Jak zrobić pyszne domowe lody? Tradycyjne, sorbet, granita, semifreddo, gelato
Domowy sorbet z limonki jest pyszny znacznie zdrowszy niż ten kupiony w sklepie
Fot. 123rf.com

Jak zrobić pyszne domowe lody? Tradycyjne, sorbet, granita, semifreddo, gelato

Domowe lody to pyszny deser na lato i zdrowsza wersja tego ze sklepu. Ich przygotowanie nie wymaga maszynki i wcale nie jest trudne, a niepowtarzalny wyrazisty smak rekompensuje poświęcony czas. Czy wiesz, że istnieje kilka rodzajów mrożonych deserów? Czym się różnią lody tradycyjne, sorbet, granita, semifreddo, gelato?

Przez stulecia lodowe desery były czymś wyjątkowym i różnie wyglądały. Np. Persowie jadali śnieg wymieszany z sokami owocowymi i miodem. A to, co dziś wydaje się nam klasyką i podstawą czyli żółtka i śmietanka, do lodów trafiło dopiero w XVI w. Kto chciał jeść lody, musiał umieć je zrobić, bo w sklepach pojawiły się dopiero przed II wojną światową.

Dziś smakosze mogą się nimi zajadać do woli, a co ciekawe – w czołówce największych zjadaczy lodów lokują się kraje skandynawskie, Wielka Brytania czy USA, a nie na przykład Indie czy gorąca Tajlandia.

Domowe lody bez maszynki

40107089_m
Domowe lody śmietankowe bez maszynki
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 50 dag cukru pudru
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj do białości żółtka z cukrem pudrem. Na małym ogniu podgrzej śmietankę z dodatkiem rdzenia wyskrobanego w laski wanilii.
  2. Do ciepłej śmietanki, stale mieszając, powoli wlej masę żółtkową. Dalej podgrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje.
  3. Przelej do metalowego pojemnika i studź godzinę, mieszając co 15 minut. Następnie wstaw do zamrażalnika. Mieszaj co 15 min przez 5 godz.

Czym się różni sorbet od granity?

Sorbet powstaje z wody i mrożonych owoców, soków lub likieru. Często daje się też pianę z białek, by uzyskać bardziej kremową konsystencję. Przy zamrażaniu trzeba sorbet napowietrzać, by stał się puszysty. W odróżnieniu od granity, można go łatwo formować łyżką, jak lody. Natomiast granitę przygotowuje się ze świeżo wyciśniętego soku owocowego, który rozrzedza się wodą z cukrem. Przy zamrażaniu trzeba ją stale mieszać.

Jak zrobić domowe semifreddo?

To jeden z mrożonych deserów. Pochodzi z Włoch, ma konsystencję mrożonego musu. Głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 80 g syropu klonowego
  • 2 laski wanilii
  • 300 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

  1. Do metalowej miski wbij żółtka, dodaj syrop klonowy i rdzeń z lasek wanilii. Ubijaj nad parą, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Dalej ubijając ostudź i stopniowo połącz z 300 ml ubitej śmietanki.
  2. Przelej do keksówki (w musie możesz zatopić, owoce, baklie, ciasteczka). Zamroź.

Czym jest gelato?

Gelato to mrożony deser powstały z ubitej masy. Termin ten odnosi się do lodów i sorbetów, choć przygotowuje się go inaczej. Przede wszystkim w recepturze gelato znajduje się znacznie mniej tłuszczu i jest ono ubijane ze znacznie mniejszą prędkością niż tradycyjne lody, aby zapobiec dodaniu zbyt dużej ilości powietrza. W rezultacie masa gelato ma gęstszą konsystencję oraz bardziej intensywny i wyraźniejszy smak. Lody gelato nie są głęboko zamrożone. 

Domowy sorbet z limonki

54807986_m
Domowy sorbet z limonki
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 limonek
  • 1,5 szklanki cukru najlepiej brązowego
  • 3 torebki zielonej herbaty
  • 1 białko kurze

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę zaparz w 500 ml wrzątku. Wymieszaj z cukrem. Ostudź. Zetrzyj skórkę z limonek, wyciśnij sok (potrzeba 125 ml), wymieszaj z herbatą.
  2. Ubij pianę z białka. Gdy będzie sztywna, dalej ubijając na wolnych obrotach, powoli dolej przygotowany płyn (teraz możesz dodać posiekana bazylię lub miętę).
  3. Umieść całość w metalowym pojemniku i zamrażaj 30 min. Następnie przemieszaj widelcem lub zblenduj i dalej zamrażaj jeszcze 2 godziny, mieszając co 20-30 minut.

 

Czytaj więcej