Dania z selera naciowego łagodzą objawy łuszczycy i dny moczanowej
Fot. 123RF
ABC gotowania
Pyszne i zdrowe dania z selerem naciowym i korzeniowym. Warto je jeść nie tylko na obiad!
Marta Barczyńska
12.08.2022 10:08
Seler korzeniowy i naciowy mają różne właściwości zdrowotne. Warto jeść oba, bo mają wiele cennych związków, witamin i minerałów. Czym się różnią i jak je jeść? Sprawdź aż 11 przepisów na pyszne dania z selera nie tylko na obiad.
Seler korzeniowy i naciowy to odmiany selera zwyczajnego. Są niskokaloryczne i polecane w dietach redukcyjnych. Sprawdź, czym się różnią i jak je przygotowywać.
Czym różni się seler korzeniowy od selera naciowego?
Seler korzeniowy ma więcej białka i błonnika. Dostarczy więcej energii i ułatwi trawienie. Ma też więcej fosforu.
Seler naciowy ma dużo niższy indeks glikemiczny.
Oba selery w postaci surowej mają niski indeks – naciowy 15, a korzeniowy 35. Są więc dobre dla diabetyków. Jednak po ugotowaniu indeks naciowego jest średni, a korzeniowego wysoki.
Seler korzeniowy zawiera też psoraleny – związki, które łagodzą objawy łuszczycy.
Oba warzywa mają dużo potasu i fitozwiązki, które wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko miażdżycy, nadciśnienia oraz działają antyzapalnie. Mają też właściwości hipolipidemiczne, tzn. obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają związki o działaniu antyoksydacyjnym, tzn. chronią komórki przed degradacją.
Mają dużo wody – korzeniowy 95 proc., a naciowy 90 proc., dzięki czemu dobrze nawadniają.
Seler korzeniowy działa moczopędnie, łagodzi przebieg dny moczanowej, naciowy poprawia apetyt, pobudza wydzielanie żółci i zmniejsza refluks.
Liście selera listkowego uzupełniają niedobory ważnych dla dojrzałej kobiety minerałów: wapnia, potasu, cynku, magnezu i żelaza. Jedzone w okresie wiosennym zmniejszą obrzęki (polekowe i spowodowane np. menopauzą), a także złagodzą bóle artretyczne. Przyspieszą też spalanie tłuszczów i zapobiegają zaparciom.
Jak jeść seler korzeniowy i naciowy?
Selery naciowy i korzeniowy można jeść surowe. Nadają się także do gotowania i pieczenia. Można je także marynować i kisić.
Seler korzeniowy obieramy, naciowy, jeśli jest młody, wystarczy tylko umyć. Starsze warzywa także obieramy, bo stają się łykowate.
Seler listkowy najczęściej kupimy wiosną na targach u rolników. Charakteryzuje go mały korzeń i duża nać. Nać tę można ususzyć i dodawać zamiast soli do potraw. Jest delikatna i przypomina wyglądem natkę pietruszki. Można ją też także dodawać świeżą.
Dania z dodatkiem wybranego rodzaju selera warto jeść co 2-3 dni.
Włoska zupa z selerem korzeniowym i naciowym
Składniki:
2 litry bulionu
1 seler korzeniowy
5 łodyg selera naciowego
20 dag makaronu typu kolanka
25 dag sera żółtego
2 szczypty gałki muszkatołowej
papryka
sól
pieprz
10 dag boczku
łyżka oleju
Przygotowanie:
Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Gotujemy w bulionie 15 minut.
Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 10 minut.
Ścieramy ser. Do zupy dodajemy 2/3 startego sera i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do zupy. Zupę podajemy posypaną serem.
Gulasz perski z selerem naciowym
Składniki:
50 dag wołowiny
sól
1/2 pęczka selera naciowego
cebula
1/2 pęczka natki
2 ząbki czosnku
2 gałązki mięty
olej
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mięso i seler kroimy. Podsmażamy na oleju.
Dodajemy posiekane cebulę, czosnek, natkę i miętę. Doprawiamy do smaku.
Wlewamy sok i 3 szklanki wody. Gotujemy do miękkości.
Sałatka z selera korzeniowego
Składniki:
seler
puszka kukurydzy
puszka ananasa
30 dag szynki
4 ugotowane jajka
20 dag sera żółtego
2 łyżki majonezu
20 dag jogurtu
Przygotowanie:
Seler obieramy. Seler i ser ścieramy na tarce. Jajka, ananas i szynkę kroimy w kostkę.
Mieszamy majonez z jogurtem, odsączoną kukurydzą i resztą składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Surówka z naci selera i cukinii
Składniki:
pęczek naci selera
1 duże jabłko
2 marchewki
1 cukinia
3-4 orzechy włoskie
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
sól
cukier
pieprz
Przygotowanie:
Liście selera myjemy i siekamy.
Siekamy orzechy.
Marchew, jabłko i cukinię ścieramy na tarce.
Mieszamy sok z cytryny z olejem.
