Mintaj zapiekany w porach. Przepis na zdrowe i lekkie danie
17.11.2021 13:27
Mintaj zapiekany w porach z aromatyczną szałwią i nutką cytryny posypany prażonymi pistacjami. Pyszne, lekkostrawne danie. Spróbuj koniecznie!
Mintaj jest bardzo delikatny w smaku i idealnie się komponuje z porami. To bardzo dobra potrawa, która nadaje się na wiele okazji. Może nawet zastąpić tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Zobacz nasz przepis!
Dlaczego warto jeść mintaja?
Mintaj jest rybą uwielbianą przez osoby na diecie – ma pyszny smak i niską kaloryczność w stosunku do innych ryb. Zawiera też bardzo małą ilość tłuszczów, dlatego mogą go jeść osoby z chorobami układu krwionośnego.
Mintaj zawiera też znaczną ilość cennego białka oraz duże ilości witaminy D i selenu. Znajdziemy w nim również witaminę A ważną dla wzroku i odporności.
Mintaj zapiekany w porach
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
6 filetów z mintaja lub morszczuka
1 cytryna
1 por
kilka listków świeżej szałwii
1 cytryna
100 g masła
2 łyżki orzeszków pistacjowych
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie
Opłukane i osuszone filety skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż z dwóch stron na połowie masła. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć 3 posiekane liście szałwii i pokrojony w krążki oczyszczony por. Smaż, mieszając, 5 min.
Skrop odrobiną soku z cytryny, podlej 2-3 łyżkami wody. Przykryj i duś na małym ogniu 8-10 minut. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Zawartość patelni umieść na filetach. Zapiekaj 20 min w 180ºC. Upraż posiekane pistacje. Posyp gotowe danie. Ozdób szałwią.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.