Dorsz na Wigilię z pastą z natki pietruszki i orzechów. Przepis na rybę pieczoną w folii
Dorsz z pastą z natki pietruszki i orzechów.
Fot. 123RF

Dorsz na Wigilię z pastą z natki pietruszki i orzechów. Przepis na rybę pieczoną w folii

Dorsz na Wigilię jest dobrą alternatywą dla karpia. Pieczony w piekarniku w folii aluminiowej, podawany z pastą z natki z oliwą, czosnkiem, skórką cytrynową oraz orzechami, smakuje wyśmienicie! Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Dorsz podawany na zimno z pastą z natki pietruszki i orzechów, to doskonały przepis, dla każdego, kto nie je mięsa lub rezygnuje z niego z powodu postu. Dorsz idealnie sprawdzi się też jako potrawa wigilijna, jeśli ktoś nie lubi smaku karpia. Zobacz, jak go przyrządzić. 

Z czym podawać dorsza?

Dorsz dobrze smakuje z puree z ziemniaków, frytkami, surówką z kiszonej kapusty. W Wigilię pysznym dodatkiem do serwowanego na zimno dorsza będzie sałatka z ugotowanej białej fasoli doprawiona oliwą, czosnkiem oraz posiekaną natką lub koperkiem.

Dorsz na Wigilię z pastą z natki pietruszki i orzechów

21583773_m
Dorsz z pastą z natki pietruszki i orzechów.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 3/4 kg polędwicy z dorsza (lub filetów z innej ryby morskiej)
  • masło
  • 1 duży pęczek natki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cytryna
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwicę z dorsza opłucz, osusz, natrzyj solą oraz pieprzem. Ułóż na kawałku folii aluminiowej, obłóż wiórkami zimnego masła (2 łyżki). Owiń szczelnie folią. Włóż do piekarnika. Piecz 30 minut w 180ºC. Wyjmij, ostudź.
  2. Posiekaj opłukaną i osuszoną natkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Otrzyj skórkę z cytryny. Zrumień bez tłuszczu i poszatkuj orzechy. Oliwę wymieszaj z łyżeczką soku z cytryny. Dodaj natkę, czosnek, skórkę cytrynową oraz orzechy. Pastę dopraw solą. Rozłóż na zimnej rybie.

Czytaj więcej