Dna moczanowa - czy można pić alkohol?
Alkohol nie jest polecany chorującym na dnę moczanową.
Fot. 123rf

Dna moczanowa - czy można pić alkohol?

Chorujący na dnę moczanową często słyszą od lekarzy, że nie mogą pic alkoholu? Dlaczego? I co się stanie, jeśli sięgną po lampkę wina czy kieliszek wódki?

Dna moczanowa (zwana także podagrą lub choroba bogaczy, bo cierpieli na nią ludzie, którzy jedli dużo mięsa) jest chorobą przemiany materii. Polega na nadmiernym wytwarzaniu przez organizm kwasu moczowego, który jest naturalnym produktem rozpadu puryn. Kryształki kwasu moczowego gromadzą się i odkładają w mięśniach oraz stawach, wywołując stany zapalne. Nie wiadomo, co powoduje te zaburzenia.

Dna moczanowa a alkohol

 

Na zachorowanie na dnę moczanowa ogromny wpływ ma niewłaściwy sposób odżywiania się – jedzenie dużych ilości tłustego mięsa i częste picie wysokoprocentowych napojów alkoholowych. Mięso, zwłaszcza wieprzowina, zawiera duże ilości puryn. Są one podstawowymi elementami budulca każdej komórki zwierzęcej i roślinnej. Organizm potrzebuje ich np. do budowy własnych kwasów nukleinowych. A skoro tak, to w okresach, gdy brakuje typowych źródeł puryn, czyli mięsa i ryb, syntezuje go z innych źródeł.

 

Alkohol jest destylatem, nie ma komórek zwierzęcych ani roślinnych. Nie zawiera więc puryn. Ale jest produktem, który pobudza organizm do wewnętrznej syntezy puryn. Po wypiciu np. piwa wytwarza ich niemal tyle, co po zjedzeniu kotleta. Piwo najbardziej ze wszelkich alkoholi podnosi poziom kwasu moczowego we krwi i najczęściej przyczynia się do ataków dny moczanowej.

Dlaczego alkohol zwiększa ryzyko napadu dny moczanowej?

 

Alkohol odwadnia, a to zwiększa stężenie kwasu moczowego, sprzyja odkładaniu się go w stawach i zwiększa ryzyko napadu dny. Nie pomoże wypijanie dodatkowych porcji wody – w myśl zaleceń: jeden kieliszek alkoholu, jedna szklanka wody. Trzeba też pamiętać, że alkohol uszkadza błony komórkowe w tkankach, białka i kwasy nukleinowe, prowadzi do rozpadu tzw. związków wysokoenergetycznych. Te rozpadające się pod wpływem alkoholu związki uwalniają do puryny.

Jaki alkohol jest dozwolony przy dnie moczanowej?

 

Jeśli ktoś choruje na dnę moczanową, postąpi najrozsądniej rezygnując całkowicie z alkoholu. Bywa jednak, że z takiej czy innej okazji sięgnie po lampkę wina czy kieliszek wódki. Gdy zachowa umiar i rozsądek, a zdarzy się to raz czy dwa razy do roku, to zazwyczaj uniknie ataku dny.

 

Jak zmniejszyć ryzyko ataku dny moczanowej, pijąc alkohol:

  • kilka dni przed planowana imprezą starać się jak najlepiej nawodnić organizm, czyli pić codziennie co najmniej 1.5 l czystej wody niskozmineralizowanej,
  • 10-14 dni przed i po imprezie przestrzegać ściśle diety niskopurynowej,
  • podczas przyjęcia ograniczyć jedzenie potraw zawierających duże ilości puryn, czyli wybierać sałatki i dania warzywne zamiast rosołu i schabowego.

Czytaj więcej