3 sposoby na pyszną zapiekankę z młodych ziemniaków: z królikiem, w stylu włoskim, z grzybami
Dorota Sychowiec
14.05.2021 16:07
Zapiekanka z młodych ziemniaków to doskonała propozycja na pożywny obiad. Wykorzystaj sezon, gdy łatwo kupić warzywa w przystępnej cenie i upiecz coś pysznego. Proponujemy sytą opcję z marynowanym królikiem, aromatyczne danie z włoskim akcentem lub warstwowiec z polędwiczką przekładany grzybami. Palce lizać!
Ziemniaki zapiekane z królikiem w marynacie
Czas przygotowania: 75 minut + marynata
Porcja: 360 kcal, cena 4,20 zł
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 sprawiona tuszka z królika
60 dag młodych ziemniaków
15 dag pieczarek
1/4 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
szczypta suszonej mięty, np. z ekspresowej herbaty
szczypta soli
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Marynata:
1/3 szkl. oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
1/2 szkl. wytrawnego białego wina
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje.
Mięso natrzyj solą i pieprzem.
Odstaw na 1 godzinę.
Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z winem i pozostałymi składnikami.
Mięso zalej marynatą, przemieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.
Królika wraz z marynatą przełóż do brytfanki, dodaj pokrojone pieczarki i obrany czosnek, wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 40 minut w 200 st.
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Odcedź, wymieszaj z 1 łyżką masła i suszoną miętą.
Ziemniaki przełóż do naczynia z mięsem. Zapiekaj kolejne 20 minut w 180 st., podlewając sosem z pieczenia.
Paprykę pokrój w małą kosteczkę i krótko podsmaż na reszcie masła.
Nałóż na gotową pieczeń, posyp natką i podawaj np. z sałatą ze śmietaną.
Włoska zapiekanka z pomidorkami
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Porcja: 330 kcal, cena 3,20 zł
Liczba porcji: 5
Składniki:
80 dag małych młodych ziemniaków
3 czerwone cebule
10 małych pomidorków z szypułkami
2-3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta gałki muszkatołowej
sól (najlepiej morska)
1/2 łyżeczki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, pokrój na połówki.
Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, szczyptą soli, oregano i gałką.
Wrzuć rozdrobniony czosnek.
Ponownie wymieszaj i odstaw.
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą lub obierz ze skórki. Ważne, by były podobnej wielkości, dzięki temu równo się upieką.
Rozmaryn opłucz.
Cebule obierz i pokrój na ćwiartki.
Warzywa i rozmaryn włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj przygotowaną oliwą.
Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st., piecz ok. 1,5 godziny.
W czasie pieczenia posmaruj jeszcze raz oliwą.
Resztę oliwy wymieszaj z miodem.
Pomidory umyj, posmaruj oliwą z miodem, dołóż do ziemniaków, zmniejsz temperaturę do 170 st. i zapiekaj już bez przykrywania folią ok. 30 minut.
Dodatkowa rada: Danie będzie jeszcze bardziej pożywne i sycące, jeśli pomiędzy ziemniaczki i cebulę włożysz 4 białe sparzone kiełbaski (pokrojone w grubsze plasterki). Wszystko podlej 1/2 szkl. piwa.
Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczką i grzybami
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 410 kcal, cena 2,90 zł
Liczba porcji: 5
Składniki:
10 sporych ziemniaków
20 dag boczniaków
30 dag polędwiczki wieprzowej lub mięsa mielonego mieszanego
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
20 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki cieniutko obierz i pokrój w grubsze talarki.
Ułóż je płasko na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp solą oraz pieprzem.
Skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. przez 20 minut.
Cebulę obierz, pokrój w krążki.
Podsmaż na oleju.
Dołóż plasterki polędwiczki lub mięso mielone.
Usmaż na rumiano (polędwiczki z obu stron).
Po ok. 5 minutach oprósz przyprawami.
Zdejmij z patelni.
Boczniaki oczyść, pokrój, podduś z masłem na tej samej patelni.
Posól i popieprz.
Dodaj mięso i pomidory razem z zalewą.
Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem.
Układaj po warstwie ziemniaków i mięsa z dodatkami.
Na wierzchu posyp grubą warstwą startego sera.
Zapiekaj 15 minut w temp. 180 st.
Dodatkowa rada: Pomidory wymieszaj z 2 łyżkami gotowej pasty paprykowej typu ajwar. Zaostrzy ona smak ziemniaczanej zapiekanki.