Dieta dobra na stawy. Co jeść, by zmniejszyć objawy reumatyzmu?
Dieta pełna zdrowych i wartościowych produktów pomoże na stawy.
Fot. 123RF

Dieta dobra na stawy. Co jeść, by zmniejszyć objawy reumatyzmu?

Ból stawów może zaostrzyć nieodpowiedni sposób odżywiania. Za to przemyślany jadłospis  uśmierza stan zapalny. Dieta antyreumatyczna pełna warzyw, nieprzetworzonych węglowodanów, dobrej jakości białka i tłuszczów pomoże złagodzić objawy choroby.

Ważną zasadą w leczeniu stawów jest wspomaganie kuracji farmakologicznej dietą. Ale to nie wszystko. Do problemów ze stawami przyczynia się przede wszystkim nadwaga. Każdy ponadprogramowy kilogram na naszym ciele dodatkowo sprzyja przeciążeniu stawów. Dlatego dieta na stawy powinna być jednocześnie dietą odchudzającą.

Jedzenie, które szkodzi stawom

Wiele produktów, powszechnie występujących w codziennym menu, ma właściwości prozapalne. Chodzi o to, że ich regularne spożywanie może nasilać stany zapalne i problemy ze stawami oraz zwiększyć ryzyko ich wystąpienia u osób zdrowych.

Stawom szkodzą:

  • tłuste mięso i wędliny (przede wszystkim wieprzowe),
  • podroby,
  • słodycze,
  • ocet,
  • musztarda,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • strączki,
  • alkohol,
  • wszelka żywność przetworzona.
53928946_m
Słodycze nasilają stany zapalne i problemy ze stawami.
123RF

Dieta na stawy – co jeść, aby były zdrowe?

Błonnik

Węglowodany złożone, zwłaszcza grube kasze (pęczak, gryczana) i chleb pełnoziarnisty, zawierają m.in. błonnik, który łagodzi bóle reumatyczne, redukując poziom tzw. białka ostrej fazy. Czasem warto ograniczyć gluten, tj. głównie wyroby pszenne, na rzecz owsianych, ryżu brązowego, czy kaszy jaglanej, ale to kwestia indywidualna, do wypróbowania. Potrzeba nam do 5 porcji dziennie, porcja to 50–75 g suchego produktu.

Kwasy omega 3

Produkty bogate w kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i zmniejszają poranną sztywność stawów. Są to m.in. orzechy włoskie, tłuste ryby morskie i oleje tłoczone na zimno.

Dzienną dawkę omega 3 zapewnią:

  • 3 szt. orzechów włoskich,
  • 20-30 g łososia wędzonego,
  • 1 łyżka oliwy ekstra vergine, która zawiera też oleonkantal – substancję blokującą wydzielanie enzymów odpowiadających za stany zapalne.
86483093_m
W tych produktach znajdziesz kwasy OMEGA 3.
123RF

Przeciwutleniacze

Trzeba jeść 150-200 g warzyw do każdego posiłku i 2 razy dziennie takie same porcje owoców. Prócz błonnika zawierają one przeciwutleniacze, działające przeciwzapalnie. Zalecane są:

  • marchewka,
  • buraki,
  • por,
  • brokuły,
  • seler,
  • korzeń pietruszki,
  • porzeczki,
  • żurawina,
  • dzika róża,
  • truskawki,
  • jagody,
  • ciemne winogrona.

Odradza się te zawierające dużo kwasu szczawiowego:

  • rabarbar,
  • szpinak,
  • botwinę,
  • kapustę,
  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • paprykę,
  • bakłażany.

Na stawy pomogą też naturalne środki przeciwzapalne: imbir, kurkuma, ananas i olej z wiesiołka, które warto jadać możliwie często. Dzięki nim stawy będą mniej bolały.

Białko

Białko jest konieczne do budowy i regeneracji tkanek. Niestety, często wybieramy szkodliwe źródła białka, jak produkty przetworzone (np. tłuste wędliny). Obecne w nich tłuszcze nasycone to źródło substancji pogłębiających stan zapalny stawów. Dobre białko pochodzi głównie z chudego, nieprzetworzonego mięsa: indyka, kurczaka zagrodowego, chudych i tłustych ryb słodkowodnych oraz morskich. Porcja (wystarczy 1 dziennie) to 100 g dla kobiet i 120 g dla panów.

116033623_m
Żywność z wysoką zawartością białka.
123RF

Dieta śródziemnomorska pomoże na stawy

Na stawy optymalna jest dieta śródziemnomorska, pełna warzyw, nieprzetworzonych węglowodanów, dobrej jakości białka i tłuszczów. Jest to tak naprawdę nie dieta, ale sposób żywienia. Nie ma w niej restrykcji, ale zalecenia. Dieta śródziemnomorska bazuje na warzywach, owocach, oliwie z oliwek i rybach. Potrawy trzeba piec w folii i gotować. Natomiast smażenie jest niewskazane.

 

 

Czytaj więcej