Naturalne nawozy zapewnią Ci zdrowe plony i żyzną glebę. Poznaj ich rodzaje i sprawdź, jak je zrobić!
Naturalne nawozy, takie jak kompost, można łatwo i tanio przygotować samodzielnie
Fot. 123rf.com

Naturalne nawozy zapewnią Ci zdrowe plony i żyzną glebę. Poznaj ich rodzaje i sprawdź, jak je zrobić!

Naturalne, ekologiczne nawozy mają same zalety. Są nie tylko tanie, ale zapewniają też zdrowe plony i żyzną glebę. Poznaj rodzaje nawozów organicznych: poplon, kompost, wermikompost, obornik oraz humus. Sprawdź wszystkie zalety ekonawozów i dowiedz się, jak łatwo i tanio zrobić kompost oraz biohumus. 

Stosowanie nawozów ekologicznych ma dobroczynny wpływ na rośliny oraz kondycję ziemi w ogrodzie. Odżywianie, napowietrzanie i spulchnianie to tylko początek długiej listy zalet nawozów naturalnych, bo dokarmianie składnikami organicznymi jest także tanie, zdrowe dla roślin, a przede wszystkim pozbawione chemii. Dzięki niemu pożyteczne zwierzęta oraz mikroorganizmy mieszkające w naszym ogrodzie będą bezpieczne.

Zalety nawozów organicznych

Naturalne wspomaganie roślin oraz gleby to klucz do ogrodniczego sukcesu! Najważniejsze zalety z ich stosowania to:

  • Niskie koszty. Nawozy mineralne dostępne w sklepach ogrodniczych są drogie. Dlatego na co dzień wspomagajmy ogród i swoją kieszeń tym, co daje nam natura.
  • Zdrowa gleba. Wprowadzenie nawozów organicznych sprawia, że w podłożu zwiększa się aktywność mikrobiologiczna. Mikroorganizmy glebowe rozkładają materię organiczną, co przyczynia się do polepszenia jej struktury, lepszego napowietrzenia i utrzymania właściwych parametrów, np. wilgotności. Bogata i zdrowa gleba sprawia, że nasze plony są dorodne i bardziej odporne. Ponadto nawozy organiczne dłużej się rozkładają, gdyż wymagają pomocy ze strony dobroczynnych bakterii i grzybów. Sprawia to, że ekonawozy są bezpieczniejsze (małe ryzyko spalenia roślin) oraz dłużej dostępne niż nawozy mineralne.

Stosowanie nawozów zielonych w postaci poplonu jest szczególnie korzystne dla gleby, gdyż polepsza jej strukturę, przepuszczalność, warunki wodne, wzbogaca ją w wartości odżywcze, a także zapobiega erozji (zarówno wietrznej, jak i wodnej). Ziemia pokryta zwartą warstwą roślin poplonowych jest chroniona przed nadmiernym parowaniem i rozwojem chwastów.

Co więcej, skoszone części poplonu możemy przeznaczyć na kompost. Szczególnie cenne są rośliny motylkowe, np. łubin, które wiążą w korzeniach wolny azot. Ten pierwiastek jest niezbędny w pierwszej fazie rozwoju roślin, gdyż wpływa na masę zieloną. Znajdziemy go w kompoście, kurzaku i gnojówce z pokrzywy.

Rodzaje naturalnych nawozów do roślin

Podstawę nawożenia w ogrodach warzywnych powinny stanowić kompost, obornik oraz poplon.

Najłatwiejszy do pozyskania jest kompost. Jego regularne stosowanie pozwala zachować żyzną, próchniczą warstwę gleby, czyli drogocenny humus. Wytwarzany przez dżdżownice wermikompost użyźnia podłoże i poprawia jego strukturę.

U lokalnego rolnika warto spróbować pozyskać obornik bydlęcy lub kurzy (tzw. pomiot). Samodzielnie możemy wysiać poplon, a także rozsypać popiół drzewny z kominka. W sklepach ogrodniczych kupimy bardzo cenną, bogatą w azot i długo działającą mączkę kostno-rogową oraz obfitujące w składniki mineralne wapno dolomitowe.

Jak zrobić naturalny kompost?

144462272_m
Naturalny kompost przygotowujemy z resztek, m.in. obierków z warzyw
Fot. 123rf.com

Nie pozbywaj się zielonych resztek z ogrodu i organicznych odpadów kuchennych – to cenny nawóz! Przygotujesz z nich kompost. Jak to zrobić?

  1. Zbieraj resztki. Niemal każdy materiał organiczny może być składnikiem kompostu. Świetnie nadają się obierki z owoców i warzyw.
  2. Zrób pryzmę. Starajmy się, aby wilgotne odpady były układane naprzemiennie z suchymi. W razie suszy podlewajmy kompost.
  3. Dodawaj do nawóz do roślin. Pryzmę należy przerzucać nawet kilka razy w sezonie, aby zawartość ulegała równomiernemu rozkładowi.

Większe resztki zawsze rozdrobnijmy – przyspieszy to proces. Kompost na dnie pojemnika najprawdopodobniej będzie gotowy szybciej niż ten z wierzchu. Zbierzmy go i wykorzystajmy do nawożenia warzywnika, rabat kwiatowych oraz do ściółkowania.

Czym jest biohumus i jak go zrobić?

Obornik, torf, kompost czy odpadki organiczne przetworzone przez dżdżownice kalifornijskie stają się żywym i bogatym nawozem. Biohumus to nawóz powstały podczas rozkładu masy organicznej przez mikroorganizmy. W procesie trawienia materii przez dżdżownice namnażają się dobre bakterie, które w kontakcie z ziemią zapewniają roślinie intensywny wzrost. Przenawożenie biohumusem jest praktycznie niemożliwe, gdyż mikroorganizmy same regulują potrzeby pokarmowe roślin. Przy tym dbają o nie jak o własnych gospodarzy. Biohumus można wytworzyć z kompostu, ale dobrą opcją jest też zakup gotowego preparatu.

Biohumus możemy wyprodukować na własną rękę. Jak to zrobić?

  1. Do zbiornika z materią organiczną wprowadzamy dżdżownice
  2. Najniższą, gotową warstwę możemy od razu wykorzystać do nawożenia

Na co uważać stosując nawozy naturalne do roślin?

Nadmiar odżywek może skutkować spaleniem roślin, zahamowaniem wzrostu, więdnięciem i obumieraniem. Nawozy naturalne co prawda są pod tym względem bezpieczniejsze, ale uważajmy na obornik! Zbyt świeży i podany w za dużych dawkach może zniszczyć nasze uprawy!

 

 

Czytaj więcej