3 sposoby na pyszną zapiekankę z młodych ziemniaków: z królikiem, w stylu włoskim, z grzybami
Ziemniaki zapiekane w stylu włoskim.
Fot. 123RF

3 sposoby na pyszną zapiekankę z młodych ziemniaków: z królikiem, w stylu włoskim, z grzybami

Zapiekanka z młodych ziemniaków to doskonała propozycja na pożywny obiad. Wykorzystaj sezon, gdy łatwo kupić warzywa w przystępnej cenie i upiecz coś pysznego. Proponujemy sytą opcję z marynowanym królikiem, aromatyczne danie z włoskim akcentem lub warstwowiec z polędwiczką przekładany grzybami. Palce lizać!

Ziemniaki zapiekane z królikiem w marynacie

42101060
Ziemniaki zapiekane z królikiem w marynacie
123RF

Czas przygotowania: 75 minut + marynata

Porcja: 360 kcal, cena 4,20 zł

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 sprawiona tuszka z królika
  • 60 dag młodych ziemniaków
  • 15 dag pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta suszonej mięty, np. z ekspresowej herbaty
  • szczypta soli
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Marynata:

  • 1/3 szkl. oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
  • 1/2 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje.
  2. Mięso natrzyj solą i pieprzem.
  3. Odstaw na 1 godzinę.
  4. Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z winem i pozostałymi składnikami.
  5. Mięso zalej marynatą, przemieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.
  6. Królika wraz z marynatą przełóż do brytfanki, dodaj pokrojone pieczarki i obrany czosnek, wstaw do piekarnika.
  7. Piecz ok. 40 minut w 200 st.
  8. Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut.
  9. Odcedź, wymieszaj z 1 łyżką masła i suszoną miętą.
  10. Ziemniaki przełóż do naczynia z mięsem. Zapiekaj kolejne 20 minut w 180 st., podlewając
    sosem z pieczenia.
  11. Paprykę pokrój w małą kosteczkę i krótko podsmaż na reszcie masła.
  12. Nałóż na gotową pieczeń, posyp natką i podawaj np. z sałatą ze śmietaną.

Włoska zapiekanka z pomidorkami

25095710
Włoska zapiekanka z pomidorkami
123RF

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: 330 kcal, cena 3,20 zł

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 80 dag małych młodych ziemniaków
  • 3 czerwone cebule
  • 10 małych pomidorków z szypułkami
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól (najlepiej morska)
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz, pokrój na połówki.
  2. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, szczyptą soli, oregano i gałką.
  3. Wrzuć rozdrobniony czosnek.
  4. Ponownie wymieszaj i odstaw.
  5. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą lub obierz ze skórki. Ważne, by były podobnej
    wielkości, dzięki temu równo się upieką.
  6. Rozmaryn opłucz.
  7. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki.
  8. Warzywa i rozmaryn włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj przygotowaną oliwą.
  9. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st., piecz ok. 1,5 godziny.
  10. W czasie pieczenia posmaruj jeszcze raz oliwą.
  11. Resztę oliwy wymieszaj z miodem.
  12. Pomidory umyj, posmaruj oliwą z miodem, dołóż do ziemniaków, zmniejsz temperaturę do 170 st. i zapiekaj już bez przykrywania folią ok. 30 minut.

Dodatkowa rada: Danie będzie jeszcze bardziej pożywne i sycące, jeśli pomiędzy ziemniaczki i cebulę włożysz 4 białe sparzone kiełbaski (pokrojone w grubsze plasterki). Wszystko podlej 1/2 szkl. piwa.

Ziemniaczana zapiekanka z polędwiczką i grzybami

36197680
Grzybowy warstwowiec z polędwiczką
123RF

Czas przygotowania: 60 minut

Porcja: 410 kcal, cena 2,90 zł

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 10 sporych ziemniaków
  • 20 dag boczniaków
  • 30 dag polędwiczki wieprzowej lub mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki cieniutko obierz i pokrój w grubsze talarki.
  2. Ułóż je płasko na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp solą oraz pieprzem.
  3. Skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. przez 20 minut.
  4. Cebulę obierz, pokrój w krążki.
  5. Podsmaż na oleju.
  6. Dołóż plasterki polędwiczki lub mięso mielone.
  7. Usmaż na rumiano (polędwiczki z obu stron).
  8. Po ok. 5 minutach oprósz przyprawami.
  9. Zdejmij z patelni.
  10. Boczniaki oczyść, pokrój, podduś z masłem na tej samej patelni.
  11. Posól i popieprz.
  12. Dodaj mięso i pomidory razem z zalewą.
  13. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem.
  14. Układaj po warstwie ziemniaków i mięsa z dodatkami.
  15. Na wierzchu posyp grubą warstwą startego sera.
  16. Zapiekaj 15 minut w temp. 180 st.

Dodatkowa rada: Pomidory wymieszaj z 2 łyżkami gotowej pasty paprykowej typu ajwar. Zaostrzy ona smak ziemniaczanej zapiekanki.

 

Czytaj więcej