Czas na młode ziemniaki! Wegetariańskie inspiracje doskonałe na wiosnę
10.05.2021 19:19
Młode ziemniaki są doskonałą bazą do lekkich wiosennych obiadów. Połącz je z jogurtem lub jajkiem, dodaj aromatyczne zioła i voilà! Przed tobą przepisy na nieskomplikowane dania pełne witamin.
Gotowane ziemniaki z sosem jogurtowym
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 260 kcal, cena: 2,10 zł
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sałatka:
8 średnich ziemniaków
2 pomidory
3 ogórki małosolne
6-cm kawałek białej rzodkwi
2 gałązki selera
kilka liści sałaty
Sos:
1 małe opak. naturalnego serka homogenizowanego
2 łyżki naturalnego jogurtu
1 łyżka oliwy
5 listków świeżej mięty
sól
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Sos:
Serek wymieszaj z jogurtem i z oliwą.
Dodaj umyte, osuszone i drobniutko posiekane listki mięty (najlepiej byłoby je zmiksować z serkiem).
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Odstaw do lodówki.
Taki sos może poczekać 1-2 dni w zimnym miejscu, będzie jeszcze smaczniejszy!
Sałatka:
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i wrzuć do osolonej zimnej wody.
Ugotuj.
Odcedź i zostaw na sitku, by ostygły.
Pomidory zalej na 1 minutę wrzątkiem, osącz i obierz ze skórki.
Ogórki, seler i rzodkiew pokrój na małe równe kawałeczki (możesz je dodatkowo wymieszać z 1 łyżeczką oliwy z oliwek).
Sałatę przetrzyj mokrą ściereczką i porwij na kawałki – nie krój jej zwykłym nożem, bo szybko zwiędnie!
Ziemniaki ułóż na talerzach. Zrób w nich nacięcia wzdłuż.
Powkładaj w nie część wymieszanych warzyw i polej sosem.
Resztę sałatki ułóż koło ziemniaków.
Podawaj od razu, bo ziemniaki szybko nasiąkają sokiem z warzyw. Ew. posyp posiekaną natką lub kolendrą.
Lekkie ziołowe kartofelki z jajkiem
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja: 300 kcal, cena: 2,80 zł
Liczba porcji: 4
Składniki:
60 dag małych młodych ziemniaków
3 łyżki masła
po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
duża szczypta soli (najlepiej morskiej)
Dodatkowo:
4 jajka
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką pod zimną bieżącą wodą.
Osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie każdy z osobna zawiń w kawałek folii aluminiowej (błyszczącą stroną do wewnątrz).
Zawinięte ziemniaczki ułóż na blasze.
Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
Upieczone ziemniaczki rozwiń z folii i przełóż do garnka.
Dodaj do nich 3 łyżki masła, tymianek, rozmaryn, sól.
Wstrząśnij, by masło równomiernie oblepiło ziemniaczki.
Trzymaj kartofelki w przykrytym garnku.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Na patelni stop 1 łyżkę masła i wrzuć czosnek, wymieszaj.
Wbij ostrożnie jajka. Posyp je solą i odrobiną pieprzu.
Przykryj i smaż 2-3 minuty – białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać lejące.