Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można jeść czereśnie na diecie? Wiadomo przecież, że zawierają cukier, ale czy to oznacza, że tuczą? Ile kalorii mają czereśnie i jaki mają indeks glikemiczny? Sprawdź, ile można zjeść czereśni na diecie, by nie przytyć?
Spis treści
Czereśnie to słodkie owoce, zachodzi więc obawa, że mogą być tuczące. Czy możemy bezkarnie się nimi zajadać? Skoro tak długo na nie czekamy, to chyba można sobie pozwolić na to, by jeść ich jak najwięcej, nie zadając sobie pytania, czy czereśnie tuczą?
Jeśli chodzi o kaloryczność czereśni, to mamy dobre wiadomości. Nie trzeba się specjalnie ograniczać, jedząc te owoce, ponieważ choć są słodkie, nie są bardzo kaloryczne, za to niezwykle bogate w wartości odżywcze.
Jeśli jesteś fanką tych owoców zapewne zastanawiasz się, czy czereśnie tuczą - odpowiedź brzmi - nie, same w sobie nie tuczą, pod warunkiem, że są spożywane w umiarkowanych ilościach. Są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jednak nadmierne spożycie czereśni, podobnie jak każdego jedzenia, może prowadzić do nadwyżki kalorycznej, co z kolei może skutkować przyrostem masy ciała. Kluczowe jest spożywanie czereśni w ramach zrównoważonej diety i dbanie o ogólny bilans kaloryczny, aby uniknąć nadmiernego przyrostu masy ciała.
Czereśnie są niskokaloryczne - mają niewiele, bo zaledwie ok. 55 kalorii w 100 g. To dlatego, że czereśnie w 80 proc. składają się z wody. Pomimo swojej słodyczy czereśnie mają niski indeks glikemiczny. Zawierają głównie fruktozę i glukozę, przy niewielkiej ilości sacharozy, dlatego bez obawy można włączyć czereśnie także do diety diabetyków oraz osób odchudzających się.
Czereśnie mają niski indeks glikemiczny. Wynosi on 22. Taki wskaźnik mówi, że spożywanie tych owoców jest zalecane na diecie. Indeks glikemiczny informuje o tym, jak spożycie danego produktu wpływa na wzrost stężenia glukozy we krwi. Produkty o niskim IG (<40) są produktami rekomendowanymi i bezpiecznymi również dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Czyli np. z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym czy cukrzyca typu 2.
Czereśnie nie tuczą, ale... umiar jednak jest wskazany także w jedzeniu czereśni. Umiarkowane jedzenie czereśni, zwłaszcza dla osób odchudzających się to około 200 g dziennie. Ponieważ sezon jest krótki i zwykle nie jadamy tych owoców codziennie, możemy pozwolić sobie na nieco większe porcje.
Kiedy się odchudzamy, powinniśmy wybierać nie tylko niskokaloryczne produkty, ale przede wszystkim te najzdrowsze, pełne witamin i minerałów. Nawet w tym przypadku czereśnia czereśni nie jest równa. Poszczególne odmiany czereśni różnią się nie tylko wielkością czy barwą. Mają też inną zawartość związków biologicznie czynnych.
Zdaniem dietetyków najwartościowsze, czyli najzdrowsze są czereśnie o ciemnoczerwonej barwie. Takie owoce mają najwięcej antocyjanów – związków, które działają korzystnie na komórki nerwowe powodując zmniejszenie stresu oksydacyjnego wywołanego przez wolne rodniki – powoduje on m.in. starzenie się organizmu oraz zmiany w DNA komórek.
Różnica w kolorze jest bardzo ważna. Odmiany czereśni różnią się barwą, ponieważ zawierają różną ilość i różne rodzaje antyoksydantów, czyli związków polifenolowych i karotenoidów. Gatunki o ciemnoczerwonej barwie skórki zawierają więcej związków polifenolowych (im bardziej nasycona barwa, tym jest ich więcej), natomiast odmiany o żółtych owocach charakteryzują się wyższą zawartością karotenoidów, takich jak luteina, zeaksantyna, alfa-karoten i beta-karoten. Karotenoidy mają właściwości antyoksydacyjne, luteina chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem związanym z wiekiem (AMD), a beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Ponieważ się różnią, Najlepiej jadać wszystkie odmiany: czereśnie czerwone, bordowe i żółte.
