Domowe lody bez maszynki – jak je zrobić, by były miękkie i pyszne
23.06.2022 10:17
Latem lody smakują najlepiej, szczególnie te domowej roboty. A jeśli znudził Ci się ich klasyczny smak, proponujemy małą odmianę. Mamy przepis na lody z owoców leśnych i lodowe babeczki w czekoladzie z wiśniami. Podpowiadamy, jak samemu je przygotować, by były puszyste i pyszne.
Zrobienie domowych lodów bez specjalnej maszynki jest możliwe, chociaż nieco pracochłonne. Chodzi bowiem o to, by nie dopuścić do tworzenia się kryształów lodu, które sprawiają, że lody są zamarznięte i twarde zamiast puszyste i miękkie.
Jak zrobić miękkie lody bez maszynki?
Sekret miękkich lodów bez maszynki tkwi w odpowiednim przygotowaniu zrobionej w domu masy lodowej. Potrzebujemy do tego jedynie ręcznego blendera i... cierpliwości. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do zamrażalnika na ok. pół godziny, a następnie wyjmujemy i ponownie blendujemy tak, by rozbić tworzące się kryształy. Czynność zmrażania, a następnie ponownego miksowania najlepiej powtórzyć kilka razy. Wtedy lody będą miękkie i puszyste.
Domowe lody z owoców leśnych
Składniki:
4 żółtka
120 g drobnego cukru do wypieków
450 ml śmietanki 36 proc.
ekstrakt z wanilii
250 g owoców leśnych
Przygotowanie:
Żółtka ubij na puszystą masę ze 100 g cukru. Śmietankę wlej do rondla, dodaj odrobinę ekstraktu z wanilii. Ogrzewaj, aż śmietanka będzie gorąca. Zdejmij z ognia. Stopniowo wlewaj do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Ostudź.
Masę wlej do metalowej miski, wstaw do zamrażalnika na ok. pół godziny. Owoce leśne oczyść, posyp w rondelku resztą cukru. Dodaj 2-3 łyżki wody, gotuj 5 min. Zblenduj na sos, ostudź. Dodaj do zmrożonej masy, zmiksuj. Ponownie wstaw do zamrażalnika na ok. pół godziny, po czym wyjmij i jeszcze raz zmiksuj. Zrób tak kilka razy. Po ostatnim blendowaniu zostaw lody w zamrażarce na kilka godzin. Po tym czasie będą gotowe.
Lodowe babeczki w czekoladzie
Składniki:
200 ml śmietanki 30 proc.
150 ml słodzonego mleka skondensowanego
150 g czekolady deserowej
2 łyżki oleju
garść wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mleko skondensowane, wymieszaj szpatułką.
Aby lodowa masa była bardziej miękka i puszysta, przed rozłożeniem jej do silikonowych foremek włóż ją w misce do zamrażalnika na pół godziny, a następnie ponownie zmiksuj. Lekkie zamrażanie i miksowanie powtórz kilka razy.
Zmrożoną i zblendowaną masą napełnij silikonowe foremki, do środka włóż po 2-3 wiśnie. Zamrażaj minimum 4 godziny.
Czekoladę polej, rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. Odstaw do ostudzenia. Lody wyjmij z foremek, ułóż na tacce. Polej zimną, ale wciąż płynną czekoladą (polewa będzie bardzo szybko zastygać). Ponownie odstaw do zamrażalnika na ok. 30 min. Podawaj udekorowane resztą wiśni.