Łatwy przepis na pysznego pstrąga. Pstrąg pieczony z dymką i granatem jest zdrowy, bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Wypróbuj koniecznie!
Pstrąg pieczony to smakowita alternatywa dla mięsnego obiadu. Sprawdzi się też doskonale na wigilijnym stole zamiast tradycyjnego karpia. Spróbuj koniecznie!
Pstrąg charakteryzuje się różową smugą biegnącą wzdłuż boku. Ma też na sobie kolory niebieskawe i zielonkawe. One nie świadczą o tym, że ryby są zepsute. Pod jednym warunkiem – musi mieć pięknie błyszczące łuski. Świeży pstrąg powinien mieć też również wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela. Najlepiej kupować świeżego pstrąga.
Pstrąg jest rybą słodkowodną o smacznym, chudym mięsie. Zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3.W warunkach naturalnych pstrąg żyje w potokach górskich i rzekach. Ten, którego można kupić w sklepach, to najczęściej pstrąg tęczowy, (łososiowy). Jest hodowany w gospodarstwach rybackich i to w właśnie od warunków hodowli ryby (m.in. czystości wody, stosowania odpowiednich pasz) zależą walory zdrowotne i smakowe pstrąga. Warto sprawdzić, skąd pochodzi ryba, najlepiej, by było to polskie certyfikowane gospodarstwo rybackie.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Przygotowanie: