Gęsty, kremowy gulasz to idealne danie na jesień. Jest rozgrzewający i sycący, ale co zrobić, by był gęsty i jednocześnie zdrowy, mniej kaloryczny i lekkostrawny? Zagęszczaj go prostymi, domowymi sposobami. Wybór masz naprawdę duży! Sprawdź, jak zagęścić gulasz wykorzystując warzywa, mąkę i sprytne kulinarne triki.
Aromatyczny gulasz to najlepsza potrawa na słotę. Sekretem dobrego gulaszu jest gęsta, kremowa konsystencja. Podpowiadamy, jak to zrobić, by potrawa była smaczna, ale także zdrowa. Warto zagęścić go w zdrowy sposób, dodając warzywne puree, strączki, zmielone zboża czy właściwą mąkę.
Dobrym sposobem na zagęszczenie gulaszu jest dodanie do niego dużej ilości warzyw. Dzięki nim łatwiej strawimy tłuszcz z mięsa, a jeśli mięsa i warzyw będzie pół na pół – ograniczymy ilość niezdrowych tłuszczy nasyconych w potrawie.
Oprócz włoszczyzny do gulaszu dodajmy cukinię, paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. Cukinia działa oczyszczająco, papryka – przeciwzapalnie, pomidory obniżają ciśnienie, a cebula i czosnek – poziom cukru.
Sprawdzi się także zagęszczanie puree z dyni czy batatów. Dostarczy ono dobrych dla oczu karotenoidów..
Zwykle gulasz zagęszczamy białą mąką pszenną. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, który podnosi poziom cukru i gluten, który może podrażniać jelita. Dlatego warto zamienić ją albo na mąkę z niższym indeksem jak pełnoziarnista, orkiszowa, z samopszy, czy płaskurki albo na bezglutenową jak sojowa czy z cieciorki.
2 łyżki wybranej mąki mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy trochę sosu z gulaszu, roztrzepujemy i powoli wlewamy do gulaszu. Mąkę dodajemy pod koniec gotowania.