Waśnie zaczyna się sezon na młode polskie ziemniaczki. Jak je przygotowywać, aby był najsmaczniejsze?
Fot. 123rf.com
ABC gotowania
Czas na młode ziemniaki! Zobacz, jak je wybierać i przygotowywać, by były najsmaczniejsze
Monika Kondela
09.06.2021 11:49
Za młodymi ziemniaczkami tęsknimy przez większą część roku. Są pyszne, chrupiące i... mniej kaloryczne od tych dojrzałych. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Czy wiesz, że tylko bulwy z naszych polskich pól można nazwać "młodymi ziemniakami"? Jak rozpoznać i kupić najlepsze rodzaje? Sprawdź proste triki kulinarne, jak gotować młode kartofle, aby były najsmaczniejsze. Trzy sposoby na pieczone młode ziemniaki.
Wszyscy wiemy, jak wyśmienicie smakują z koperkiem, masłem, jajkiem sadzonym czy maślanką. Zachęcamy jednak, by nieco poeksperymentować i przekonać się, że młode ziemniaki świetnie się sprawdzają również w nieco bardziej wyszukanych potrawach, nie tylko w formie gotowanej. Dobra wiadomość jest też taka, że zawierają więcej wody i mniej skrobi niż te dojrzałe, a to oznacza, że są mniej kaloryczne!
Jak kupić najsmaczniejsze młode ziemniaczki?
Kluczem do przyrządzania pysznych potraw jest odpowiedni rodzaj ziemniaka. Poznaj przydatne wskazówki, które pomogą odróżnić młode okazy od dojrzałych wczesnych odmian.
Ziemniaki sprzedawane jako młode nie zawsze rzeczywiście takimi są – często pochodzą z cieplejszych regionów, gdzie po prostu dojrzewają wcześniej niż nasze krajowe.
Młode ziemniaki to nazwa zarezerwowana dla plonów polskich producentów. Są dostępne jedynie przez kilka tygodni w roku – te najpyszniejsze, na myśl o których cieknie nam ślinka, zazwyczaj możemy kupić w okresie od przełomu maja i czerwca do lipca – później zaczynają dojrzewać.
Okazy zagraniczne, sprowadzane z Cypru, Izraela, Grecji czy Włoch, są dostępne w sklepach nawet w grudniu! Niestety ich smak nie może się równać ze smakiem naszych krajowych gatunków.
Najlepsze młode ziemniaki zwykle są małe, pokryte charakterystyczną cienką, łuszczącą się skórką. Kartofel wczesny, importowany, też może być niewielki, ale nie będzie miał postrzępionej skórki – jego zewnętrzna warstwa będzie gładka i bladożółta.
Polskie okazy szybko wysychają, więc często znajduje się na nich ziemia, która chroni je przed nadmierną utratą wody.
Krajowe młode ziemniaki są delikatne i wrażliwe na uszkodzenia, dlatego przeznacza się je do sprzedaży bezpośrednio po zebraniu.
Triki przydatne przy gotowaniu ziemniaków
Przede wszystkim wybierzmy sztuki podobnej wielkości. Umyjmy je pod bieżącą wodą i wyszorujmy gąbką. Możemy delikatnie oskrobać je ze skórki, ale nie jest to konieczne, a jeśli trudno nam domyć palce mydłem, sięgnijmy po sok z cytryny. Następnie ziemniaki przepłuczmy wodą i gotujmy 10-20 min (w zależności od odmiany i wielkości). Można je odcedzić, gdy wbita w ziemniaka wykałaczka nie napotyka oporu.
3 proste sposoby na pieczone młode ziemniaki
Pieczone młode ziemniaki zapiekane z czosnkiemFot. 123rf.com
Młode ziemniaki warto przyrządzać nie tylko we wrzątku. Zaskocz bliskich pysznymi daniami z pieca, grilla i ogniska! Przedstawiamy propozycje, które idealnie sprawdzą się podczas letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Aby przygotować bulwy zapiekane z czosnkiem, przygotuj: młode ziemniaki, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Umyte ziemniaki ponacinaj, skrop oliwą, posól, po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz do momentu, aż zmiękną, a ich wierzch delikatnie się przyrumieni. Podawaj je z oliwą z dodatkiem soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli oraz pieprzu. Takie ziemniaki można też przygotować na grillu – wystarczy owinąć je folią aluminiową i piec ok. 30 min.
Do przyrządzenia smakowitych ziemniaków na grillu potrzebne są bulwy, olej, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku oraz sól i pieprz. Umyte ziemniaki obgotuj przez kilka minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami i grilluj, aż będą rumiane.
Upieczenie ziemniaków w ognisku jest banalnie proste – wystarczy je oczyścić, owinąć folią aluminiową i umieścić na obrzeżach paleniska (10-20 cm od płomieni), od czasu do czasu obracając je, aby się nie przypaliły. Ziemniakami Hasselback, czyli ponacinanymi pieczonymi bulwami, zajadamy się już od ponad 200 lat! Pierwszy raz podano je w szwedzkiej restauracji Hasselbacken.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.