Malinowy sos i wiśniowa frużelina – domowe przetwory idealne do lodów
07.07.2021 13:58
Nic nie smakuje lepiej niż lody z domowym sosem ze świeżych owoców. Można wykorzystać sezon na wiśnie i zrobić z nich pyszną frużelinę, a z malin aromatyczny sos. Polecamy!
Malinowy sos do lodów
300 g malin zalej 1/4 szklanki wody
dodaj łyżkę soku z limonki, cukier waniliowy i kilka łyżek cukru do smaku
gotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną
przetrzyj przez sito
wlej do słoiczków
Wiśniowa frużelina
1 kg wydrylowanych wiśni zasyp 1/2 kg cukru żelującego
skrop sokiem z cytryny
odstaw na 4 godziny
zagotuj
2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozprowadź w 50 ml wody, dodaj do wiśni