Malinowy sos i wiśniowa frużelina – domowe przetwory idealne do lodów
Lody z wiśniową frużeliną.
Fot. 123RF

Malinowy sos i wiśniowa frużelina – domowe przetwory idealne do lodów

Nic nie smakuje lepiej niż lody z domowym sosem ze świeżych owoców. Można wykorzystać sezon na wiśnie i zrobić z nich pyszną frużelinę, a z malin aromatyczny sos. Polecamy! 

Malinowy sos do lodów

42729514-panna-cotta-with-raspberry-sauce-and-mint-leaf
Malinowy sos
123RF

  • 300 g malin zalej 1/4 szklanki wody
  • dodaj łyżkę soku z limonki, cukier waniliowy i kilka łyżek cukru do smaku
  • gotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną
  • przetrzyj przez sito
  • wlej do słoiczków

Wiśniowa frużelina

127333100_m
Wiśniowa frużelina.
123RF
  • 1 kg wydrylowanych wiśni zasyp 1/2 kg cukru żelującego
  •  skrop sokiem z cytryny
  • odstaw na 4 godziny
  • zagotuj
  • 2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozprowadź w 50 ml wody, dodaj do wiśni
  • gotuj 5 minut
  • frużelinę przełóż do słoików

Czytaj więcej