Galgant wzmacnia serce i układ krążenia. Jak wykorzystać jego lecznicze właściwości?
Galgant to nie tylko przyprawa do azjatyckich dań, ale przede wszystkim ziele o wielu leczniczych właściwościach
Fot. 123rf.com

Galgant wzmacnia serce i układ krążenia. Jak wykorzystać jego lecznicze właściwości?

Galgant to nie tylko popularna w Azji przyprawa do dań, ale przede wszystkim roślina o silnych właściwościach leczniczych. Jej moc doceniała nawet św. Hildegarda. Nic dziwnego, bo "kuzyn imbiru" wspomaga leczenie chorób serca i krążenia, pomaga w bólach, dolegliwościach trawiennych, łagodzi skutki stresu. Aby skorzystać z jego właściwości, możesz używać go jako przyprawy lub przygotować domowy napar i nalewkę z galgantu. 

Galgant to roślina z rodziny imbirowatych pochodząca z Azji, a konkretnie z południowych Chin, Indochin i Tajwanu. Dziko rośnie też w Malezji, a uprawiana jest również w Japonii i Antylach. W swoich rodzimych stronach galgant stosowany jest głównie w kuchni jako przyprawa do większości dań. Oprócz tego, że dodaje ostrego smaku potrawom, ma szereg leczniczych właściwości i z tego powodu jest też bardzo ceniony w ziołolecznictwie.

Właściwości lecznicze galgantu

82116564_m
Galgant posiada szereg leczniczych właściwości 
Fot. 123rf.com

Surowcem leczniczym galgantu jest kłącze. Zawiera rzadkie olejki eteryczne i flawonoidy, np. galangilę, która jest silnym naturalnym związkiem przeciwzapalnym. Galgant stosowany jest zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu wielu chorobom, np. wieńcowym i związanym ze stresem.

Roślina szczególnie znajduje stosowanie w leczeniu chorób serca i krążenia. Galgant wspomaga układ krążenia, usuwa bóle serca, zmniejsza ryzyko zawału i udaru oraz wzmacnia serce. Ponadto dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbakteryjnemu pomoże przy grypie i obniży gorączkę. 

Galgant ma też właściwości lecznicze wspomagające układ trawienny. Galgant poprawia trawienie, likwiduje skurcze żołądka oraz wzdęcia, a także łagodzi nudności w chorobie lokomocyjnej. 

Roślina pomaga również na bóle głowy i migreny, bóle pleców i bóle reumatyczne oraz poprawia nastrój i pomaga uporać się ze stresem. Pomoże też paniom przy uciążliwych dolegliwościach miesiączkowych. 

Kto powinien unikać galgantu? Przeciwwskazania

Galgant jest na ogół bezpieczny i może go stosować wiele osób, jednak warto wiedzieć, że nie zawsze i nie dla każdego będzie dobry. Kto powinien na niego uważać?

  • Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego nie powinny go stosować osoby z chorobą wrzodową. 
  • Nie należy przekraczać dawek podanych w przepisach obok, ponieważ może powodować halucynacje i przywidzenia.
  • Kłącze galgantu silnie rozgrzewa, dlatego osoby, którym często jest gorąco lub się pocą, powinny go unikać.

Napar i nalewka z galgantu - przepis, właściwości i stosowanie

156671794_m
Nalewka z galgantu zadziała leczniczo na serce, stres oraz bóle głowy
Fot. 123rf.com

Napar z galgantu

1 łyżeczkę proszku z korzenia galgantu (50 g/11, 70 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Przecedź.

Nalewka z galgantu

100 g sproszkowanego korzenia wsyp do słoja, wlej 2 szkl. alkoholu 40 proc., zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Po tym czasie przecedź, np. przez papierowy filtr do kawy. Przechowuj w ciemnej szafce do roku.

Na co pomogą napar i nalewka z galgantu i jak je stosować?

Osłabione serce, choroba wieńcowa – zwiększa dotlenienie mięśnia sercowego, wzmacnia go i normalizuje siłę jego skurczów. Lekko rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega nadciśnieniu i odkładaniu płytki miażdżycowej. Polecany jest przy bólach w klatce piersiowej, stanach przedzawałowych i w rekonwalescencji po zawale oraz osłabionym sercu.

  • Pij po 1/2 szklanki naparu 2 razy dziennie lub po 1 łyżeczce nalewki 3 razy dziennie przez 2 tyg. Kurację możesz stosować nie częściej niż raz na 1,5 mies.

Stres, wyczerpanie nerwowe, bóle głowy – poprawia krążenie wewnątrzczaszkowe, uspokaja i łagodzi skutki po zdenerwowaniu. Polecany jest przy rozdrażnieniu, osłabieniu i bólach głowy związanych ze stresem.

  • Pij po 1 szklance naparu lub 1 łyżce nalewki dziennie przez 4-5 dni. Kurację możesz powtarzać nie częściej niż raz na 2 tyg.

Niestrawność, kolki – zwiększa wydzielanie kwasu solnego, ułatwia trawienie i ma działanie rozkurczowe. 

  • Pij 1/2 szkl. naparu 3 razy dziennie przez 3 dni.

Galgant w kuchni - do jakich potraw go dodawać?

54436793_m
Jako przyprawę najczęściej stosuje się sproszkowane kłącza galgantu
Fot. 123rf.com

Najczęściej w kuchni używa się wysuszonych drobno zmielonych kłączy galgantu, ale jako przyprawę można stosować również nasiona rośliny.

Galgant jest "kuzynem" imbiru, ma jednak ostrzejszy, intensywniejszy i bardziej pieprzny od niego smak. Smakiem i zapachem przypomina też słodką musztardę.

Jest obowiązkową przyprawą w kuchni azjatyckiej, dlatego powinien się znaleźć w potrawach pochodzących z tamtej części świata. Świetnie pasuje do dań z ryżem i ostrych zup. Sprawdzi się też w naszych polskich potrawach jako dodatek do mięs, wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej, leczo oraz tłustych sosów.

Jeżeli lubimy ostry smak, galgantem możemy przyprawiać również kanapki, a nawet... herbatę. Będzie miała silniejsze działanie rozgrzewające. 

Ciekawostki na temat galgantu

  • Galgant rośnie w Azji, ale choć nazywany jest „chińskim kardamonem”, jest bliskim krewnym… imbiru.
  • Korzeń ma ostro-gorzki smak i od tysięcy lat jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej.
  • Do Europy galgant dotarł w średniowieczu. Św. Hildegarda włączyła go do swojej apteczki i zaliczyła do najcenniejszych ziół. Dzisiejsze badania również to potwierdzają.
  • W Niemczech galgant został oficjalnie uznany za lek.

 

Czytaj więcej