Mintaj zapiekany w porach. Przepis na zdrowe i lekkie danie
17.11.2021 13:27
Mintaj zapiekany w porach z aromatyczną szałwią i nutką cytryny posypany prażonymi pistacjami. Pyszne, lekkostrawne danie. Spróbuj koniecznie!
Mintaj jest bardzo delikatny w smaku i idealnie się komponuje z porami. To bardzo dobra potrawa, która nadaje się na wiele okazji. Może nawet zastąpić tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Zobacz nasz przepis!
Dlaczego warto jeść mintaja?
Mintaj jest rybą uwielbianą przez osoby na diecie – ma pyszny smak i niską kaloryczność w stosunku do innych ryb. Zawiera też bardzo małą ilość tłuszczów, dlatego mogą go jeść osoby z chorobami układu krwionośnego.
Mintaj zawiera też znaczną ilość cennego białka oraz duże ilości witaminy D i selenu. Znajdziemy w nim również witaminę A ważną dla wzroku i odporności.
Mintaj zapiekany w porach
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
6 filetów z mintaja lub morszczuka
1 cytryna
1 por
kilka listków świeżej szałwii
1 cytryna
100 g masła
2 łyżki orzeszków pistacjowych
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie
Opłukane i osuszone filety skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż z dwóch stron na połowie masła. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć 3 posiekane liście szałwii i pokrojony w krążki oczyszczony por. Smaż, mieszając, 5 min.
Skrop odrobiną soku z cytryny, podlej 2-3 łyżkami wody. Przykryj i duś na małym ogniu 8-10 minut. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Zawartość patelni umieść na filetach. Zapiekaj 20 min w 180ºC. Upraż posiekane pistacje. Posyp gotowe danie. Ozdób szałwią.