Mieszamy selera z orzechami, marchwią i jabłkiem. Polewamy sałatkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Zapiekanka z selerami pod beszamelem
Składniki:
1 kg selera naciowego
1/2 kg ziemniaków
1 seler korzeniowy
10 dag szynki
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
4 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie:
Selera naciowego myjemy i kroimy na kawałki o długości 4 cm. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 20 minut. Odcedzamy ale nie wylewamy wywaru.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Z reszty masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy mleko i 1/2 szklanki wywaru z selera. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.
Pokrojone łodygi i obrane, pokrojone w talarki ziemniaki oraz selera korzeniowego układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i zalewamy sosem. Posypujemy startym serem i obkładamy wiórkami masła. Zapiekamy 10-12 minut w temp. 220 st.
Sałatka na słodko z selerem naciowym
Składniki:
pół czerwonej cebuli
garść rodzynek
garść żurawiny
5 pomidorów suszonych
5-6 gałązek selera naciowego
łyżka miodu
łyżka oliwy
sól
pieprz
2 łyżki jogurtu
3 łyżki koperku
pierś kurczaka
łyżka oleju
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy.
Cebulę kroimy w piórka, selera i pomidory na małe kawałki.
Mieszamy miód, oliwę, posiekany koperek i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy kurczaka z selerem, pomidorami, żurawiną, rodzynkami, cebulą i sosem.
Pasztet z selera korzeniowego
Składniki:
15 dag kaszy jaglanej
1/2 kalafiora
1 seler
2 ząbki czosnku
1 marchew
5 łyżek oliwy
bazylia
tymianek
słodka papryka
lubczyk
pieprz
olej
20 dag ciecierzycy z puszki
suszona natka selera
Przygotowanie:
Marchew obieramy i ścieramy, kalafior, seler i czosnek drobno kroimy. Warzywa skrapiamy olejem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Kaszę gotujemy i mielimy razem z osączoną z zalewy ciecierzycą. Łączymy z upieczonymi warzywami i oliwą. Doprawiamy do smaku pieprzem, ziołami i papryką. Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy 40 minut w 180 st.
Pierogi z serem i selerem
Składniki:
ciasto na pierogi (takie, jak zawsze robimy)
4 ziemniaki
2-3 łodygi selera naciowego
20 dag sera żółtego
3-4 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
20 dag pieczarek
1 cebula
masło
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy.
Na łyżce masła i oleju sezamowym smażymy do miękkości pokrojony drobno seler naciowy, cebulę i starte pieczarki.
Ser ścieramy na tarce, dodajemy ostudzone ziemniaki, seler, cebulę i pieczarkę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy i gotujemy (w wodzie lub na parze). Podajemy z sosem sojowym.
Tarta quiche z selerami i szynką
Składniki:
25 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
szklanka pokrojonej szynki
1 seler korzeniowy
2 gałązki selera naciowego
olej
10 dag sera żółtego
3 jajka
1/2 szklanki mleka
15 dag jogurtu
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki papryki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Z jajka, mąki, masła, szczypty soli i łyżki zimnej wody zagniatamy ciasto. Podpiekamy je 10 minut w 180 st.
Selery kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju.
Mieszamy ze sobą jajka, mleko, jogurt, musztardę, paprykę, pieprz i sól.
Na podpieczone ciasto wykładamy szynkę, selera i posypujemy połową sera. Zalewamy sosem i posypujemy resztą sera. Pieczemy 40 minut w 180 st.
Terrina selerowo-serowa
Składniki:
seler naciowy
20 dag sera feta
15 dag serka śmietankowego
1/2 szklanki oliwek czarnych
szczypta pieprzu
por
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Połowę selera naciowego kroimy na cienkie paski, a drugą połowę na drobne kawałki. Parzymy selera i liście pora.
Sparzone paski pora oraz selera naciowego układamy w małej, wyłożonej folią foremce do babki.
Żelatynę namaczamy 2 łyżeczkami zimnej wody, podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z farszem.
Na paski pora i selera nakładamy farsz. Zawijamy liście pora i selera do środka. Chłodzimy w lodówce 4 godziny (do stężenia).
Zupa-krem z selera korzeniowego
Składniki:
1 seler korzeniowy
pół kalafiora
1 fenkuł
1 pietruszka
1 litr bulionu
20 dag jogurtu
pieprz
tymianek
1 łyżka masła
olej
koperek
Przygotowanie:
Obieramy cebulę, selera i pietruszkę. Kroimy wszystkie warzywa i podsmażamy na oleju.
Zalewamy bulionem, dodajemy masło, doprawiamy pieprzem i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Zupę miksujemy na krem.
Zupę mieszamy z jogurtem, tymiankiem i koperkiem.
Nasza rada! Zupa smakuje wybornie z chipsami z boczku lub topinamburu. Wystarczy paski boczku uprażyć na suchej patelni lub obrany i pokrojony topinambur skropić oliwą, posolić, popieprzyć i piec 50 minut w 160 st. Zupę możemy także podać posypaną startym serem żółtym lub uprażonymi nasionami słonecznika czy sezamu.