Pstrąg pieczony z dymką i granatem. Prosty przepis na pyszną rybę
Pstrąg pieczony z dymką i granatem.
Fot. 123RF

Pstrąg pieczony z dymką i granatem. Prosty przepis na pyszną rybę

Łatwy przepis na pysznego pstrąga. Pstrąg pieczony z dymką i granatem jest zdrowy, bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Wypróbuj koniecznie!

Pstrąg pieczony to smakowita alternatywa dla mięsnego obiadu. Sprawdzi się też doskonale na wigilijnym stole zamiast tradycyjnego karpia. Spróbuj koniecznie!

Jak wybrać świeżego pstrąga?

Pstrąg charakteryzuje się różową smugą biegnącą wzdłuż boku. Ma też na sobie kolory niebieskawe i zielonkawe. One nie świadczą o tym, że ryby są zepsute. Pod jednym warunkiem – musi mieć pięknie błyszczące łuski. Świeży pstrąg powinien mieć też również wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela. Najlepiej kupować świeżego pstrąga. 

Pstrąg jest rybą słodkowodną o smacznym, chudym mięsie. Zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3.W warunkach naturalnych pstrąg  żyje w potokach górskich i rzekach. Ten, którego można kupić w sklepach, to najczęściej pstrąg tęczowy, (łososiowy). Jest hodowany w gospodarstwach rybackich i to w właśnie od warunków hodowli ryby (m.in. czystości wody, stosowania odpowiednich pasz) zależą walory zdrowotne i smakowe pstrąga. Warto sprawdzić, skąd pochodzi ryba, najlepiej, by było to polskie certyfikowane gospodarstwo rybackie.

Pstrąg pieczony z dymką i granatem

134957557_m
Pstrąg pieczony z dymką i granatem.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 3 pstrągi, świeże makrele, sumiki lub inne całe ryby
  • oliwa
  • 4 dymki ze szczypiorem
  • kilka łyżek ziarenek granatu
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • chili
  • sól
  • suszone pomidory w płatkach

Przygotowanie:

  1. Sprawione ryby natrzyj z zewnątrz i od środka solą.
  2. Przygotuj farsz: białe części dymki posiekaj drobno, przesmaż na 2-3 łyżkach oliwy. Dodaj przeciśnięty czosnek, łyżeczkę soku z cytryny oraz 3-4 łyżki ziaren granatu. Całość wymieszaj, dopraw chili i suszonymi pomidorami w płatkach.
  3. Przygotowanym farszem napełnij ryby. Spód naczynia do zapiekania posmaruj oliwą. Ułóż zielone części dymki. Posyp je 2 łyżkami ziarenek granatu. Oprósz solą oraz chili.
  4. Ułóż nafaszerowane ryby. Skrop oliwą. Piecz całość ok. 30 minut w temp. 180ºC.

 

Czytaj więcej