Proste domowe sposoby na zaparcia. Tak możesz zapobiegać i leczyć!
Na problemy z wypróżnianiem pomoże spożywanie większej ilości płynów.
Fot. 123RF/Picsel

Proste domowe sposoby na zaparcia. Tak możesz zapobiegać i leczyć!

Zima i brak ruchu sprzyjają problemom trawiennym, w szczególności zaparciom. Aby się ich pozbyć i im zapobiegać, wystarczą domowe kuracje i drobne zmiany w diecie. Sprawdź, co jeść i pić, a czego unikać, by pozbyć się zaparć. 

Zimą, przez pogodę i temperaturę, mniej spacerujemy. Często przez to jelita zwalniają swoją pracę i pojawiają się problemy z wypróżnianiem. Na szczęście łatwo temu zaradzić, jedząc i pijąc odpowiednie produkty.

Herbatka z babki lancetowatej na zaparcia

 -
Herbatka z babki lancetowatej pomaga na trawienia, a także zmniejsza kaszel.
Fot. 123rf.com

Babka lancetowata pobudza wydzielanie soku żołądkowego i przyspiesza trawienie. Sprzyja też produkcji śluzu osłonowego, który ułatwia przesuwanie się mas pokarmowych. A ksylitol, czyli cukier brzozowy, to słodzik, który działa lekko przeczyszczająco.

Składniki:

  • 1 płaska łyżka liści babki lancetowatej (6 zł/50 g)
  • 1 łyżeczka ksylitolu (8 zł/100 g)

Jak zrobić?

Wymieszaj zioła. Wsyp je do szklanki i zalej wrzątkiem. Parz pod przykryciem około 10 minut. Przecedź i osłodź ksylitolem.

Jak stosować?

 Pij 15-20 minut przed obfitszymi posiłkami – 2 razy dziennie, a potem raz (przy uciążliwych zaparciach 3 razy dziennie przez tydzień, a potem raz dziennie).

Koktajl z selera naciowego i jabłka na zaparcia

 -
Seler i jabłka mają dużo poprawiającego perystaltykę jelit błonnika.
Fot. 123rf.com

Jedna szklanka takiego koktajlu pokrywa ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Możesz pić go na czczo, na drugie śniadanie lub podwieczorek. A także jako przekąskę między posiłkami. Miód działa łagodnie przeczyszczająco.

Składniki:

  •  3 łodygi selera naciowego
  •  1 jabłko
  •  1 kiwi
  •  1 łyżka miodu

Jak zrobić?

Seler i jabłko umyj. Pokrój na kawałki. Kiwi obierz i pokrój. Zmiksuj seler, jabłko, kiwi i miód z 2 szklankami przegotowanej wody (wody możesz dodać mniej lub więcej – zależy jak gęste koktajle lubisz).

Jak stosować?

Efekty zauważysz po 3 dniach stosowania. Pij codziennie co najmniej 1 szklankę dziennie przez miesiąc. Przed kolejną kuracją selerową zrób tydzień przerwy.

UWAGA! Soku z selera nie powinny pić osoby, które mają kłopoty z nerkami lub dnę moczanową.

Sałatka z makaronu pełnoziarnistego z aloesem na zaparcia

 -
Lekka sałatka z makaronu pełnoziarnistego i warzyw usprawni trawienie.
Fot. 123rf.com

Aloes dodany do sałatki sprawia, że z krwi do jelit przedostaje się więcej płynów. Treść pokarmowa staje się bardziej płynna i łatwiej się wypróżnić.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek szklarniowy
  • 3 łyżki kaparów
  • kilka liści szpinaku lub bazylii
  • 2 łyżki miąższu z aloesu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Jak zrobić?

Umyj pomidorki i pokrój na połówki. Ogórka umyj i pokrój na małe kawałki (nie obieraj bo w skórce jest sporo błonnika). Makaron wymieszaj z warzywami. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i aloesem, lekko ubijając. Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Jak stosować?

Sałatkę jedz minimum 2-3 razy w tygodniu na śniadanie lub kolację.

NASZA RADA: Jeśli nie masz miąższu z aloesu, możesz użyć soku z aloesu. Wymieszaj 2-3 łyżki z oliwą i sokiem z cytryny.

Sos figowy do chudych serów i mięs na zaparcia

 -
Sos figowy do chudych serów i mięs na zaparcia
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 świeże figi 
  • łyżka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy

Jak zrobić?

Figi umyj, odetnij ogonki ale nie obieraj. Pokrój owoce w małą kostkę. 2 szklanki wody zagotuj z miodem i octem. Dodaj figi, sól i sok z pomarańczy. Gotuj 20-25 minut. Jeśli wolisz gładszy sos, zmiksuj.

NASZA RADA! Jeśli lubisz orientalne smaki, do sosu możesz dodać jedną posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę oraz po dużej szczypcie imbiru, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej i anyżu.

Jak stosować?

Jedz 2-3 razy w tygodniu po 1 łyżce stołowej sosu. Dodawaj go na kanapki czy do plasterków sera białego albo pieczonych mięs.

Dieta przy zaparciach. Co jeść, a czego unikać?

Jeśli cierpisz na częste zaparcia, być może winna jest temu nieprawidłowa dieta. Zmodyfikuj ją, a pozbędziesz się dolegliwości. 

Tego potrzebujesz:

  • Zadbaj o większą ilość błonnika w diecie. Jedz więcej warzyw, produktów pełnoziarnistych i jabłek, a także suszone owoce np. śliwki i morele.
  • Pij więcej płynów np. wody z sokiem z cytryny i miodem, soku z kiszonej kapusty, soków wyciskanych z warzyw.
  • Pomoże także codzienne spożywanie probiotyków w w postaci zsiadłego mleka, kefiru i jogurtu oraz kiszonych ogórków i kapusty.

Tego unikaj:

  • Produktów zawierających gluten (spowalnia pracę jelit), tłustych potraw, słonych i wysoko przetworzonych produktów, kakao, czekolady i bananów. Jeśli już się na nie skusisz, 20 minut po posiłku wypij 1 szklankę wody z 2 łyżeczkami octu jabłkowego.
  • Nasion roślin strączkowych bo wzdymają. Jeśli bardzo je lubisz doprawiaj je ziołami usprawniającymi trawienie jak kminek, cząber, majeranek, koper, jałowiec.

 

 

Czytaj więcej