Nalewka imbirowa zawdzięcza swoje właściwości lecznicze głównemu składnikowi. Kłącze imbiru dzięki zawartości witamin i minerałów pomaga na przeziębienie, grypę i problemy trawienne. Wspomaga też układ krążenia, pracę mózgu oraz odporność organizmu. Jego lecznicze właściwości wykorzystasz przygotowując prostą domową nalewkę. Zrobisz ją już z dwóch składników!
Imbir od wieków jest ceniony i szeroko stosowany ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Zawiera bogactwo witamin i minerałów, dzięki którym leczy wiele dolegliwości. Również nalewka z imbiru działa leczniczo, a dzięki zawartości alkoholu, jej właściwości są silniejsze i szersze niż samego imbiru.
Większość właściwości zdrowotnych nalewka zawdzięcza imbirowi. Działa jednak silniej i skuteczniej od samego korzenia, bo w trakcie jej produkowania dochodzi do wyciągnięcia z imbiru witamin i cennych składników odżywczych oraz utrwalenia ich w alkoholu.
Imbir zawiera ogromne ilości witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Jest także bogactwem minerałów, takich jak: potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Zawiera też mniejsze ilości żelaza, cynku, manganu i miedzi. W składzie imbiru znajdziemy również olejek eteryczny oraz kwasy organiczne: szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy.
Imbir najbardziej znany jest jako skuteczny lek na grypę, przeziębienie oraz wzmacniający odporność, ponieważ wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Nalewka imbirowa będzie więc doskonałym lekarstwem na gorączkę, katar, kaszel. Działa napotnie, rozrzedza śluz, a także hamuje skurcze oskrzeli. Świetnie rozgrzewa, odkaża jamę ustną i gardło. Ponadto nalewka imbirowa pomoże się uporać z infekcjami dróg oddechowych.
Imbir działa też korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Łagodzi bóle żołądkowe i wzmaga apetyt. jednocześnie przyspieszając metabolizm. Należy jednak uważać z tym trunkiem, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, bowiem nalewka jest bardzo kaloryczna. Nalewka imbirowa działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia. Zapobiega mdłościom i wymiotom.
Imbir jest także dobry dla serca. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i stężenie cholesterolu we krwi oraz działa przeciwzakrzepowo. Dzięki temu skutecznie zapobiega zakrzepicy, nadciśnieniu, miażdżycy i zawałom serca.
Kłącze imbiru ma też silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Z tego powodu nalewka będzie pomagać w leczeniu stanów zapalnych kości i stawów. W tym celu można ją stosować wewnętrznie, ale również smarować bolące miejsca.
Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, imbir korzystnie wpływa na pracę mózgu poprawiając jego ukrwienie. Wspomaga więc koncentrację i pamięć, a także zapobiega demencji czy chorobie Alzheimera. Ponadto nalewka imbirowa dodaje energii oraz witalności i jest pomocna w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego.
Imbir wzmaga ukrwienie narządów płciowych, dlatego jest też uważany za skuteczny afrodyzjak.
Nalewka imbirowa - przeciwwskazania i dawkowanie
Nalewka imbirowa jest bardzo zdrowa, ale należy pamiętać, że jest to alkohol. Nie podawaj jej więc dzieciom i kobietom w ciąży oraz karmiącym piersiom. Unikać tego trunku powinny także osoby zmagające się z chorobą pęcherzyka żółciowego i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nie powinnaś jej pić także wtedy, gdy planujesz prowadzić samochód.
A jaka jest zalecana dawka nalewki imbirowej, aby zadziałała leczniczo? W tym celu powinnaś pić po 10 ml (1 łyżka) trunku 2–3 razy dziennie. Najlepiej przyjmować ją przed posiłkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Nasza rada: Aby nalewka miała silniejsze działanie, do podstawowego przepisu możesz dodać inne składniki o właściwościach leczniczych. Dodatek cytryny i miodu sprawi, że nalewka będzie skuteczniejsza na dolegliwości związane z przeziębieniem, grypą oraz infekcjami dróg oddechowych. W tym celu dodaj sok z 2 cytryn i 4 łyżki miodu. Natomiast jeśli dodasz do nalewki kurkumę, będzie skuteczniej działać na wszelkie problemy trawienne.