Ta dieta chroni drogi oddechowe i wzmacnia odporność na zakażenia!
Dzięki diecie można wzmocnić śluzówki w gardle, krtani, tchawicy oraz oskrzelach.
Fot. 123rf.com

Ta dieta chroni drogi oddechowe i wzmacnia odporność na zakażenia!

Dieta ma duży wpływ na błonę śluzową dróg oddechowych, która chroni nas przed zakażeniem wirusami. Warto zwrócić uwagę na to, co jemy – szczególnie przed sezonem infekcji. Dobrze zaplanowany jadłospis pomoże wzmocnić śluzówki i dzięki temu zabezpieczyć się przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów.

Śluzówki wyściełające nos i gardło, krtań, tchawicę oraz oskrzela pełnią m.in. rolę bariery, która nie pozwala wirusom wniknąć w głąb naszego ciała. Gdy są suche i cienkie, stają się bardziej przepuszczalne, co naraża nas na choroby.

Kluczem do zdrowia błon śluzowych są elastyczne naczynia włosowate (cieniutkie naczynka krwionośne), które im dostarczają krew, a wraz z nią substancje odżywcze. Dbajmy o ich kondycję przez dietę i nawodnienie organizmu (pijmy 1,5-2 l na dzień). Unikajmy palenia tytoniu i towarzystwa palaczy (ponieważ dym wysusza śluzówki) oraz alkoholu, który je podrażnia.

Jakie składniki diety chronią drogi oddechowe i gdzie ich szukać?

Rutyna w kaszy i owocach

Rutyna to silny antyoksydant, uszczelniający naczynia włosowate. Jeszcze nie opracowano norm jej spożycia, nie przebadano też większości pokarmów pod względem jej zawartości. Wiadomo jednak, że dużo rutyny zawiera kasza gryczana (23 mg/100 g) i perełkowiec japoński – drzewo, z którego pozyskuje się rutynę do suplementów. Rutyna jest też w: wiśniach, cytrusach, żurawinie i jagodach.

Cynk i miedź w awokado i wątróbce

Wyjątkowo ważne dla śluzówek są 2 mikroelementy. Cynk (10-20 mg/dzień) niweluje stany zapalne i podrażnienia. Źródła to m.in.: czerwona soczewica (3,27 mg/100 g), pestki dyni (7,81 mg/100 g), awokado (0,68 mg/100 g).

Miedź chroni i wzmacnia naczynka. Dzienna dawka to ok. 1 mg. Migdały zawierają (1,03 mg/100 g), wątróbka (nawet 15 mg/100 g).

134404847_l
Źródła cynku to m.in. mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, pestki dyni, awokado.
123rf.com

Cholesterol w maśle i jajkach

Cholesterol buduje błony komórek naszego ciała. Dzięki niemu są mocne. Potrzebujemy go 300 mg/dzień. Niezłe źródła to: masło (zalecana dzienna porcja masła, czyli 10 g, zawiera 23 mg cholest.) i jajka (1 szt. to 180 mg cholesterolu). Według ostatnich zaleceń dietetyków, można jeść jajka 3-4 razy w tygodniu, nie więcej niż 2 dziennie.

Flawonoidy w owocach i warzywach

Flawonoidy to wspólna nazwa związków roślinnych, które m.in. wzmacniają naczynka. Potrzebujemy ich 200 mg na dzień. Tyle zapewni zjedzenie 500 g różnych warzyw i 300 g owoców, w porcjach po 100-150 g.

Najważniejsze to kwercetyna (czosnek, cebula, szczypiorek) i hesperydyna (cytrusy). Inne są w: zielonej i białej herbacie, czerwonych i fioletowych owocach (np. porzeczki).

Czytaj więcej