Większość dietetyków nie zaleca jedzenia czereśni na noc (tak samo jak innych owoców), ponieważ mogą one zalegać w jelitach, fermentować i powodować wzdęcia. Warto pamiętać, że kolacje zjadamy 3 godziny przed pójściem spać, posiłek powinien być lekki, np. sałatkę. Jedzenie czereśni na noc samo w sobie nie będzie tuczące, pod warunkiem, że są one spożywane w umiarkowanych ilościach i w kontekście ogólnie zbilansowanej diety. Ale pamiętaj, że czereśnie zawierają naturalne cukry. Choć są zdrowsze niż rafinowany cukier, nadmierne spożycie cukrów (nawet naturalnych) wieczorem może nie być korzystne, zwłaszcza jeśli masz problemy z poziomem cukru we krwi.
Najczęściej jadamy czereśnie na surowo, starannie umyte, oczywiście. Wykorzystujemy je również do przygotowania kompotów, dżemów, galaretek. Pieczemy ciasta z czereśniami. Gotujemy też zupę czereśniową.
Warto mieć na uwadze, że:
Czereśnie są bardzo zdrowe i dietetyczne, ale w niektórych przypadkach lepiej ich nie jeść. Czereśni nie należy jeść, gdy masz problemy z trawieniem, ponieważ są bogate w błonnik i mogą powodować wzdęcia oraz dyskomfort. Powinny ich więc unikać osoby z wrażliwym żołądkiem lub chorobą wrzodową. Dla nich lepsze będą owoce przetworzone, np. w postaci dżemu.
Osoby z cukrzycą lub problemami z poziomem cukru we krwi powinny spożywać je ostrożnie ze względu na zawartość naturalnych cukrów. Jeśli jesteś uczulona na czereśnie, powinnaś ich unikać, ponieważ mogą powodować reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, pokrzywka, obrzęk czy trudności w oddychaniu. Spożywanie dużej ilości czereśni tuż przed snem może prowadzić do dyskomfortu trawiennego i zakłócać sen. Czereśnie mogą również wpływać na metabolizm niektórych leków, dlatego jeśli przyjmujesz leki na receptę, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Nie należy jadać czereśni z pestkami. Pestki tych owoców, tak samo jak pestki, wiśni, jabłek, gruszek, moreli i brzoskwiń mogą spowodować zatrucie, ponieważ zawierają amigdalinę. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. Amigdalina zawarta w pestkach przekształca się w przewodzie pokarmowym w glukozę, aldehyd benzoesowy oraz cyjanowodór. Oczywiście, wszystko zależy od liczby zjedzonych czereśni z pestkami. l przez przypadek połkniemy kilka pestek, nic się nie stanie. Grożą nam najwyżej ból brzucha czy niestrawność.
Pestki czereśni można natomiast wsypać do bawełnianego woreczka i zrobić z nich poduszeczkę długo trzymająca ciepło. Po ogrzaniu nadaje się ona do robienia okładów na bolące stawy.
Najlepsze będą takie, które nie są kaloryczne, ale sycące, czyli zawierają sporo błonnika. Najlepszy na odchudzanie jest arbuz, ponieważ składa się prawie w 90% z wody, i 100 g tego owocu dostarcza tylko 30 kcal.
Inne owoce polecane na diecie odchudzającej – kalorie w 100 g – to:
Dieta czereśniowa polega na zastępowaniu posiłków czereśniami lub dodawaniu codziennie czereśni do każdego dania, które jemy. Na śniadanie można zjeść omlet z czereśniami, na obiad zupę czereśniową lub pierogi z czereśniami, na kolację sałatkę z kozim serem i czereśniami.
Z konieczności jest to dieta sezonowa, ponieważ bazuje na świeżych owocach, nie stosuje się w niej raczej owoców mrożonych.
Jej zwolennicy wskazują na efekty stosowania tej diety, takie jak:
Wydaje się jednak, że dieta czereśniowa, podobnie jak truskawkowa, czy inne tego typu, nie ma większego sensu. Dlaczego? Ponieważ nie zaleca się jej stosowanie dłużej niż 3-4 dni. Po dłuższym okresie mogą pojawić się problemy żołądkowe. Jak już było wspomniane - osoby cierpiące na problemy z żołądkiem, wrzody lub inne dolegliwości układu trawiennego w ogóle powinny zrezygnować z jedzenia czereśni.
Sama dieta czereśniowa nie ma żadnych szczególnych właściwości, poza tym, ze jest niskokaloryczna, może natomiast powodować niedobory różnych składników, gdy będziemy ją stosować zbyt długo. Jeśli chcemy schudnąć znacznie lepsza będzie niskokaloryczna, zbilansowana dieta.
Czereśnie natomiast znakomicie sprawdzą się jako dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Dla przypomnienia – dziennie najlepiej jeśc ok. 200 g czereśni, najlepiej o intensywnym zabarwieniu.