Dieta wspierająca zdrowie psychiczne. Co jeść, by zmniejszyć wahania nastroju i ryzyko depresji?
To, co jemy, ma duży wpływ na zdrowie psychiczne.
Fot. 123rf.com

Dieta wspierająca zdrowie psychiczne. Co jeść, by zmniejszyć wahania nastroju i ryzyko depresji?

Dieta wspierająca zdrowie psychiczne utrzymuje neurony w dobrej kondycji, zmniejsza ryzyko wahań nastroju i stanów depresyjnych. Poprawia ogólne samopoczucie i humor. Jest bogata w witaminy z grupy B, D i kwasy tłuszczowe NNKT, a jednocześnie nie wymaga radykalnych ograniczeń. Co powinnaś jeść, a czego unikać? Sprawdź zasady diety i przykładowe przepisy.

Dieta dobra dla zdrowia psychicznego opiera się na produktach, które szczególnie korzystnie działają na nasz układ nerwowy. Są to witaminy z grupy B, witamina D i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3). Witamina B podnosi poziom serotoniny odpowiedzialnej za przekazywanie impulsów nerwowych i dobry nastrój. NNKT biorą udział w syntezie serotoniny i dopaminy, co obniża poziom stresu. Zaś witamina D działa antydepresyjnie.

Zasady diety dla zdrowia psychicznego

  • Ryby jedz minimum 2 razy w tyg. Wybieraj tłuste ryby morskie, np. dorsza, łososia, makrelę. Jeśli jesz je rzadziej, to zacznij suplementować witaminę D po konsultacji z lekarzem. Ogranicz tłuste mięsa: wieprzowinę zastąp mięsem drobiowym, smalec olejami roślinnymi, zaś kanapki smaruj awokado lub masłem.
  • Jedz różnorodne produkty. Przynajmniej 2 razy dziennie jedz zielone warzywa. Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym, jedz ciemny ryż i makaron.
  • Orzechy i nasiona chrup między posiłkami lub dodawaj je do dań.

Produkty zalecane w diecie na zdrowie psychiczne

  • śledź
  • tuńczyk
  • węgorz
  • łosoś
  • sardynki
  • makrela
  • pstrąg tęczowy
  • sola
  • mleko
  • jogurt
  • kefir
  • ser żółty
  • twaróg
  • szpinak
  • bób
  • groszek zielony
  • groch
  • brokuły
  • kiełki
  • kapusta
  • kiszonki
  • cebula
  • jarmuż
  • pietruszka
  • awokado
  • seler
  • cytryna
  • pomarańcza
  • banany
  • kiwi
  • borówki
  • maliny
  • morele
  • jabłka
  • pieczarki
  • drożdże
  • wątróbka
  • jaja
  • drób
  • wołowina
  • kasza
  • płatki owsiane, gryczane
  • oliwa
  • nasiona
  • orzechy
  • migdały

Produkty niewskazane w diecie na zdrowie psychiczne

  • zupki i sosy w proszku
  • dania instant, np. purée
  • gotowe ciasta w proszku
  • cukier
  • ciasta
  • drożdżówki
  • cukierki
  • chipsy
  • paluszki
  • krakersy
  • dżemy i soki słodzone cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym
  • kolorowe, słodkie napoje zawierające sztuczne barwniki i konserwanty
  • kawa
  • mocna czarna herbata
  • napoje energetyczne
  • napoje typu cola
  • mieszanki przypraw zawierające sól cukier, aspartam i glutaminian sodu

Kiszonki w diecie wspierającej zdrowie psychiczne

W produktach fermentowanych znajdują się dobre bakterie probiotyczne, tzw. psychobiotyki.  To rodzaj bakterii żyjących w jelitach, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Łagodzą stany depresyjne i obniżają stężenie kortyzolu (hormonu stresu). Codziennie jedz mleczne produkty fermentowane lub kiszonki. Jeśli masz taką możliwość, pij też napój z kombuchy (tzw. grzybek japoński).

Dieta na zdrowie psychiczne - przepisy

Dania w diecie na zdrowie psychiczne powinny być pełne produktów z wysoką zawartością witaminy B i D, które wspierają pracę mózgu i działają korzystnie na samopoczucie. 

Hiszpańska zupa rybna z razową grzanką

80854243_m
Hiszpańska zupa rybna z razową grzanką
Fot. 123rf.com

Dorsz jest źródłem witaminy D, która chroni neurony, poprawia pamięć, koncentrację i samopoczucie.

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • filet z dorsza lub innej morskiej ryby, 150 g
  • kromka pieczywa razowego, 30 g
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • po szczypcie soli, ostrej papryki, estragonu i kminku
  • łyżeczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku na 1 łyżce oliwy podsmaż lekko sprasowany czosnek. Po chwili dodaj estragon, kminek i smaż jeszcze 1 minutę. Wlej bulion, dodaj rybę, sól i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Pokrój chleb na kwadraciki i na patelni przyrumień na łyżce oliwy. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki, ostrą papryką i podawaj z grzankami.

Orzechowa wołowina z fasolką szparagową i czerwoną papryką

94646722_m
Orzechowa wołowina z fasolką szparagową i czerwoną papryką
Fot. 123rf.com

Witamina B6 zawarta w wołowinie i fasolce chroni przed apatią, bezsennością i opóźnia starzenie się neuronów.

Składniki:

  • wołowina, 150 g
  • łyżka oliwy
  • fasolka szparagowa, 250 g
  • 1/2 papryki, 120 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • po łyżce szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki bulionu

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie i ściągnij z patelni.
  2. Mięso pokrój, oprósz solą, papryką, pieprzem i podsmaż na patelni. Następnie wlej bulion i duś 15 minut. Dodaj fasolkę, pokrojoną paprykę, podsmażoną cebulę i czosnek, przecier pomidorowy i duś 25-30 min.
  3. Na talerzu posyp ziołami i orzechami.

 

Czytaj więcej