Dieta dobra dla mózgu − poprawi pamięć i koncentrację. Wypróbuj sprawdzone przepisy
Izabela Byra
Anna Englisz
25.03.2021 14:56
Dieta dobra dla mózgu odpowiednio go dotleni i odbuduje powłoki neuronów. Nie masz pomysłu, jak zacząć? Podajemy przepisy na pyszne dania, które zawierają składniki poprawiające pamięć i koncentrację: tłuszcze nienasycone DHA i EPA, lecytynę i antyoksydanty.
Wraz z wiekiem starzeją się komórki nerwowe i coraz częściej mamy problem z zapamiętywaniem. Pogarszająca się sprawność mózgu to proces, który przyśpiesza dieta bogata w cukier, kwasy tłuszczowe trans oraz wolne rodniki. Zmiany odżywiania mogą nam pomóc.
Co jeść na poprawę pamięci?
Do prawidłowego funkcjonowania mózgu potrzebne są:
tłuszcze nienasycone DHA i EPA, które budują powłoki neuronów i biorą udział w produkcji neuroprzekaźników
lecytyna – poprawia koncentrację i refleks
tryptofan i tyrozyna regenerujące mózg
witaminy C, A, E, B, flawonoidy, katechiny, cynk, miedź, potas, żelazo i fosfor usprawniające przepływ impulsów i dotlenienie mózgu
Codziennie jedz około 140 g produktów pełnoziarnistych – powoli uwalniają węglowodany, których mózg potrzebuje do pracy.
Warzywa i owoce powinny być w każdym posiłku i raczej surowe niż gotowane czy pieczone.
Częściej jedz ryby niż mięso.
Potrawy gotuj, piecz lub duś. Ogranicz smażenie, a zwłaszcza w głębokim tłuszczu.
Pij 1,5-2 litry wody dziennie.
Przepisy na dania bogate w składniki dobre dla mózgu
Pieczona pierś indyka z sosem malinowo-rozmarynowym
Rozmaryn zawiera kwas karnozowy, który chroni mózg przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami, zwiększa też aktywność umysłu.
Składniki:
pierś z indyka, 150 g
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól i czarny pieprz
łyżka oliwy
Sos:
garść malin, 60 g
Przygotowanie:
Mięso indyka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i odstaw na pół godziny.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż rozmarynem, skrop oliwą i piecz 25 minut.
Maliny zmiksuj i przełóż do rondelka.
Dodaj miód, musztardę i skórkę cytryny, sól, pieprz i gotuj 5 minut.
Upieczone mięso podawaj z sosem.
Kaszotto z dynią, szałwią, słonecznikiem i orzechami
Kasza jęczmienna jest źródłem witaminy E, która spowalnia starzenie się neuronów i poprawia aktywność szarych komórek. Dodatkiem do dania są ziarna słonecznika bogate w selen, zwiększający przyswajanie witaminy E.
Składniki:
kasza jęczmienna sucha, 50 g
3/4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 150 g
1/2 cebuli, 50 g
łyżka orzechów włoskich prażonych na suchej patelni, 15 g
łyżka ziaren słonecznika,
10 g łyżka parmezanu
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka oleju rzepakowego
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta chili
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę przesyp na gęste sito, kilkakrotnie wypłucz i odstaw do osączenia.
Cebulę pokrój na drobną kostkę, lekko podsmaż na oleju, dodaj dynię, osączoną kaszę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Wlej połowę bulionu i gotuj na wolnym ogniu. Gdy kasza wchłonie bulion, wlej pozostałą część płynu i gotuj, co jakiś czas mieszając.
Gdy kasza i dynia będą miękkie, dodaj parmezan, sól, pieprz, chili, kurkumę i wymieszaj.
Lecytyna zawarta w wątróbce jest składnikiem budującym tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek nerwowych. Wzmacnia koncentrację, procesy zapamiętywania i opóźnia starzenie neuronów.
Składniki:
2 garście świeżych liści szpinaku (lub jarmużu) 50 g
łyżka oliwy
łyżeczka mąki pełnoziarnistej, 5 g
wątróbka drobiowa, 150 g
ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego bałkańskiego lub greckiego
sól i pieprz
łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Wątróbkę opłucz, osusz, obtocz w mące i usmaż na oliwie. Następnie posól, popieprz i przełóż na talerz.
Opłukany szpinak wrzuć na patelnię, na której była smażona wątróbka, i smaż 2-3 minuty do czasu aż „zwiędnie”.
Dodaj jogurt, posiekany czosnek, wymieszaj i smaż jeszcze ok 2 minuty.
Do sosu włóż wątróbkę, wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.