krem z selera korzeniowego
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
  • pół kalafiora
  • 1 fenkuł
  • 1 pietruszka
  • 1 litr bulionu
  • 20 dag jogurtu
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Obieramy cebulę, selera i pietruszkę. Kroimy wszystkie warzywa i podsmażamy na oleju.
  2. Zalewamy bulionem, dodajemy masło, doprawiamy pieprzem i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Zupę miksujemy na krem.
  3. Zupę mieszamy z jogurtem, tymiankiem i koperkiem. 

Nasza rada! Zupa smakuje wybornie z chipsami z boczku lub topinamburu. Wystarczy paski boczku uprażyć na suchej patelni lub obrany i pokrojony topinambur skropić oliwą, posolić, popieprzyć i piec 50 minut w 160 st. Zupę możemy także podać posypaną startym serem żółtym lub uprażonymi nasionami słonecznika czy sezamu.

 

 

Czytaj więcej