Dania z porami zachwycają wyrazistym smakiem! Jak zrobić tortillę, quiche i ostre babeczki z porowym nadzieniem
Quiche z porami zachwyca wyrazistym smakiem
Fot. 123 rf/Picsel

Dania z porami zachwycają wyrazistym smakiem! Jak zrobić tortillę, quiche i ostre babeczki z porowym nadzieniem

Pory mają wyrazisty smak i intensywny aromat, w dodatku są bardzo zdrowe. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do zupy czy sałatki. Mogą być dominującym składnikiem pysznych i oryginalnych dań. Mamy przepisy m.in. na tortillę, quiche czy ostre babeczki z porami. Przygotuj się na wspaniałe doznania smakowe! 

Dania z porami to samo zdrowie! Podobno uwielbiał je jeść sam Neron. Cenił nie tylko ich wyjątkowy smak, ale i właściwości zdrowotne. Cesarz Rzymu uważał, że częste spożywanie porów wzmacniało jego głos. Dzięki temu lepiej wypadał podczas wystąpień publicznych. Starożytni stosowali również pory do leczenia nerek i chorób krwi, wykorzystywali także ich antyseptyczne właściwości i surowymi liśćmi okładali trudno gojące się rany.

Współczesne badania dowodzą, że pory są bogatym źródłem witamin: A, z grupy B, C, i E oraz cennych minerałów (głównie żelaza, wapnia, siarki i potasu). Pory pobudzają trawienie i są niskokaloryczne, mogą je więc jeść osoby na diecie. Te ostre warzywa obniżają też poziom cukru we krwi i złego cholesterolu, wzmacniają serce oraz niwelują szkodliwe działanie niektórych leków. Jedzmy więc pory na zdrowie. Oto kilka propozycji na oryginalne dania z porami. Zobacz, jak przygotować doradę w porach, porową kremową zupę, tortillę i quiche z porami, a także ostre porowe babeczki na przekąskę. Pycha!

Tortilla z porami

56005249_m
Tortillę z porami możemy zjeść na ciepło i na zimno.
123 RF/Picsel

Składniki:

  • 6 gotowych tortilli 
  • 2 duże pory 
  • 200 g sera (np. mozzarelli lub cheddara) 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Oderwać zewnętrzne liście pora, umyć i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone pory, a następnie przez kilka minut dusić na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Tortille rozłożyć, na każdej położyć po dwie łyżki pora, rozsmarować i posypać tartym serem. Placki złożyć, podpiec w opiekaczu przez 3-4 minuty i od razu podawać.

Quiche z porami

75483732_m
Quiche z porami to pyszne i sycące danie.
123 RF/Picsel

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 cebuli
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1 spory por
  • 3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • 200 g fasoli do pieczenia kruchego spodu 

Przygotowanie:

  1. Masło posiekać z mąką, dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 2 godziny włożyć do lodówki.
  2. Potem rozwałkować, wykleić ciastem formę do tarty, ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i posypać fasolą. Piec w 190°C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć fasolę.
  3. Ziemniaki ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, mąką ziemniaczaną, pieprzem i łyżką oliwy. Cebulę, ziemniaki i pora pokroić na plasterki i ułożyć na upieczonym cieście.
  4. Zalać śmietaną i piec 15 minut w 200°C, aż do zagęszczenia masy jajeczno-śmietanowej.

Ostre babeczki z porami

71895078_m
Babeczki z porem to idealna przekąska na przyjęcie.
123 RF/Picsel

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 por 
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki startego sera żółtego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • masło do posmarowania blachy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Drobno posiekać cebulę, pora i szczypiorek. Do większej miski przełożyć ugotowane ziemniaki, dodać cebulę, pora, szczypiorek, starty żółty ser, śmietanę, sól i jajka. Wymieszać.
  3. Blaszkę do muffinek posmarować masłem i wypełnić masą. Piec w 180°C przez 20-25 minut.
  4. Babeczki podawać udekorowane natką pietruszki.

Dorada w porach

84123561_m
Tak podana ryba z porami to także uczta dla naszych oczu
123 RF/Picsel

Składniki:

  • 2 dorady
  • 2 łyżki masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • świeży rozmaryn
  • świeży koper
  • 1 por
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Dorady wypatroszyć, oskrobać, umyć i osuszyć. Ryby oprószyć solą i pieprzem od wewnątrz oraz na zewnątrz.
  2. Pora umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na pół. 2 zewnętrzne liście odłożyć. Resztę pokroić.
  3. Świeże zioła (koper i rozmaryn) posiekać i włożyć do środka ryb razem z masłem, plasterkami czosnku, dwoma plasterkami cytryny i połową pokrojonego pora.
  4. Następnie dorady owinąć liśćmi pora  i ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Obłożyć plasterkami cytryny, posypać resztą pora i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Rybę podawać z ryżem i sałatą. Najlepiej smakuje skropiona świeżym sokiem z cytryny.

Zupa krem z porów

7507260_l
Kremowa zupa z porów.
123RF

Składniki:

  • 3 duże pory
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 80 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • kilka listków natki pietruszki 

Przygotowanie:

  1. Zewnętrzne liście pora usunąć i oczyścić. Pokroić w plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Dodać wszystkie pokrojone składniki i smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Podsmażone jarzyny zalać 1-1,5 l wody i zagotować, a potem zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną. Garnek zestawić z ognia, dolać śmietanę i zmiksować blenderem na gładki krem.
  4. Doprawić solą, pieprzem i udekorować listkami natki.

 

Czytaj więcej