Dania z porami zachwycają wyrazistym smakiem! Jak zrobić tortillę, quiche i ostre babeczki z porowym nadzieniem
Małgorzata Pędziwiatr
25.03.2022 16:05
Pory mają wyrazisty smak i intensywny aromat, w dodatku są bardzo zdrowe. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do zupy czy sałatki. Mogą być dominującym składnikiem pysznych i oryginalnych dań. Mamy przepisy m.in. na tortillę, quiche czy ostre babeczki z porami. Przygotuj się na wspaniałe doznania smakowe!
Dania z porami to samo zdrowie! Podobno uwielbiał je jeść sam Neron. Cenił nie tylko ich wyjątkowy smak, ale i właściwości zdrowotne. Cesarz Rzymu uważał, że częste spożywanie porów wzmacniało jego głos. Dzięki temu lepiej wypadał podczas wystąpień publicznych. Starożytni stosowali również pory do leczenia nerek i chorób krwi, wykorzystywali także ich antyseptyczne właściwości i surowymi liśćmi okładali trudno gojące się rany.
Współczesne badania dowodzą, że pory są bogatym źródłem witamin: A, z grupy B, C, i E oraz cennych minerałów (głównie żelaza, wapnia, siarki i potasu). Pory pobudzają trawienie i są niskokaloryczne, mogą je więc jeść osoby na diecie. Te ostre warzywa obniżają też poziom cukru we krwi i złego cholesterolu, wzmacniają serce oraz niwelują szkodliwe działanie niektórych leków. Jedzmy więc pory na zdrowie. Oto kilka propozycji na oryginalne dania z porami. Zobacz, jak przygotować doradę w porach, porową kremową zupę, tortillę i quiche z porami, a także ostre porowe babeczki na przekąskę. Pycha!
Tortilla z porami
Składniki:
6 gotowych tortilli
2 duże pory
200 g sera (np. mozzarelli lub cheddara)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Oderwać zewnętrzne liście pora, umyć i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone pory, a następnie przez kilka minut dusić na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tortille rozłożyć, na każdej położyć po dwie łyżki pora, rozsmarować i posypać tartym serem. Placki złożyć, podpiec w opiekaczu przez 3-4 minuty i od razu podawać.
Quiche z porami
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka zimnej wody
1/2 cebuli
200 ml słodkiej śmietany
1 spory por
3 ziemniaki
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
200 g fasoli do pieczenia kruchego spodu
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 2 godziny włożyć do lodówki.
Potem rozwałkować, wykleić ciastem formę do tarty, ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i posypać fasolą. Piec w 190°C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć fasolę.
Ziemniaki ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, mąką ziemniaczaną, pieprzem i łyżką oliwy. Cebulę, ziemniaki i pora pokroić na plasterki i ułożyć na upieczonym cieście.
Zalać śmietaną i piec 15 minut w 200°C, aż do zagęszczenia masy jajeczno-śmietanowej.
Ostre babeczki z porami
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 por
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
2 jajka
1,5 szklanki startego sera żółtego
2 łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki
sól i pieprz
masło do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
Drobno posiekać cebulę, pora i szczypiorek. Do większej miski przełożyć ugotowane ziemniaki, dodać cebulę, pora, szczypiorek, starty żółty ser, śmietanę, sól i jajka. Wymieszać.
Blaszkę do muffinek posmarować masłem i wypełnić masą. Piec w 180°C przez 20-25 minut.
Babeczki podawać udekorowane natką pietruszki.
Dorada w porach
Składniki:
2 dorady
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 cytryna
świeży rozmaryn
świeży koper
1 por
sól i pieprz
Przygotowanie:
Dorady wypatroszyć, oskrobać, umyć i osuszyć. Ryby oprószyć solą i pieprzem od wewnątrz oraz na zewnątrz.
Pora umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na pół. 2 zewnętrzne liście odłożyć. Resztę pokroić.
Świeże zioła (koper i rozmaryn) posiekać i włożyć do środka ryb razem z masłem, plasterkami czosnku, dwoma plasterkami cytryny i połową pokrojonego pora.
Następnie dorady owinąć liśćmi pora i ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Obłożyć plasterkami cytryny, posypać resztą pora i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Rybę podawać z ryżem i sałatą. Najlepiej smakuje skropiona świeżym sokiem z cytryny.
Zupa krem z porów
Składniki:
3 duże pory
3 średnie ziemniaki
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
80 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
Zewnętrzne liście pora usunąć i oczyścić. Pokroić w plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Dodać wszystkie pokrojone składniki i smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Podsmażone jarzyny zalać 1-1,5 l wody i zagotować, a potem zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną. Garnek zestawić z ognia, dolać śmietanę i zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem i udekorować listkami natki.