Granola zapiekana z jabłkami i nektarynkami. Zdrowe i pożywne śniadanie!
Granola zapiekana z jabłkami i nektarynkami.
Fot. 123RF

Granola zapiekana z jabłkami i nektarynkami. Zdrowe i pożywne śniadanie!

Zapiekana granola z jabłkami i nektarynkami z cynamonem i rodzynkami. Pożywne, pełnowartościowe i pyszne śniadanie. Zobacz przepis!

Zdrowe płatki to zastrzyk energii na początek dnia. Po takim śniadaniu na pewno będziesz obojętnie przechodzić obok słodkich przekąsek. Spróbuj i się przekonaj!

Granola bezglutenowa

Osoby z nietolerancją glutenu powinny używać do granoli wyłącznie płatków bez uczulającego składnika. Dobre będą płatki bezglutenowe, np. jaglane, gryczane albo owsiane. Zwłaszcza te ostatnie zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika. Obniżają przez to poziom złego cholesterolu i działają ochronnie na układ krwionośny

Granola zapiekana z jabłkami i nektarynkami

127429444_m
Granola zapiekana z jabłkami i nektarynkami.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 10 minut+25 minut
Kaloryczność: 275 kcal

Składniki

  • po 2 jabłka i nektarynki
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść rodzynek

Granola:

  • 1,5 szklanki płatków zbożowych
  • 10 dag siekanych migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Jabłka i nektarynki umyj, oczyść, pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z cynamonem i rodzynkami. Przełóż do 4 foremek. Polej sokiem z cytryny i miodem. Przemieszaj.
  2. W miseczce połącz sypkie składniki granoli. Stop olej kokosowy z miodem. Dodaj do składników w miseczce, wymieszaj. Owoce przykryj granolą, przemieszaj.
  3. Foremki przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 180°C.

 

Czytaj więcej