Zakrzepica, stan związany z powstawaniem zakrzepów krwi w naczyniach, może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak zatorowość płucna. Skuteczna profilaktyka jest kluczowa, aby uniknąć tych niebezpiecznych konsekwencji. Poznaj sprawdzone metody i codzienne nawyki, które pomogą Ci zmniejszyć ryzyko zakrzepicy i cieszyć się zdrowym życiem.
Zakrzepica najczęściej nie wysyła żadnych sygnałów. Gdy jednak zaatakuje, może być za późno na ratunek.
Zakrzepica - co to za choroba?
Zakrzepica, czyli zakrzepowe zapalenie żył głębokich (potocznie zapalenie żył) lub żylna choroba zakrzepowo-zatorowa, może wystąpić w każdym wieku. Zazwyczaj jednak atakuje osoby po sześćdziesiątce. Niebezpieczne jest nie samo powstanie zakrzepu, ale jego oderwanie się od ściany żyły. Statystyki podają, że w Polsce co roku z powodu zakrzepicy żył głębokich umiera 30–40 tys. osób, czyli średniej wielkości miasto.
Choroba polega na tym, że zakrzep odrywa się od ściany naczynia i płynie z krwią przez serce do tętnicy płucnej. Jeśli skrzepliny są małe, zatykają naczynie częściowo. Duży zakrzep powoduje zator tętnicy płucnej, co grozi ostrą niewydolnością krążenia i nagłą śmiercią.
Objawy zakrzepicy
Gwałtowny ból w łydce to pierwszy sygnał zakrzepicy, przypomina skurcz mięśni. Ale w odróżnieniu od niego ból nie ustępuje, tylko nasila się przy zginaniu stopy i naciskaniu na podeszwę. To utrudnia wykonanie najmniejszego ruchu. Bólowi zwykle towarzyszy obrzęk. Opuchlizna pojawia się zazwyczaj w okolicy kostki, czasem na całym podudziu lub udzie, ale zawsze poniżej zakrzepu. Skóra jest ciepła i zaczerwieniona. Czasem pojawia się stan podgorączkowy lub gorączka.
Diagnostyka i leczenie zakrzepicy
Lekarz może podejrzewać zakrzepicę już na podstawie wywiadu i oględzin nogi. Aby potwierdzić diagnozę, skieruje cię do specjalisty, chirurga naczyniowego lub angiologa (zajmuje się leczeniem naczyń krwionośnych). Oni zalecą badania potwierdzające chorobę, m.in. USG żył głębokich z przystawką Dopplera. Ponadto robi się koagulogram, który pozwala ocenić krzepnięcie krwi. Leczenie polega na podawaniu leków przeciwzakrzepowych, które zmniejszają ryzyko zatoru płucnego, hamują powiększanie się istniejących zakrzeplin, a także zapobiegają powstawaniu nowych.
Jak zapobiegać zakrzepicy? Zdrowe nawyki
To pomoże ustrzec się przed zakrzepami:
- Jeśli długo siedzisz lub stoisz, co jakiś czas napinaj mięśnie łydek, poruszaj stopami, stawaj na palcach i piętach.
- Nie krzyżuj nóg, gdy siedzisz.
- Podróżując autokarem czy samolotem, zdejmij buty, pij dużo wody, od czasu do czasu wykonaj kilka ćwiczeń nogami, przejdź się.
- Podróżując autem, rób przerwę na rozprostowanie nóg.
- Odpoczywając trzymaj nogi w górze.
- Utrzymuj prawidłową wagę.
- Pij dużo płynów (minimum 2 l dziennie), aby nie dopuścić do odwodnienia powodującego zagęszczenie krwi.
- Pamiętaj o codziennych spacerach i aktywności fizycznej.
- Jeżeli jesteś skazana na długie leżenie, często napinaj i rozluźniaj mięśnie łydek, zginaj nogi w kolanach, ruszaj stopami (staraj się trzymać je ok. 15 cm wyżej niż serce).
Jak zapobiec zakrzepicy? Dieta
Jeśli chcesz zapobiegać zakrzepicy, komponując posiłki, przestrzegaj tych prostych zasad:
- Ogranicz solenie – do potraw dodawaj nie więcej niż 1/2 łyżeczki soli dziennie. Jeśli trudno ci zrezygnować z soli – wybieraj sól sodowopotasową, która zawiera o 30 proc. mniej szkodliwego sodu od soli kuchennej.
- Wybieraj produkty o obniżonej zawartości soli – to te zawierające do 140 mg sodu na 100 g produktu.
- Codziennie spożywaj 6-8 porcji produktów pełnoziarnistych (1 porcja to np. 1/2 szkl. ugotowanej kaszy, 1 kromka pieczywa).
- Codziennie jedz owoce i warzywa, na surowo lub gotowane na parze – najlepiej dodawaj je do każdego posiłku.
- Pij napary ziołowe: rumianek, lipę, skrzyp polny, dziką różę.
Co jeść żeby zapobiec zakrzepicy?
- Potas – pomidory, banany, ziemniaki, awokado, winogrona, buraki, cukinia, kiwi, soczewica, biała fasola, natka, rodzynki, kakao, pestki dyni, słonecznik, migdały.
- Błonnik pokarmowy – mąka pełnoziarnista, otręby, kasza gryczana, płatki owsiane, szpinak, jabłka.
- Polifenole – czerwona cebula, winogrona, gruszki, śliwki, kapusta, oliwa, brokuły, jarmuż
- NNKT – ryby morskie, oleje, oliwa.
- Magnez – orzechy laskowe i włoskie, kasza gryczana, szpinak, jarmuż, brokuły, ciecierzyca, fasola, bób.
- Witamina C – dzika róża, papryka, natka pietruszki, brukselka, kalarepa, cykoria, szczypiorek.
Czego nie jeść, by zapobiec zakrzepicy?
- Produkty zawierające dużo soli – mieszanki przypraw, konserwy, sos sojowy, wędzone ryby i wędliny, kiszone warzywa, pikle.
- Będące źródłem cukrów prostych – ciasta, dżemy, batony.
- Z dużą zawartością tłuszczu – frytki, pączki, smażone mięso i ryby, twarde margaryny.
- Zapomnij także o fast foodach: zrezygnuj z pizzy czy kebabu.
- Oczyszczone z błonnika – jasna mąka i wyroby z niej, biały ryż.
- Ostre przyprawy, np. maggi.
Jak zapobiegać zakrzepicy? Ćwiczenia
Chcesz mieć zdrowe żyły, ruszaj się. Spaceruj, chodź na basen, na rower. Każdego dnia rób także prostą domową gimnastykę:
- Stojąc prosto, oprzyj się o stół lub krzesło lewą ręką. Wysuń lewą nogę do przodu i uginając kolano, wykonaj krążenia stopą – 10 razy w jedną i 10 razy w drugą stronę. Następnie zmień nogę oraz oparcie ręki i wykonaj podobne krążenia drugą stopą. Ćwicz 2–3 minuty.
- Stań wyprostowana, nogi rozstaw na szerokość bioder. Wyciągnij ręce na boki, na wysokość barków. Następnie wykonuj dynamiczne krążenia rękami – 15 razy do przodu i 15 razy do tyłu. Chwilę odpocznij. Powtarzaj ćwiczenie 5–6 razy.