Co zrobić, gdy boli pęcherzyk żółciowy – zioła i lekarstwa, które pomogą na dolegliwości woreczka
Aby opanować silny ból woreczka żółciowego, weź lek rozkurczowy lub środek żółciopędny i przyłóż do brzucha ciepły termofor.
Fot. 123RF

Co zrobić, gdy boli pęcherzyk żółciowy – zioła i lekarstwa, które pomogą na dolegliwości woreczka

Zanim zdecydujesz się na radykalną terapię (operacyjne usunięcie kamieni żółciowych), spróbuj pozbyć się dolegliwości właściwą dietą, ziołami, lekami bez recepty. Zobacz też co pomaga, gdy dopadnie Cię atak kolki żółciowej. 

Pęcherzyk żółciowy boli zwłaszcza po jedzeniu. Najczęstszą przyczyną bólu woreczka żółciowego jest kamica żółciowa, czyli wytrącanie się w pęcherzyku lub w drogach żółciowych złogów nazywanych potocznie kamieniami. Dolegliwości mogą być takie jak przy niestrawności (np. wzdęcia, odbijanie, zgaga), możesz też czuć dyskomfort, kłujący ból po prawej stronie brzucha, pod żebrami. Drobnych kamieni w pęcherzyku nie trzeba pilnie usuwać, ale trzeba zadbać, aby nie drażniły błony śluzowej pęcherzyka, aby nie dochodziło do zastoju żółci. Pomagają w tym przede wszystkim dobre nawyki żywieniowe i zioła.

Do czynników ryzyka tworzenia się złogów należą m.in.: nadmiar cholesterolu w organizmie, znaczne zagęszczenia żółci, przyjmowanie niektórych leków, np. antykoncepcyjnych, a także nadmierna otyłość, cukrzyca, choroby wątroby i jelita cienkiego, szybka utrata masy ciała. Nie bez znaczenia są uwarunkowania genetyczne. Co istotne, choroba w większości przypadków dotyka kobiety. A z wiekiem ryzyko tworzenia się kamieni wzrasta

Co jeść, żeby nie bolał pęcherzyk żółciowy?

Jedz 4-5 mniejszych posiłków. Zaplanuj je o stałych porach, w regularnych odstępach czasu, np. co 3 godziny. Trzymaj się wyznaczonych godzin, jedz powoli, dokładnie przeżuwając. Długie przerwy między posiłkami sprzyjają zastojowi żółci. 

Ogranicz produkty tłuste, bogate w cholesterol. Unikaj tłustych mięs, wędlin, podrobów (np. salceson, pasztetowa, kaszanka) oraz tłustego nabiału, np. żółtego sera i pleśniowego, tłustego mleka, śmietany itp. Mięso wybieraj chude, drób bez skórki i duś je, piecz, gotuj. Z ryb wybieraj chudsze gatunki, np. pstrąg, dorsz, mintaj.

Wyklucz z jadłospisu żółtka jaj. Mogą powodować silne, bolesne skurcze pęcherzyka. Do potraw wykorzystuj białka, najlepiej w postaci ubitej piany.

Zrezygnuj ze słodyczy. Nadmiar cukru sprzyja kamicy pęcherzyka. Na cenzurowanym są zwłaszcza torty, ciasta z kremem, czekolada – obfitują nie tylko w cukier, ale i tłuszcz. Zamiast nich zjedz na deser kisiel, galaretkę lub owoc. 

Unikaj pokarmów ciężkostrawnych i pikantnych, takich jak np. kotlet schabowy, bigos, grochówka, fasolka po bretońsku itp. Takie dania długo zalegają w żołądku i wzdymają. Zapomnij o smażeniu, szczególnie w głębokim tłuszczu. 

Codziennie zjadaj surówki z warzyw i owoców. Możesz dodawać do nich otręby. Korzystne są też przeciery, soki – zwłaszcza świeżo wyciskane. To porcja błonnika, którego potrzebujesz. Poprawia on perystaltykę przewodu pokarmowego, w tym pęcherzyka żółciowego, w pewnym stopniu korzystnie modyfikuje skład żółci.

Chory woreczek żółciowy co jeść, a czego unikać

Przy problemach z woreczkiem żółciowym warto niektóre produkty zastąpić innymi, które wyciszą podrażnienie błony śluzowej pęcherzyka. 

  • Zamiast masła używaj pasty z awokado lub oliwy z oliwek.
  • Zamiast słodkich napojów w kartonie – soki świeżo wyciskane.
  • Zamiast białego ryżu – brązowy i komosę ryżową.
  • Zamiast słodkich płatków śniadaniowych – owsiane górskie, jaglane, otręby.
  • Zamiast białego pieczywa – razowe.
  • Zamiast zwykłego makaronu – warzywny, np. z soczewicy.
  • Zamiast tłustego mleka – mleko maksymalnie 2 proc. lub napoje roślinne, np. migdałowe, owsiane, mleko kokosowe.
  • Zamiast wywaru mięsnego − warzywny.

Co pomaga na ból woreczka żółciowego?

Popijaj odwar z ostropestu. Łyżeczkę zmielonych ziaren ostropestu zalej szklanką gorącej wody i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Przestudź i przecedź. Pij 3 razy dziennie 30 min przed posiłkiem.

Rano pij wodę z cytryną. Działa oczyszczająco na drogi żółciowe, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni. Do szklanki ciepłej wody wyciśnij sok z połowy cytryny. Wypij na czczo, przed śniadaniem.

Do wody i potraw dodawaj kurkumę. Najlepiej, gdy będzie to kawałek świeżego korzenia startego na tarce lub drobno posiekanego – dodaj 1-2 łyżeczki na szklankę wody. Wypij rano, najlepiej na czczo, zaraz po przebudzeniu. Gdy używasz sproszkowanej kurkumy, dodaj do wody ok. łyżeczki. Kurkumę możesz dodawać do różnych dań, nada im pikantnego smaku i dodatkowo rozgrzeje w chłodny dzień.

Gdy zjesz zbyt obfity lub tłusty posiłek, wypij napar z mniszka lekarskiego. Łyżkę suszonych liści albo zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem 15 minut. Pij 2-3 razy dziennie. b Pij herbatkę z mięty i kopru włoskiego. Łyżeczkę liści mięty lub świeżo roztłuczonych w moździerzu nasion kopru włoskiego zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedź i pij ciepłą herbatkę zwłaszcza po posiłkach, ale też między nimi. 

Wysypiaj się. Kładź się i wstawaj codziennie o tej samej porze. Chodź spać przed północą. Podczas snu regeneruje się wątroba, a jej praca związana jest ściśle z woreczkiem żółciowym – żółć wytwarzana przez wątrobę gromadzi się w woreczku.

Bądź aktywna. Możesz spacerować, ale nie krócej niż 40 minut dziennie, najkorzystniej w energicznym tempie. Aktywność zapobiega nadwadze i otyłości, a właśnie one sprzyjają chorobom woreczka żółciowego, w tym kamicy. 

Atak kolki - co robić w razie silnego bólu pęcherzyka

Atak bólu może pojawić się, gdy dojdzie do stanu zapalny pęcherzyka żółciowego. Jego najczęstszą przyczyną jest kamica żółciowa, czyli wytrącanie się w pęcherzyku lub w drogach żółciowych złogów nazywanych potocznie kamieniami. Zwykle złogi składają się z cholesterolu, białek oraz jonów nieorganicznych. U zdrowego człowieka substancje te rozpuszczają się w żółci i są usuwane do przewodu pokarmowego. Ale w razie zbyt dużego zagęszczenia żółci następuje ich wytrącanie się w drogach żółciowych. Gdy złóg umiejscowi się w okolicy ujścia pęcherzyka i zacznie je blokować, dochodzi do zastoju żółci, a w efekcie do stanu zapalnego.

Kolka żółciowa objawia się silnym bólem po prawej stronie brzucha pod żebrami i promieniuje do łopatki i ku sercu. Nasila się przy ruchu, kaszlu, mogą towarzyszyć mu nudności, wymioty. Aby opanować silny ból woreczka żółciowego, weź lek rozkurczowy z drotaweryną lub środek żółciopędny, ułatwiający trawienie. Zrób ciepły okład – przyłóż termofor.

W przypadku ostrego zapalenia pęcherzyka, prócz kolki żółciowej trwającej ponad 6 godzin, pojawia się temperatura i dreszcze, nudności, wymioty, wzdęcie brzucha. Jeśli dolegliwości nie ustąpią po zastosowaniu domowego leczenia, konieczna jest pilna wizyta u lekarza, który może zdecydować o chirurgicznym usunięciu  woreczka żółciowego wraz ze złogami.. Czasami jest to konieczne, aby nie doszło do groźniejszych skutków, takich jak perforacja pęcherzyka z zapaleniem otrzewnej. Zabieg przeprowadza się metodą laparoskopową.

Woreczek żółciowy – co zamiast operacji?

Jeśli istnieją przeciwwskazania do wykonania operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego, wdraża się leczenie farmakologiczne z zastosowaniem doustnego kwasu ursodeoksycholowego. Skuteczność kuracji wynosi nawet 70%, ale jest ona dosyć długotrwała i powinna trwać co najmniej pół roku. Niestety, po odstawieniu preparatu istnieje ryzyko nawrotu kamicy żółciowej. Terapia farmakologiczna daje najlepsze efekty przy małych kamieniach, których rozmiar nie przekracza 1,5 cm średnicy. Może być stosowana tylko u chorych, u których nie doszło do powikłań!

Czytaj więcej