Za młodymi ziemniaczkami tęsknimy przez większą część roku. Są pyszne, chrupiące i... mniej kaloryczne od tych dojrzałych. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Czy wiesz, że tylko bulwy z naszych polskich pól można nazwać "młodymi ziemniakami"? Jak rozpoznać i kupić najlepsze rodzaje? Sprawdź proste triki kulinarne, jak gotować młode kartofle, aby były najsmaczniejsze. Trzy sposoby na pieczone młode ziemniaki.
Spis treści
Za oknem wiosna w pełni, a wraz z nią nadchodzi bardzo oczekiwany przez miłośników kulinarnych doznań sezon na młode ziemniaki. W marketach pojawiają się już od początku maja, ale te, których smakiem będziemy w pełni usatysfakcjonowani trafiają do handlu dopiero od połowy czerwca. To nasze krajowe odmiany. Te małe, jasne bulwy, niejednokrotnie nie większe niż orzech włoski, potrafią przynieść nie tylko gastronomiczną radość, ale także wiele korzyści zdrowotnych.
Młode ziemniaki są bardzo zdrowe, zawierają wiele wartościowych składników, takich jak witaminy C, B1, B6 oraz minerały, zwłaszcza potas. Co więcej, są bogatym źródłem błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają również mniej skrobi niż ziemniaki stare, co sprawia, że są lżej strawne. Osoby, dbające o linię, nie powinny z nich rezygnować, bo – o ile nie okrasi się ich skwarkami lub nie poleje tłustym sosem – ziemniaki nie tuczą.
Tęsknota za smakiem młodych ziemniaków jest związana z ich unikalnymi cechami sensorycznymi. Ich delikatna, prawie słodka nuta smaku, połączona z jedwabiście gładką teksturą, tworzy niepowtarzalny profil kulinarnej przyjemności. W dodatku, przygotowywane na parze czy smażone z aromatycznym koperkiem, młode ziemniaki są kwintesencją smaku lata.
Różnica w smaku między młodymi a starymi ziemniakami jest związana z zawartością skrobi i cukrów. W młodych ziemniakach skrobia nie przekształciła się jeszcze w pełni w cukry proste, co sprawia, że są mniej słodkie, ale jednocześnie mają delikatniejszą, bardziej subtelna teksturę.
Wszyscy wiemy, jak wyśmienicie smakują z koperkiem, masłem, jajkiem sadzonym czy maślanką. Zachęcamy jednak, by nieco poeksperymentować i przekonać się, że młode ziemniaki świetnie się sprawdzają również w nieco bardziej wyszukanych potrawach, nie tylko w formie gotowanej.
Kluczem do przyrządzania pysznych potraw jest odpowiedni rodzaj ziemniaka. Poznaj przydatne wskazówki, które pomogą odróżnić młode okazy od dojrzałych wczesnych odmian.
Młodych ziemniaków nie trzeba skrobać ani obierać. Wystarczy dokładnie je umyć pod bieżącą wodą za pomocą zmywaka kuchennego. To właśnie w delikatnej skórce kryje się ich swoisty smak i aromat. Możemy delikatnie oskrobać je ze skórki, ale nie jest to konieczne, a jeśli trudno nam domyć palce mydłem, sięgnijmy po sok z cytryny.
Do gotowania wybierzmy sztuki podobnej wielkości. Umyte ziemniaki włóż do wrzątku, posól i gotuj do miękkości ok. 10-20 min (w zależności od odmiany i wielkości). Są gotowe, gdy wbita w ziemniaka wykałaczka nie napotyka oporu. Odcedź i przykryj. Postaw jeszcze na 1 minutę na ogniu. Dodaj posiekany koperek i łyżkę masła. Potrząśnij i gotowe!
Młode ziemniaki warto przyrządzać nie tylko we wrzątku. Zaskocz bliskich pysznymi daniami z pieca, grilla i ogniska! Przedstawiamy propozycje, które idealnie sprawdzą się podczas letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi.