Owocowe galaretki do mięs są bogate w błonnik i witaminę C. Możesz zawekować je w słoikach i jeść także zimą. Sprawdź proste przepisy na domowe galaretki z czarnego bzu, porzeczki i czeremchy.
Galaretki możemy przygotować bardziej sprężyste, używając do tego żelatyny lub agaru (przechowujemy je w lodówce 4-5 dni) albo mniej zwarte – z przetartych gotowanych owoców lub utartych na zimno. Możemy je zawekować w słoikach i cieszyć się nimi także zimą.
Warto dodać do nich przyprawy korzenne lub świeży tymianek czy rozmaryn, które nadadzą im wytrawną nutę.
Żelowanie
W ten sposób możemy przygotować każdy owoc. Wybrane owoce gotujemy i przecieramy, a następnie dodajemy rozpuszczony agar lub żelatynę. Taka galaretka jest zwarta i łatwo pokroimy ją w kostkę czy plastry. Utrzymuje konsystencję nawet na ciepłym mięsie lub gdy mięso położymy na niej.
✔ Agar (9 zł/30 g) zrobiony jest z alg. Zawiera błonnik, więc ułatwi trawienie mięsa.
✔ Zaletą żelatyny natomiast jest to, że zawiera lizynę wzmacniającą kości oraz glicynę, która pomaga regulować poziom cukru.
Gotowanie
Niektóre owoce mają mało pektyn, więc wymagają dodania ich. Są to winogrona, borówki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, czarny bez, brusznica, czeremcha, aronia, śliwki, mirabelki. Najlepiej sięgnąć po pektynę jabłkową lub grejpfrutową (5 zł/30 g). Dodatek pektyny obniży poziom cholesterolu.
Zamiast pektyny na kilogram owoców, które zawierają mało pektyn, możemy dodać kilogram mniej dojrzałych jabłek i 3-4 łyżki soku z cytryny lub użyć cukru żelującego (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Ucieranie
Niektóre owoce mają na tyle dużo pektyn, że jeśli są miękkie, można z nich zrobić galaretkę bez żelatyny, ucierając je na zimno z cukrem.
Wystarczająco pektyn mają porzeczki oraz żurawina.
Z agarem czy żelatyną możemy łączyć dowolne owoce. Galaretka z bzu ma dużo antocyjanów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na zimno ucieramy porzeczki. Dzięki temu zachowują więcej witaminy C.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Niektóre owoce, jak czeremcha, wymagają ugotowania i dodania pektyny lub jabłek oraz soku z cytryny.
Składniki:
Sposób przygotowania: