Dereń jest wciąż mało popularny, mimo swoich właściwości zdrowotnych. Jego owoce pomagają wzmocnić odporność, przyspieszyć metabolizm i wyleczyć różne infekcje. Kiedy i jak zbierać oraz suszyć owoce derenia? Sprawdź, jak przygotować z nich napar i dereniówkę oraz jak je stosować.
Spis treści
Dereń to nieco zapomniane drobne owoce, które na szczęście powoli wracają do łask. Nasze babcie dobrze wiedziały, jak korzystny dla zdrowia jest dereń. W medycynie ludowej od lat stosuje się go na wiele sposobów. Przyrządza się z niego lecznicze nalewki, wywary, syropy i soki, które wspierają nasz organizm. Warto eksperymentować z tymi owocami w kuchni. Można wykorzystać je do mięs, gulaszów, sosów, dżemów czy konfitur, by poznać ich wyjątkowy smak oraz prozdrowotne właściwości.
Owoce derenia są cierpkie i świetnie nadają się na przetwory. Można też z nich zrobić słynną dereniówkę, czyli nalewkę z derenia i napar. Ale ich najważniejszą zaletą są liczne walory lecznicze. Zawierają dużą ilość witaminy C, również A i E oraz soli mineralnych, flawonoidów i silnych antyoksydantów. Jak działają?
Owoce derenia mają kwaśny i cierpki smak, a w trakcie smażenia nie tracą koloru. To dlatego świetnie nadają się na przetwory: soki, dżemy, likiery i nalewki (np. słynna dereniówka). Mają jednak dużą pestkę przy niezbyt grubym miąższu. Po wydrylowaniu owoców zostaje około połowa ich masy. Owoce bogate są w niezbędne minerały: żelazo, wapń, potas, magnez, miedź oraz duże ilości witamin C, A i P. Zawierają też flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. Właśnie dzięki nim dereń ma wiele właściwości leczniczych.
Dereń wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Zawiera sporo żelaza, mnóstwo witaminy C, a także potas, fosfor, magnez, cynk, flawonoidy i antocyjany. Powinni go spożywać rekonwalescenci, osoby cierpiące na niedokrwistość, a także wszyscy przed sezonem infekcji. Regularne picie herbatki z derenia pomoże także w przypadku bezsenności i częstych bólów głowy. Z kolei kąpiele z dodatkiem wywaru z tej rośliny złagodzą bóle reumatyczne. Owoce można jeść na surowo po przemrożeniu, w formie wyciśniętego z nich soku lub nalewki.
Owoce derenia najlepiej zbierać we wrześniu. Wtedy są już dojrzałe, a jednocześnie chłodne noce sprawiają, że nabierają charakterystycznego aromatu. Owoce powinny być czerwone, bez rdzawych, przebarwień i uszkodzeń. Jeśli owoce są zbierane pod koniec września, mogą być lekko pomarszczone, ale nie przesuszone.Odrywaj ogonki.
Zebrane owoce możesz umyć ciepłą wodą, ale zaraz potem dokładnie wysusz je ręcznikiem papierowym. Owoce najlepiej suszyć w całości (z pestką). Jak?
Pojedynczą warstwę owoców ułóż na papierze do pieczenia i susz w piekarniku w 40-45 st. Możesz je też suszyć w suszarce do grzybów.
Dobrze wysuszone owoce przechowuj w zamykanym naczyniu do roku.
Przetwory z derenia zachowują wiele cennych właściwości zdrowotnych surowych owoców, ale nie wszystkie składniki odżywcze przetrwają proces przetwarzania. Przetwory z derenia, takie jak dżemy, soki czy nalewki, nadal zawierają przeciwutleniacze, błonnik oraz niektóre witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Sok, dżemy i nalewki z derenia mogą pomóc w łagodzeniu problemów żołądkowych, a także wspierać organizm w stanach osłabienia i wyczerpania. Ze względu na swoje właściwości wzmacniające, przetwory z derenia są cenione w tradycyjnej medycynie ludowej.
W przetworach z derenia, zwłaszcza w tych mniej poddanych obróbce cieplnej, jak na przykład nalewki, zachowuje się część związków bioaktywnych, takich jak antocyjany, które mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Mimo że przetwory mogą nie być tak bogate w niektóre witaminy jak świeże owoce, nadal stanowią wartościowy dodatek do diety, oferując korzyści zdrowotne i smakowe.
Przepis:
1,5 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suszonych owoców derenia (50 g/7,80 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Przecedź.
Stosowanie:
Przepis:
1 kg owoców derenia wsyp do słoja, zmiażdż i wlej 1 l alkoholu 40 proc. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe, ciemne miejsca na miesiąc.
Przecedź, rozlej do butelek i przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
Stosowanie:
Działa przeciwmiażdżycowo i wzmacniająco.
Przepis:
2 kg świeżych lub mrożonych owoców derenia (1 kg/ 17 zł) wydryluj (zostanie około połowa masy owoców) i wsyp do rondelka. Dodaj 2 szklanki cukru, i mieszając, gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Po tym czasie do dżemu dodaj starte na tarce o grubych oczkach 2 jabłka, cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Przelej do wyparzonych słoików, zamknij, odwróć do góry dnem i okryj kocem. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.
Stosowanie:
Jedz po 1 łyżce dżemu 2 razy dziennie przez 10 dni. Przeciwwskazaniem są wrzody żołądka i jelit.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Zalewa:
Przygotowanie: