Naturalne, ekologiczne nawozy mają same zalety. Są nie tylko tanie, ale zapewniają też zdrowe plony i żyzną glebę. Poznaj rodzaje nawozów organicznych: poplon, kompost, wermikompost, obornik oraz humus. Sprawdź wszystkie zalety ekonawozów i dowiedz się, jak łatwo i tanio zrobić kompost oraz biohumus.
Stosowanie nawozów ekologicznych ma dobroczynny wpływ na rośliny oraz kondycję ziemi w ogrodzie. Odżywianie, napowietrzanie i spulchnianie to tylko początek długiej listy zalet nawozów naturalnych, bo dokarmianie składnikami organicznymi jest także tanie, zdrowe dla roślin, a przede wszystkim pozbawione chemii. Dzięki niemu pożyteczne zwierzęta oraz mikroorganizmy mieszkające w naszym ogrodzie będą bezpieczne.
Naturalne wspomaganie roślin oraz gleby to klucz do ogrodniczego sukcesu! Najważniejsze zalety z ich stosowania to:
Stosowanie nawozów zielonych w postaci poplonu jest szczególnie korzystne dla gleby, gdyż polepsza jej strukturę, przepuszczalność, warunki wodne, wzbogaca ją w wartości odżywcze, a także zapobiega erozji (zarówno wietrznej, jak i wodnej). Ziemia pokryta zwartą warstwą roślin poplonowych jest chroniona przed nadmiernym parowaniem i rozwojem chwastów.
Co więcej, skoszone części poplonu możemy przeznaczyć na kompost. Szczególnie cenne są rośliny motylkowe, np. łubin, które wiążą w korzeniach wolny azot. Ten pierwiastek jest niezbędny w pierwszej fazie rozwoju roślin, gdyż wpływa na masę zieloną. Znajdziemy go w kompoście, kurzaku i gnojówce z pokrzywy.
Podstawę nawożenia w ogrodach warzywnych powinny stanowić kompost, obornik oraz poplon.
Najłatwiejszy do pozyskania jest kompost. Jego regularne stosowanie pozwala zachować żyzną, próchniczą warstwę gleby, czyli drogocenny humus. Wytwarzany przez dżdżownice wermikompost użyźnia podłoże i poprawia jego strukturę.
U lokalnego rolnika warto spróbować pozyskać obornik bydlęcy lub kurzy (tzw. pomiot). Samodzielnie możemy wysiać poplon, a także rozsypać popiół drzewny z kominka. W sklepach ogrodniczych kupimy bardzo cenną, bogatą w azot i długo działającą mączkę kostno-rogową oraz obfitujące w składniki mineralne wapno dolomitowe.
Nie pozbywaj się zielonych resztek z ogrodu i organicznych odpadów kuchennych – to cenny nawóz! Przygotujesz z nich kompost. Jak to zrobić?
Większe resztki zawsze rozdrobnijmy – przyspieszy to proces. Kompost na dnie pojemnika najprawdopodobniej będzie gotowy szybciej niż ten z wierzchu. Zbierzmy go i wykorzystajmy do nawożenia warzywnika, rabat kwiatowych oraz do ściółkowania.
Obornik, torf, kompost czy odpadki organiczne przetworzone przez dżdżownice kalifornijskie stają się żywym i bogatym nawozem. Biohumus to nawóz powstały podczas rozkładu masy organicznej przez mikroorganizmy. W procesie trawienia materii przez dżdżownice namnażają się dobre bakterie, które w kontakcie z ziemią zapewniają roślinie intensywny wzrost. Przenawożenie biohumusem jest praktycznie niemożliwe, gdyż mikroorganizmy same regulują potrzeby pokarmowe roślin. Przy tym dbają o nie jak o własnych gospodarzy. Biohumus można wytworzyć z kompostu, ale dobrą opcją jest też zakup gotowego preparatu.
Biohumus możemy wyprodukować na własną rękę. Jak to zrobić?
Nadmiar odżywek może skutkować spaleniem roślin, zahamowaniem wzrostu, więdnięciem i obumieraniem. Nawozy naturalne co prawda są pod tym względem bezpieczniejsze, ale uważajmy na obornik! Zbyt świeży i podany w za dużych dawkach może zniszczyć nasze uprawy!