O odmładzającym działaniu kwasu chlebowego krążą legendy. Czy jest w nich ziarno prawdy? Jest i to więcej niż ziarno! Kwas chlebowy to skarbnica witaminy E i C, nazywanych witaminami młodości. Napój ten ma ponadto wiele prozdrowotnych właściwości. Kupisz go w większości marketów, jednak najwięcej wartościowych składników będzie miał ten domowy. Wypróbuj nasz łatwy przepis na kwas chlebowy.
Czy kwas chlebowy rzeczywiście ma właściwości odmładzające? Z całą pewnością zawiera dużo witaminy C, która uczestniczy w wytwarzaniu białka ujędrniającego skórę. Ponadto kwas chlebowy jest skarbnicą witaminy E – zwalczającej niszczycielskie wolne rodniki i spłycającej zmarszczki. Ponadto obie witaminy świetnie zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego.
To jednak nie wszystkie właściwości kwasu chlebowego. Napój ten znakomicie wpływa na zdrowie całego organizmu. Jako naturalny probiotyk świetnie wzmacnia odporność i reguluje pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartym w nim enzymom i bakteriom kwasu mlekowego reguluje i wspomaga mikroflorę jelitową, a także usprawnia przemianę materii, zwłaszcza po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Tym samym kwas chlebowy sprzyja odchudzaniu. Oprócz przyspieszania metabolizmu potrafi także oczyszczać organizm z toksyn.
Ponadto kwas chlebowy poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy. Zawarta w napoju witamina B wzmacnia układ nerwowy, a dzięki obecności selenu i cynku napój ten wspomaga pracę trzustki, grasicy i prostaty. Skutecznie uśmierzy też migrenowe bóle głowy oraz stawów.
Składniki:
Sposób przygotowania: