Czas na młode ziemniaki! Wegetariańskie inspiracje doskonałe na wiosnę
Gotowane pyrki z sosem jogurtowym
Fot. 123RF

Czas na młode ziemniaki! Wegetariańskie inspiracje doskonałe na wiosnę

Młode ziemniaki są doskonałą bazą do lekkich wiosennych obiadów. Połącz je z jogurtem lub jajkiem, dodaj aromatyczne zioła i voilà! Przed tobą przepisy na nieskomplikowane dania pełne witamin.

Gotowane ziemniaki z sosem jogurtowym

19548896
Ziemniaki z sosem jogurtowym.
Źródło

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: 260 kcal, cena: 2,10 zł

Liczba porcji: 4

Składniki:

Sałatka:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki małosolne
  • 6-cm kawałek białej rzodkwi
  • 2 gałązki selera
  • kilka liści sałaty

Sos:

  • 1 małe opak. naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 listków świeżej mięty
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sos:

  1. Serek wymieszaj z jogurtem i z oliwą.
  2. Dodaj umyte, osuszone i drobniutko posiekane listki mięty (najlepiej byłoby je
    zmiksować z serkiem).
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Odstaw do lodówki.
  5. Taki sos może poczekać 1-2 dni w zimnym miejscu, będzie jeszcze smaczniejszy!

Sałatka:

  1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i wrzuć do osolonej zimnej wody.
  2. Ugotuj.
  3. Odcedź i zostaw na sitku, by ostygły.
  4. Pomidory zalej na 1 minutę wrzątkiem, osącz i obierz ze skórki.
  5. Ogórki, seler i rzodkiew pokrój na małe równe kawałeczki (możesz je dodatkowo wymieszać
    z 1 łyżeczką oliwy z oliwek).
  6. Sałatę przetrzyj mokrą ściereczką i porwij na kawałki – nie krój jej zwykłym nożem, bo szybko zwiędnie!
  7. Ziemniaki ułóż na talerzach. Zrób w nich nacięcia wzdłuż.
  8. Powkładaj w nie część wymieszanych warzyw i polej sosem.
  9. Resztę sałatki ułóż koło ziemniaków.
  10. Podawaj od razu, bo ziemniaki szybko nasiąkają sokiem z warzyw. Ew. posyp posiekaną natką lub kolendrą.

Lekkie ziołowe kartofelki z jajkiem

54352712_Lekkie ziemniaki
Młode ziemniaczki z ziołami i jajkiem.
123RF

Czas przygotowania: 90 minut

Porcja: 300 kcal, cena: 2,80 zł

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 60 dag małych młodych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
  • duża szczypta soli (najlepiej morskiej)

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką pod zimną bieżącą
    wodą.
  2. Osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie każdy z osobna zawiń w kawałek folii aluminiowej (błyszczącą stroną do wewnątrz).
  3. Zawinięte ziemniaczki ułóż na blasze.
  4. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
  5. Upieczone ziemniaczki rozwiń z folii i przełóż do garnka.
  6. Dodaj do nich 3 łyżki masła, tymianek, rozmaryn, sól.
  7. Wstrząśnij, by masło równomiernie oblepiło ziemniaczki.
  8. Trzymaj kartofelki w przykrytym garnku.
  9. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  10. Na patelni stop 1 łyżkę masła i wrzuć czosnek, wymieszaj.
  11. Wbij ostrożnie jajka. Posyp je solą i odrobiną pieprzu.
  12. Przykryj i smaż 2-3 minuty – białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać lejące.
  13. Na talerz wyłóż po porcji ziemniaków.
  14. Połóż na nich po jajku.
  15. Posyp pieprzem, szczypiorkiem i listkami bazylii.
  16. Od razu podawaj, np. z maślanką.

 

Czytaj więcej