Dieta przed kolonoskopią powinna być lekkostrawna i uboga w błonnik.
Fot. 123RF
Badania i zabiegi
Co jeść przed kolonoskopią i po badaniu. Zalecenia dietetyczne, przykładowe dania
Izabela Byra
08.07.2021 09:39
Aby kolonoskopia była bezpieczna i skuteczna, na tydzień przed jego wykonaniem zalecane jest dokładne oczyszczenie jelita grubego. Dlatego przyda się specjalna dieta. Podpowiadamy, co trzeba jeść, a na co powinno się uważać. Podajemy też przepisy na przykładowe dania.
Dieta przed kolonoskopią powinna być lekkostrawna bez produktów, które powodują nadmierne wydzielanie się soków żołądkowych i gazów, uboga w błonnik podrażniający jelita.
Zasady diety na tydzień przed kolonoskopią
Dieta powinna być lekkostrawna, ale energetyczna. Jedz 4-5 niedużych posiłków (do momentu uzyskania pierwszego uczucia sytości).
Nie unikaj owoców i warzyw, ale obieraj je za skórki i usuwaj pestki.
Jedz lekkostrawne produkty zbożowe. Zamiast pieczywa żytniego wybieraj jasne.
Zalecane jest gotowanie, zaś zakazane smażenie i pieczenie bez przykrycia.
Dwa dni przed badaniem należy wprowadzić dietę półpłynną: buliony, kisiele, kleiki, kasza manna. Jeden dzień przed badaniem dieta powinna być płynna: soki bez miąższu, czysty rosół lub wywar z warzyw (przecedzony). W dniu kolonoskopii nie wolno nic jeść, a pić można tylko wodę.
Produkty zalecane przed kolonoskopią
Jasne pieczywo bez ziaren, zwłaszcza czerstwe, biały ryż, makaron, kasza jaglana, płatki owsiane
Masło, oliwa, olej lniany, sojowy
Chude mleko, twaróg, jogurt, kefir
Jajko ugotowane na miękko
Owoce i warzywa duszone bez skórki i pestek (dynia, marchew, ziemniaki, cukinia, pietruszka korzeniowa, batat)
Pieprz czarny i cayenne, ocet, chili, musztarda, sos sojowy, kminek
Zalecenia po kolonoskopii
Tuż po badaniu pierwsze płyny i lekki posiłek można zjeść po 2-3 godzinach od zakończenia kolonoskopii. Po powrocie do domu przez 3-4 dni należy zastosować dietę lekkostrawną z małą zawartością błonnika pokarmowego.
Można włączać do diety warzywa i owoce gotowane, jasne pieczywo, drobne kasze typu kasza manna, kleiki z płatków ryżowych lub białego ryżu. Jest to kontynuacja diety, która była wprowadzona w okresie przygotowania do badania.
Przykładowe dania obiadowe przez i po kolonoskopii
Krupnik z kaszy jaglanej
Zastąpienie kaszy jęczmiennej kaszą jaglaną to sposób na ograniczenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego, który podrażnia jelita.
Składniki
ziemniak, 70 g
marchewka, 45 g
korzeń pietruszki, 50 g
pierś z kurczaka, 50 g
2 łyżki suchej kaszy jaglanej, 30 g
1,5 szklanki wody
sól
po 1/4 łyżeczki majeranku i koperku
Przygotowanie
Do garnka wlej wodę, dodaj mięso i gotuj na mały ogniu przez pół godziny.
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój, dodaj do wywaru i gotuj 5 min.
Kaszę jaglaną opłucz, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.
Następnie dodaj pokrojony w kostkę ziemniak i gotuj 10 minut. Całość dopraw koperkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Gulasz wołowy z pietruszką, marchewką i białym ryżem
Wołowina dostarcza dobrej jakości białko i zawiera mało tłuszczu, dzięki temu nie zalega w przewodzie pokarmowym.
Składniki
marchewka, 45 g
korzeń pietruszki, 50 g
mięso wołowe, 120 g
po szczypcie soli, tymianku, kurkumy
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki soku pomidorowego
3 łyżki suchego ryżu białego, 45 g
Przygotowanie
Pokrój mięso, dodaj zioła i przyprawy, podlej wodą i duś w garnku 30 min.
Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę i gotuj na małym ogniu 20 min.
Wlej sos pomidorowy i gotuj 15 min. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Pstrąg na parze z sosem jogurtowym podawany z ziemniakami i dynią
Pstrąg jest rybą chudą i lekkostrawną. Gotowanie jej na parze z warzywami poprawia przyswajalność składników odżywczych.
Składniki
Ryba:
tuszka pstrąga, 200 g
szczypta soli
3-4 gałązki koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soku cytrynowego
2 ziemniaki, 140 g
kawałek dyni bez skóry i pestek, 100 g
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g
łyżka soku cytrynowego
sól
pieprz biały
łyżeczka świeżego koperku
Przygotowanie
Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem, a do wnętrza włóż natkę pietruszki, koperek i wstaw na 15 minut do lodówki. Dynię i ziemniaki pokój w słupki.
Rybę i warzywa ułóż w garnku do gotowania na parze, przykryj i gotuj około 15 min. Wyjmij rybę i gotuj warzywa jeszcze 5 min.
Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z sokiem cytrynowym, solą, białym pieprzem i posiekanym koperkiem. Rybę podawaj z ugotowanymi warzywami i sosem jogurtowym.
Delikatne klopsiki z indyka z batatem i jasnym makaronem
Drobiowe klopsiki zostały spulchnione dodatkiem ubitej piany z białek. Jest to metoda poprawiająca strawność dania.
Składniki
1/4 fileta z indyka, 150 g
jajo
łyżka bułki tartej jasnej, 10 g
kawałek batata, 50 g
plaster selera korzeniowego, 25 g
1/2 łyżeczki siekanej natki
sól
pieprz biały
1/2 szklanki suchego jasnego makaronu, 35 g
Przygotowanie
Mięso zmiel, a batat i seler zetrzyj na tarce. Wymieszaj.
Oddziel białko od żółtka. Do mięsa dodaj żółtko, bułkę tartą, natkę, sól, pieprz, pianę ubitą z białka i wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj kulki i gotuj na parze 8-10 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.