Wegańskie batoniki granola domowej roboty – pyszne i zdrowe. Prosty przepis
Batoniki granola są słodkie, smaczne i zdrowe
Fot. materiały prasowe

Wegańskie batoniki granola domowej roboty – pyszne i zdrowe. Prosty przepis

Bywają takie dni, kiedy budzisz się bez sił, nie masz ochoty na tradycyjne śniadanie i wiesz, że na dobry start potrzebujesz mocnego zastrzyku energii. Polecamy na ten czas proste batoniki granola. Wegańskie, bezglutenowe, bogate w składniki odżywcze, witaminy i zdrowe tłuszcze. Przepis pochodzi z książki Agnieszki Stolarczyk pt. "Fit desery z kilku składników". 

Wegańskie batoniki granola

19.batoniki_granola
Zdrowe domowe batony granola.
Materiały prasowe.

Składniki:

  • banan
  • 125 g płatków owsianych
  • 25 g nasion chia
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 30 g syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Zblenduj banana.
  2. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 25 minut i piecz do zrumienienia.
  3. Upieczoną masę ostudź, a następnie pokrój na 8 prostokątnych batonów.

Porada:

Do batonów możesz wykorzystać ulubione dodatki: żurawinę lub rodzynki, orzechy czy nawet pokruszoną gorzką czekoladę.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Stolarczyk pt. "Fit desery z kilku składników", która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Horyzont.

Odkrycia kulinarne autorki to wypadkowa kilku sytuacji. Po urodzeniu dziecka postanowiła zmienić dietę i pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów. A że od zawsze uwielbiała słodycze – zaczęła eksperymentować. Jak jeść słodkie, ale zdrowe? „Fit desery z kilku składników” to efekt wielu kulinarnych prób. Zdrowo, naturalnie słodko, a do tego jeszcze szybko. Bo takie są te przepisy. Nic, tylko wypróbować!

Stolarczyk_Fit desery_popr2_3Dgrzb

Czytaj więcej