9 najlepszych rodzajów papryki – jakie mają właściwości i w jaki sposób wykorzystać je w kuchni?
Fot. 123rf/picsel

9 najlepszych rodzajów papryki – jakie mają właściwości i w jaki sposób wykorzystać je w kuchni?

Paprykę warto dodawać do wielu dań. Nie tylko wspaniale podkreśla smak potraw, ale jest też bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które poprawiają funkcjonowanie organizmu, dobrze wpływają na odporność, podkręcają metabolizm. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne mają poszczególne rodzaje papryki i jak je przygotować.

Rodzaje papryki słodkiej

  • Cherry
    Papryki cherry (czyt. szery) zwane są w Polsce papryczkami czereśniowymi. Zazwyczaj są koloru jasnoczerwonego, ale mogą różnić się smakiem. Są okrągłe, gładkie, niewielkich rozmiarów, o średnicy nieprzekraczającej 5 cm i przypominają czereśnie (stąd ich nazwa). Najczęściej używane są do sałatek, zup oraz sosów. Można je także suszyć i marynować. Wykorzystywane są także jako dekoracja.
  • Bell
    Najbardziej popularna papryka, którą uprawia się w Polsce. Ma kształt dzwonka i różne kolory: czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony, a także fioletowy. Każda z kolorowych odmian ma inny smak i właściwości. Warto ją jeść na różne sposoby: na surowo, piec, gotować i dusić. Jest też idealna do faszerowania. Pasuje do wielu sałatek i makaronów. Można ją także mrozić. Zawiera dużo witaminy C.
  • Cubanelle
    Odmiana słodkiej papryki, która charakteryzuje się jasnozielonym lub czerwonym kolorem, owalnym kształtem i cienkimi ściankami. Podaje się ją często w postaci pieczonej. Dobrze smakuje smażona na oliwie z oliwek. Nadaje się także jako dodatek do sałatek, salsy, pizzy i zapiekanek. Można ją mrozić. Świeża papryka powinna mieć twardą, gładką oraz błyszczącą skórkę. Może być także rośliną dekoracyjną.

Rodzaje papryki ostrej

  • Cayenne
    Papryczka cayenne (czyt. kajen) jest długa i ostra, występuje w kolorze jasnozielonym lub czerwonym. Używa się jej najczęściej w postaci sproszkowanej jako przyprawy. Surowa jest dodawana np. do dipów. Ma obszerne zastosowanie w lecznictwie, m.in. działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, pomaga regulować ciśnienie krwi, rozgrzewa organizm oraz oczyszcza go z toksyn.
  • Habanero
    Należy do najbardziej pikantnych papryk na świecie. Jest kulista o czerwonym, pomarańczowym lub żółtym kolorze, a po suszeniu nabiera czarnej barwy. Można dodawać ją do ostrych sosów i marynat, a suszoną – do przypraw chili. Ze względu na ostrość raczej nie nadaje się do spożycia na surowo. Jednak warto dodawać ją do wielu dań mięsnych, a także słodkich deserów i ciast.
  • Jalapeño
    Jalapeño (czyt. chalapenio) to bardzo ostra papryka. Dojrzała jest słodsza od niedojrzałej. Ma niewielkie owoce. Może być koloru czerwonego lub zielonego. Pasuje do salsy, dipów, zup, makaronów i serów. Duszona w piecu ma jeszcze ostrzejszy, dymny smak. Wędzona (zwana chipotle) jest składnikiem keczupów i marynat. To jeden z najważniejszych składników kuchni meksykańskiej.
  • Naga jolokia
    Jest jedną z najostrzejszych papryk. Charakteryzuje się kolorem od pomarańczowego do czerwonego. Swoje zastosowanie ma w potrawach takich jak chili con carne, gulasz, a także marynaty i sosy barbecue. Jeden owoc tej papryczki wystarczy, by nadać pikantności 10 porcjom dania. W medycynie tradycyjnej pasta z jej młodych liści wykorzystywana jest na poparzenia.
  • Piri piri
    Uprawiana jest głównie w krajach afrykańskich, a jej rośliny są często bardzo mocno rozkrzewione, osiągając nawet 120 cm długości. Niedojrzała jest w kolorze zielonym, a dojrzała – czerwonym lub fioletowym. Jest bardzo ostra. Posiada rozgrzewające właściwości. Wykorzystuje się ją w kuchni do sosów, past oraz marynat do mięs i ryb. Można dodawać ją także do zupy i gulaszu.
  • Pepperoni
    Papryka ta prawdopodobnie pochodzi z Peru. Jest lekko pikantna, mimo to w porównaniu do innych papryczek jest delikatna, a nawet lekko słodka. Jest długa, o stożkowym kształcie, lekko pomarszczonej skórce i zielonym lub czerwonym kolorze. Najczęściej dodaje się ją do takich dań jak pizza czy sałatka, ale dobrze smakuje także z różnymi daniami mięsnymi. Można ją marynować w occie.

Czytaj więcej