Jak zdrowo zagęścić gulasz? Wykorzystaj do tego naturalne produkty, które na pewno masz w kuchni!
Gulasz można zagęścić tak, by był zdrowszy, mniej kaloryczny i lekkostrawny
Fot. 123rf.com

Jak zdrowo zagęścić gulasz? Wykorzystaj do tego naturalne produkty, które na pewno masz w kuchni!

Gęsty, kremowy gulasz to idealne danie na jesień. Jest rozgrzewający i sycący, ale co zrobić, by był gęsty i jednocześnie zdrowy, mniej kaloryczny i lekkostrawny? Zagęszczaj go prostymi, domowymi sposobami. Wybór masz naprawdę duży! Sprawdź, jak zagęścić gulasz wykorzystując warzywa, mąkę i sprytne kulinarne triki. 

Aromatyczny gulasz to najlepsza potrawa na słotę. Sekretem dobrego gulaszu jest gęsta, kremowa konsystencja. Podpowiadamy, jak to zrobić, by potrawa była smaczna, ale także zdrowa. Warto zagęścić go w zdrowy sposób, dodając warzywne puree, strączki, zmielone zboża czy właściwą mąkę.

Jak zagęścić gulasz warzywami?

Dobrym sposobem na zagęszczenie gulaszu jest dodanie do niego dużej ilości warzyw. Dzięki nim łatwiej strawimy tłuszcz z mięsa, a jeśli mięsa i warzyw będzie pół na pół – ograniczymy ilość niezdrowych tłuszczy nasyconych w potrawie.

Jakie warzywa dodać do gulaszu?

Oprócz włoszczyzny do gulaszu dodajmy cukinię, paprykę, pomidory, cebulę i  czosnek. Cukinia działa oczyszczająco, papryka – przeciwzapalnie, pomidory obniżają ciśnienie, a cebula i czosnek – poziom cukru.

Sprawdzi się także zagęszczanie puree z dyni czy batatów. Dostarczy ono dobrych dla oczu karotenoidów..

Jak zagęszczać gulasz mąką, by był zdrowy?

Zwykle gulasz zagęszczamy białą mąką pszenną. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, który podnosi poziom cukru i gluten, który może podrażniać jelita. Dlatego warto zamienić ją albo na mąkę z niższym indeksem jak pełnoziarnista, orkiszowa, z samopszy, czy płaskurki albo na bezglutenową jak sojowa czy z cieciorki.

Zagęszczanie gulaszu mąką

2 łyżki wybranej mąki mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy trochę sosu z gulaszu, roztrzepujemy i powoli wlewamy do gulaszu. Mąkę dodajemy pod koniec gotowania.

Naturalne sposoby na zagęszczenie gulaszu

  • Gulasz zagęścimy też zmielonymi płatkami owsianymi lub drobno pokruszoną surową kaszą np. gryczaną, jęczmienną. Gotujemy ok. 20 min. Zapewnią one dodatkową porcję błonnika.
  • Tak samo działa chleb. 1-2 kromki chleba dodajemy podczas gotowania, ale warto by był to chleb ciemny typu pumpernikiel.
  • Pod koniec gotowania gulaszu można dodać żółtko jajka wymieszane z połową szklanki gęstego jogurtu i zahartowane ciepłym sosem z gulaszu. Zawiesinę wlewamy do gulaszu, energicznie mieszając. Zawiera dobrą dla pamięci lecytynę.
  • Gulasz możemy zagęścić także zmielonymi orzechami włoskimi, laskowymi czy nerkowca. Wpływają one pozytywnie na pracę serca i mózgu. Dodajemy je podczas gotowania.
  • Podczas gotowania można dodać też 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego z pół szklanki zimnej wody. Siemię lniane usprawnia pracę jelit.
  • Innym dobrym zagęstnikiem jest dodanie do potrawy rozgotowanej i zmiksowanej na papkę soczewicy, cieciorki, fasoli lub grochu. Strączki dostarczą dużej ilości regenerującego białka. 

 

 

Czytaj więcej