Dieta na rozrzedzenie krwi – jakie produkty jeść częściej, by zmniejszyć ryzyko zakrzepicy?
Imbir i czosnek działają przeciwzakrzepowo.
Fot. 123rf/picsel

Dieta na rozrzedzenie krwi – jakie produkty jeść częściej, by zmniejszyć ryzyko zakrzepicy?

Zakrzepica polega na powstaniu skrzepów w żyłach głębokich. Zaniedbanie choroby prowadzi do zatorów. Można zmniejszyć ryzyko niebezpiecznych powikłań, stosując leki przepisane przez specjalistę, a także dodatkowo wzbogacając dietę w produkty rozrzedzające krew. Co zawiera dieta przeciwzakrzepowa?

Świeży imbir przeciw sklejaniu się płytek krwi

Imbir zawiera gingerol, który rozpuszcza skrzepy w naczyniach krwionośnych. Hamuje sklejanie się płytek krwi i rozwój zmian miażdżycowych, reguluje ciśnienie oraz stężenie cholesterolu. Codziennie dodawaj np. do herbaty 1/2 łyżeczki startego imbiru.

Naturalne kakao zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów 

Mnóstwo w nim flawonoli – związków zmniejszających ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu. Uwaga: tak działa tylko prawdziwe (nie granulowane, słodzone) kakao. Dodawaj je (1 łyżeczkę) do kubka chudego mleka na dobranoc.

Orzechy i migdały uelastyczniają żyły

Są bogate w witaminę E, której nie może zabraknąć w diecie przeciwzakrzepowej. Składnik ten uelastycznia żyły, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Idealna porcja to 1 garść całych lub 2 łyżki mielonych orzechów oraz migdałów.

Czosnek i cebula hamują powstawanie skrzeplin

Ze względu na dużą zawartość siarki organicznej i allicyny (enzymu, który wpływa na prawidłową pracę układu krążenia), hamują powstawanie skrzeplin. Efekt można uzyskać, spożywając pokrojoną i sparzoną cebulę oraz świeży posiekany czosnek. Dodawaj je do sałatek lub kanapek.

Ciemne winogrona przeciw tworzeniu się zatorów

Ich skórka skrywa resveratrol, który przeciwdziała tworzeniu się skrzepów i zatorów, a tym samym zakrzepicy, miażdżycy oraz chorobom serca. Zalecane jest jedzenie minimum 20 dag ciemnych winogron (ze skórką) dziennie lub wypijanie szklanki soku z tych owoców.

Żurawina uszczelnia naczynia krwionośne

Dzięki organicznym związkom chemicznym owoce te skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne i rozszerzają je, zapobiegają powstawaniu żylaków oraz zatorów. Rodzic może spożywać żurawinę w postaci suszonej, mrożonej (po garści dziennie) lub pić pół szklanki soku.

Czytaj więcej