Jak zrobić domową granolę? Porady krok po kroku i przepis
Domową granolę przygotujesz łatwo i szybko z dodatkiem ulubionych składników
Fot. 123rf.com

Jak zrobić domową granolę? Porady krok po kroku i przepis

Domowa granola na śniadanie jest pyszna i sycąca. Możesz ją łatwo przygotować samodzielnie w domu dodając takie składniki, jak lubisz. Jakie płatki, owoce i orzechy dodać do granoli? Przygotuj domową granolę według naszych wskazówek krok po kroku. Wypróbuj też dwa przepisy - na granolę i domowe batony z granoli.

Pełna suszonych owoców, pożywnych płatków zbożowych oraz orzechów. Już samym wyglądem zachęca do jedzenia! A do tego jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że nie wrócicie już do kupnych płatków.

Granola - co to jest?

Granola to amerykański wynalazek, choć jej nazwa na to nie wskazuje. Jest to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie jako alternatywa dla klasycznych płatków śniadaniowych i muesli. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.

Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna Harveya Kellogga. Były również znane pod nazwą granula, ale nazwa ta została zmieniona na granola, żeby uniknąć problemów prawnych z dr. Jacksonem. Sama nazwa "granola" została wymyślona w Ameryce, ale pochodząca z włoskiego zdrobnienie od "grano", czyli "zboże", "pszenica". 

Jak zrobić domową granolę?

Granola nie jest trudna do wykonania. Oczywiście możesz kupić gotową w sklepie, ale ta przygotowywana samodzielnie jest znacznie lepsza. Po pierwsze, jest zdrowsza i bez konserwantów, a po drugie możesz wykorzystać do niej swoje ulubione składniki - płatki, owoce i orzechy i dobrać je według własnego uznania. 

Jakie płatki wybrać do granoli?

Naturalne płatki zbożowe to świetne źródło energii niezbędnej nam w ciągu dnia. Owsiane, gryczane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe… jest mnóstwo rodzajów. Do domowej granoli możesz wybrać jedne ze swoich ulubionych albo zmieszać kilka rodzajów. Jeśli chcesz, by granola była bezglutenowa, to użyj płatków, które na opakowaniu mają symbol przekreślonego kłosa - to oznaczenie produktów, które w swym składzie nie zawierają glutenu.

Jakie owoce wybrać do granoli?

Podobnie jak w przypadku płatków zbożowych panuje tu pełna dowolność. Do granoli pasować będą różne suszone owoce: rodzynki, morele, śliwki, figi. Najlepiej wybierać te niesiarkowane. Wprawdzie nie mają one wyrazistych kolorów, są raczej ciemne i stosunkowo twarde, jednak smakiem i zapachem biją te konserwowane na głowę.

Orzechy do granoli

Trzecim istotnym składnikiem granoli są orzechy. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne są te rodzime - włoskie i laskowe, ale nadadzą się i inne: nerkowce, brazylijskie, macadamia, pekan, pinii, arachidowe. Mieszankę wzbogacą też pestki dyni, słonecznik, sezam albo siemię lniane.

Przepis na domową granolę

36500283_m
Domowa granola
Fot. 123rf.com

Do dużej miski wsyp 2 szklanki płatków, a pozostałe składniki (bakalie i orzechy) dodaj w takiej ilości i proporcjach jak lubisz. Całość polej 2 łyżkami miodu i 3 łyżkami stopionego masła, ew. posyp granolę łyżką brązowego cukru. Wymieszaj. Przesyp na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w 100 st, aż składniki będą chrupiące. Co 15 minut mieszaj.

Domowe batony z granoli

108014247_m
Domowe batony z granoli
Fot. 123rf.com

W garnku stop 3 łyżki masła orzechowego, 1/2 szklanki syropu klonowego oraz 1 łyżkę oleju kokosowego. Do miseczki wsyp 2 i 1/2 szklanki domowej granoli. Całość dobrze wymieszaj. Masę przełóż do foremki (20 x 20 cm). Rozsmaruj, mocno dociśnij i ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Potem pokrój na kwadraty.

Czytaj więcej