Na diecie dobrej dla trzustki codziennie jedz warzywa i owoce
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta dobra dla trzustki. Co jeść, a czego unikać, aby ochronić ją przed chorobami
Izabela Byra
Anna Englisz
03.12.2021 16:20
Dieta trzustkowa ułatwia trawienie tłuszczów i nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny. Takie działanie chroni organ przed schorzeniami. Możesz stosować ją profilaktycznie, ale pomaga także przy chorobach, takich jak zapalenie trzustki. Co jeść, a czego unikać? Zobacz zasady diety i przepisy na przykładowe dania.
Dieta bogata w przeciwutleniacze i kwasy omega-3 zmniejsza ryzyko powstawania stanu zapalnego trzustki. Zaś produkty zawierające węglowodany złożone nie narażają jej na uszkodzenia. Zobacz, co jeść, a czego unikać, aby Twoja trzustka pracowała jak najlepiej.
Zasady diety dla zdrowej trzustki
Jedz 4-5 niewielkich posiłków dziennie. Nie podjadaj między posiłkami, a kolację zjedz do godziny 19, aby trzustka miała czas na odpoczynek i regenerację.
Potrawy gotuj w małej ilości wody lub na parze. Możesz też je piec, ale bez dodatku tłuszczu. Wyklucz smażenie, podczas którego wydzielają się szkodliwe akrylamidy.
Ogranicz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. śmietanę, mięso wieprzowe. Nabiał i mięso wybieraj chude, a masło zastąp awokado lub oliwą. Odciążysz trzustkę.
Codziennie jedz zielone i fioletowe warzywa i owoce. Jeśli to możliwe, jedz je na surowo ze skórką lub obieraj jak najcieniej.
Unikaj alkoholu. Uszkadza strukturę trzustki i zaburza jej pracę.
Produkty zalecane na diecie trzustkowej
Jeśli chcesz, żeby Twoja trzustka pracowała jak najlepiej postaw na:
Rewelator – działa ochronnie na komórki beta w trzustce, które wydzielają insulinę. Jest też naturalnym przeciwutleniaczem i działa ochronnie na naczynia krwionośne. Rewelator hamuje stany zapalne w trzustce. W dużej ilości znajdziemy go w skórce winogron, jagodach i soi. Wybrane produkty jedz przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Produkty niewskazane na diecie trzustkowej
Aby utrzymać swoją trzustkę w dobrym stanie, zrezygnuj z:
Węglowodany złożone – ciemny ryż, kasza gryczana, pełnoziarniste pieczywo i makaron, otręby Produkty niewskazane
Zawierające cukier i dużą ilość węglowodanów – słodycze, ciasta, ciasto francuskie, biały ryż, kajzerki, biały chleb
Zawierające alkohol – wino, nalewki, ekstrakt waniliowy alkoholowy, ciasta z kremem z dodatkiem alkoholu
Przykładowe dania w diecie dla trzustki
Mają to, co dla trzustki najzdrowsze, czyli dużo warzyw. Są też lekkostrawne oraz pełne witamin i minerałów.
Korzenny kurczak z ryżem orzechami i daktylami
Kurkuma i imbir są silnymi przeciwutleniaczami, a orzechy i daktyle dostarczają minerałów ułatwiających regenerację trzustki. Biały ryż warto zastąpić brązowym, czerwonym lub dzikim (nie powodują wyrzutu insuliny).
Składniki:
pierś kurczaka bez skóry, 150 g
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy, 10 ml
1/2 cebuli, 50 g
po szczypcie kurkumy, kuminu, nasion kolendry, imbiru, cynamonu, soli, pieprzu
1/2 czerwonej papryki, 70 g
2 suszone daktyle
łyżka orzechów, np. nerkowca lub włoskich 15 g
łyżka natki pietruszki lub kolendry
3 łyżki suchego ryżu, może być brązowy 30 g
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, kuminem, kolendrą, cynamonem i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą lub olejem i połóż na nim pokrojoną cebulę i paprykę. Ułóż na nich mięso i pokrojone daktyle. A Naczynie przykryj i piecz mięso w 180 st. przez 30 minut.
Pieczeń podawaj z ugotowanym ryżem. Na talerzu posyp potrawę pokruszonymi orzechami i posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Dorsz pieczony z awokado, batatem i szpinakiem
Szpinak jest źródłem sekretyny, zaś awokado i ryby morskie kwasów omega-3. Pobudzają one trzustkę do produkcji soku trzustkowego i lepszego trawienia. Chronią też organ przed chorobami nowotworowymi.
Składniki:
Ryba:
filet z dorsza bez skóry, 200 g
2 garście szpinaku, 50 g
1/4 awokado, 35 g
ząbek czosnku
1/2 batata, 100 g
łyżka soku z cytryny
po szczypcie soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki koperku
łyżka oliwy
ew. pomidorki koktajlowe do dekoracji
Surówka:
2 ogórki kiszone, 120 g
1/2 cebuli, 50 g
łyżeczka oliwy lub oleju lnianego
po szczypcie pieprzu i kuminu
Przygotowanie:
Na patelnię wlej 2-3 łyżki wody, dodaj szpinak i duś do momentu, aż „zwiędną” liście. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
Rybę skrop sokiem z cytryny, lekko posól, nasmaruj oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym, przykryj zblanszowanym szpinakiem i pokrojonym w plastry awokado. Obok ryby połóż pokrojony w słupki batat.
Całość piecz w temperaturze 180 st. przez 20-25 min. Danie posyp koperkiem i podawaj z surówką (ogórki i cebulę pokrój i wymieszaj z pozostałymi składnikami).