Dieta dobra dla mózgu − poprawi pamięć i koncentrację. Wypróbuj sprawdzone przepisy
Fot. 123rf/picsel

Dieta dobra dla mózgu − poprawi pamięć i koncentrację. Wypróbuj sprawdzone przepisy

Dieta dobra dla mózgu odpowiednio go dotleni i odbuduje powłoki neuronów. Nie masz pomysłu, jak zacząć? Podajemy przepisy na pyszne dania, które zawierają składniki poprawiające pamięć i koncentrację: tłuszcze nienasycone DHA i EPA, lecytynę i antyoksydanty.

Wraz z wiekiem starzeją się komórki nerwowe i coraz częściej mamy problem z zapamiętywaniem. Pogarszająca się sprawność mózgu to proces, który przyśpiesza dieta bogata w cukier, kwasy tłuszczowe trans oraz wolne rodniki. Zmiany odżywiania mogą nam pomóc. 

Co jeść na poprawę pamięci?

Do prawidłowego funkcjonowania mózgu potrzebne są:

  • tłuszcze nienasycone DHA i EPA, które budują powłoki neuronów i biorą udział w produkcji neuroprzekaźników
  • lecytyna – poprawia koncentrację i refleks
  • tryptofan i tyrozyna regenerujące mózg
  • witaminy C, A, E, B, flawonoidy, katechiny, cynk, miedź, potas, żelazo i fosfor usprawniające przepływ impulsów i dotlenienie mózgu

Produkty, które dobrze wpływają na mózg

  • Ryby śledź, pstrąg, makrela, sardynki.
  • Warzywa  fasola, brokuły, szpinak, jarmuż, kiełki, buraki, papryka, pomidory, pietruszka, brokuły, dynia, marchew, kapusta, cebula.
  • Owoce  awokado, jabłka, cytryny, mango, papaja, suszone figi, morele i śliwki, czerwone winogrona, borówki, jeżyny, dzika róża, maliny, żurawiny.
  • Mięso  wołowina, indyk, kurczak, wątróbka.
  • Ziarna  orzechy ziemne, migdały, ziarna słonecznika, dyni, sezam, nasiona chia.
  • Tłuszcze – oliwa, olej rzepakowy, sezamowy.
  • Dodatkowo  gorzka czekolada, kakao.

Produkty, które źle wpływają na układ nerwowy

  • Biały ryż i makaron, jasne pieczywo, wyroby z białej mąki.
  • Tłuste mięsa  wieprzowina, baranina, drób ze skórą.
  • Przetwory z mięsa: tłuste wędliny, konserwy mięsne, parówki wieprzowe, smalec.
  • Żywność typu fast food.
  • Półprodukty: gotowe zupy, sosy w proszku, kostki rosołowe, przyprawy typu jarzynka.
  • Zasmażki do zup i sosów.
  • Cukier: słodycze, pieczywo cukiernicze, ciasta, torty, lody słodkie płatki zbożowe, płatki kukurydziane, płatki z ryżu białego.
  • Napoje: napoje słodzone, alkohol.

Jak stosować dietę dobrą dla mózgu?

Oto podstawowe zasady.

  • Jedz 4-5 posiłków dziennie o stałych porach.
  • Codziennie jedz około 140 g produktów pełnoziarnistych – powoli uwalniają węglowodany, których mózg potrzebuje do pracy.
  • Warzywa i owoce powinny być w każdym posiłku i raczej surowe niż gotowane czy pieczone.
  • Częściej jedz ryby niż mięso.
  • Potrawy gotuj, piecz lub duś. Ogranicz smażenie, a zwłaszcza w głębokim tłuszczu.
  • Pij 1,5-2 litry wody dziennie.

Przepisy na dania bogate w składniki dobre dla mózgu

Pieczona pierś indyka z sosem malinowo-rozmarynowym

Rozmaryn zawiera kwas karnozowy, który chroni mózg przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami, zwiększa też aktywność umysłu.

121455562_m indyk
Indyk jest bogaty w tryptofan, który regeneruje mózg.
123RF

Składniki:

  • pierś z indyka, 150 g
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu 
  • sól i czarny pieprz 
  • łyżka oliwy

Sos:

  • garść malin, 60 g 

Przygotowanie:

  • Mięso indyka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i odstaw na pół godziny.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż rozmarynem, skrop oliwą i piecz 25 minut.
  • Maliny zmiksuj i przełóż do rondelka.
  • Dodaj miód, musztardę i skórkę cytryny, sól, pieprz i gotuj 5 minut.
  • Upieczone mięso podawaj z sosem.

Kaszotto z dynią, szałwią, słonecznikiem i orzechami

Kasza jęczmienna jest źródłem witaminy E, która spowalnia starzenie się neuronów i poprawia aktywność szarych komórek. Dodatkiem do dania są ziarna słonecznika bogate w selen, zwiększający przyswajanie witaminy E.

44107869_m kasza
Gotowe danie możesz posypać dowolnymi świeżymi ziołami
123RF

Składniki:

  • kasza jęczmienna sucha, 50 g
  • 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 150 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • łyżka orzechów włoskich prażonych na suchej patelni, 15 g
  • łyżka ziaren słonecznika, 
  • 10 g łyżka parmezanu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • szczypta chili
  • sól i pieprz  

Przygotowanie:

  • Kaszę przesyp na gęste sito, kilkakrotnie wypłucz i odstaw do osączenia.
  • Cebulę pokrój na drobną kostkę, lekko podsmaż na oleju, dodaj dynię, osączoną kaszę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Wlej połowę bulionu i gotuj na wolnym ogniu. Gdy kasza wchłonie bulion, wlej pozostałą część płynu i gotuj, co jakiś czas mieszając.
  • Gdy kasza i dynia będą miękkie, dodaj parmezan, sól, pieprz, chili, kurkumę i wymieszaj.
  • Danie podawaj posypane orzechami, ziarnami słonecznika, szałwią i ew. świeżymi, ulubionymi ziołami.

Wątróbka ze szpinakiem

Lecytyna zawarta w wątróbce jest składnikiem budującym tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek nerwowych. Wzmacnia koncentrację, procesy zapamiętywania i opóźnia starzenie neuronów.

166020443_m wątróbka
Zamiast szpinaku możesz użyć młodego jarmużu
123RF

Składniki:

  • 2 garście świeżych liści szpinaku (lub jarmużu) 50 g
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka mąki pełnoziarnistej, 5 g
  • wątróbka drobiowa, 150 g
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego bałkańskiego lub greckiego
  • sól i pieprz
  • łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Wątróbkę opłucz, osusz, obtocz w mące i usmaż na oliwie. Następnie posól, popieprz i przełóż na talerz.
  • Opłukany szpinak wrzuć na patelnię, na której była smażona wątróbka, i smaż 2-3 minuty do czasu aż „zwiędnie”.
  • Dodaj jogurt, posiekany czosnek, wymieszaj i smaż jeszcze ok 2 minuty.
  • Do sosu włóż wątróbkę, wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Czytaj więcej