Jak przygotować owocową galaretkę do mięsa – żelowanie, gotowanie, ucieranie
Z owoców czarnego bzu można przygotować galaretkę do mięsa.
Fot. 123RF

Jak przygotować owocową galaretkę do mięsa – żelowanie, gotowanie, ucieranie

Owocowe galaretki do mięs są bogate w błonnik i witaminę C. Możesz zawekować je w słoikach i jeść także zimą. Sprawdź proste przepisy na domowe galaretki z czarnego bzu, porzeczki i czeremchy. 

Galaretki możemy przygotować bardziej sprężyste, używając do tego żelatyny lub agaru (przechowujemy je w lodówce 4-5 dni) albo mniej zwarte – z przetartych gotowanych owoców lub utartych na zimno. Możemy je zawekować w słoikach i cieszyć się nimi także zimą.

Warto dodać do nich przyprawy korzenne lub świeży tymianek czy rozmaryn, które nadadzą im wytrawną nutę.

Sposób przygotowania galaretek do mięsa

Żelowanie

W ten sposób możemy przygotować każdy owoc. Wybrane owoce gotujemy i przecieramy, a następnie dodajemy rozpuszczony agar lub żelatynę. Taka galaretka jest zwarta i łatwo pokroimy ją w kostkę czy plastry. Utrzymuje konsystencję nawet na ciepłym mięsie lub gdy mięso położymy na niej.

✔ Agar (9 zł/30 g) zrobiony jest z alg. Zawiera błonnik, więc ułatwi trawienie mięsa.

✔ Zaletą żelatyny natomiast jest to, że zawiera lizynę wzmacniającą kości oraz glicynę, która pomaga regulować poziom cukru.

Gotowanie

Niektóre owoce mają mało pektyn, więc wymagają dodania ich. Są to winogrona, borówki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, czarny bez, brusznica, czeremcha, aronia, śliwki, mirabelki. Najlepiej sięgnąć po pektynę jabłkową lub grejpfrutową (5 zł/30 g). Dodatek pektyny obniży poziom cholesterolu.

Zamiast pektyny na kilogram owoców, które zawierają mało pektyn, możemy dodać kilogram mniej dojrzałych jabłek i 3-4 łyżki soku z cytryny lub użyć cukru żelującego (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Ucieranie

Niektóre owoce mają na tyle dużo pektyn, że jeśli są miękkie, można z nich zrobić galaretkę bez żelatyny, ucierając je na zimno z cukrem.

Wystarczająco pektyn mają porzeczki oraz żurawina.

Przepisy na owocowe galaretki

Żelowana galaretka z czarnego bzu

15681812_m
Owoce czarnego bzu.
123 RF

Z agarem czy żelatyną możemy łączyć dowolne owoce. Galaretka z bzu ma dużo antocyjanów.

Składniki:

  • 1/2 kg owoców czarnego bzu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny)
  • laska cynamonu
  • 3 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Owoce, cynamon i goździki gotujemy ze szklanką wody, aż bez się rozpadnie.
  2. Przecieramy przez sitko.
  3. Dodajemy agar lub żelatynę rozpuszczone w 1/4 szklanki wody.
  4. Przelewamy do prostokątnej foremki.
  5. Gdy zastygnie, kroimy w kostkę i układamy na mięsie.

Ucierana galaretka z porzeczki

138645848_m
Galaretka z czarnej porzeczki.
Źródło

Na zimno ucieramy porzeczki. Dzięki temu zachowują więcej witaminy C.

Składniki:

  • 1 litr przetartych porzeczek
  • 1,3 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyte porzeczki miażdżymy.
  2. Wkładamy do sitka wyłożonego gazą i przecieramy do makutry.
  3. Jeśli chcemy mieć klarowną galaretkę, nie przecieramy, a czekamy, aż sok sam obcieknie przez noc.
  4. Dodajemy partiami cukier, ucierając pałką.
  5. Przekładamy do wyparzonych słoików.

Gotowana z czeremchy

56546023_m
Owoce czeremchy.
123RF

Niektóre owoce, jak czeremcha, wymagają ugotowania i dodania pektyny lub jabłek oraz soku z cytryny.

Składniki:

  • 1 kg owoców czeremchy
  • 1 kg jabłek
  • 2 szkl. cukru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Czeremchę zalewamy szkl. wody i gotujemy, aż owoce pękną.
  2. Przecieramy przez sitko i dodajemy starte jabłka, sok z cytryny i cukier.
  3. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.

Czytaj więcej