Domowa hodowla kiełków: doskonałe źródło witamin i minerałów
Kiełki roślin to skoncentrowane źródło witamin.
Fot. 123RF

Domowa hodowla kiełków: doskonałe źródło witamin i minerałów

Domowa uprawa kiełków warzyw to świetny sposób na porcję witamin w skoncentrowanej formie. Są lepiej przyswajalne, niż te z suplementów diety!

Wiosną nasz zmęczony po zimie organizm sam dopomina się o witaminy. Jednak w tym sezonie nabycie młodych warzyw nie jest takie proste. Dlatego tym bardziej warto w domowym zaciszu założyć hodowlę kiełków. Zawierają one kilka razy więcej cennych witamin i minerałów niż ich rozwinięte osobniki!

Jak rozpocząć uprawę kiełków?

Na początku wystarczy zwykły słoik i gaza. Jakie wybrać nasiona? Jedynie te, które przeznaczone są na kiełki. I nie chodzi tu tylko o odmianę nasion, ale przede wszystkim o sposób ich przygotowywania. Nie powinny one bowiem zawierać nawozów i konserwantów.

Jakie nasiona można uprawiać w słoiku?

Do hodowli w słoiku świetnie nadają się nasiona rzodkiewki, fasoli mung, słonecznika, kozieradki, soczewicy i buraka. Lubią one stanowisko widne, niekoniecznie jednak bezpośrednio na słońcu – mogłyby się zaparzyć lub spleśnieć.

Jak wysiewać?

  1. Nasiona wysyp na dno słoika.
  2. Zalej letnią, przegotowaną wodą i zostaw na kilka godzin (dokładny czas sprawdź na opakowaniu nasion).
  3. Zamiast pokrywki załóż gazę, obwiąż sznurkiem lub gumką.
  4. Wylej wodę pozostałą z moczenia i przepłucz nasiona świeżą wodą.
  5. Słoik z ziarnami postaw pod kątem, opierając pokrywkę na innym naczyniu, by resztki wody swobodnie do niego ściekały. Pamiętaj, że do nasion musi być stały dostęp powietrza.
  6. Ziarna płucz 2-3 razy dziennie. Po upływie 3-7 dni (w zależności od rodzaju) kiełki będą gotowe do spożycia!

Jak hodować kiełki na wacie?

76008641_m
Kiełkom wystarczy wilgotne podłoże z waty.
123 RF

Niektóre kiełki (np. rzodkiewki, gorczycy, rzeżuchy, siemienia lnianego) bardzo dobrze uprawia się na wacie. Wystarczy na dnie miseczki umieścić warstwę waty, zwilżyć ją i wysypać na nią nasionka. Należy uzupełniać wodę codziennie, by wata nie wyschła, ale nie wolno przesadzić, żeby nasionka nie zgniły. Do podlewania zawsze używaj wody przegotowanej i w temperaturze pokojowej.

Wyhodowane kiełki przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki. Gdy zaczną za bardzo wysychać, lekko skrop wodą. Możesz je tam trzymać do 7 dni.

 

Czytaj więcej