Co jeść przed kolonoskopią i po badaniu. Zalecenia dietetyczne, przykładowe dania
Dieta przed kolonoskopią powinna być lekkostrawna i uboga w błonnik.
Fot. 123RF

Co jeść przed kolonoskopią i po badaniu. Zalecenia dietetyczne, przykładowe dania

Aby kolonoskopia była bezpieczna i skuteczna, na tydzień przed jego wykonaniem zalecane jest dokładne oczyszczenie jelita grubego. Dlatego przyda się specjalna dieta. Podpowiadamy, co trzeba jeść, a na co powinno się uważać. Podajemy też przepisy na przykładowe dania.

Dieta przed kolonoskopią powinna być lekkostrawna bez produktów, które powodują nadmierne wydzielanie się soków żołądkowych i gazów, uboga w błonnik podrażniający jelita.

Zasady diety na tydzień przed kolonoskopią

  • Dieta powinna być lekkostrawna, ale energetyczna. Jedz 4-5 niedużych posiłków (do momentu uzyskania pierwszego uczucia sytości).
  • Nie unikaj owoców i warzyw, ale obieraj je za skórki i usuwaj pestki.
  • Jedz lekkostrawne produkty zbożowe. Zamiast pieczywa żytniego wybieraj jasne.
  • Zalecane jest gotowanie, zaś zakazane smażenie i pieczenie bez przykrycia.

Dwa dni przed badaniem należy wprowadzić dietę półpłynną: buliony, kisiele, kleiki, kasza manna. Jeden dzień przed badaniem dieta powinna być płynna: soki bez miąższu, czysty rosół lub wywar z warzyw (przecedzony). W dniu kolonoskopii nie wolno nic jeść, a pić można tylko wodę.

46898760_m

Nie unikaj owoców i warzyw, ale obieraj je za skórki i usuwaj pestki.

123RF

Produkty zalecane przed kolonoskopią

  • Jasne pieczywo bez ziaren, zwłaszcza czerstwe, biały ryż, makaron, kasza jaglana, płatki owsiane
  • Masło, oliwa, olej lniany, sojowy 
  • Chude mleko, twaróg, jogurt, kefir
  • Jajko ugotowane na miękko
  • Owoce i warzywa duszone bez skórki i pestek (dynia, marchew, ziemniaki, cukinia, pietruszka korzeniowa, batat)
  • Kisiel, galaretka, ciasto drożdżowe, biszkopty, mus owocowy, budyń
  • Kompot, sok, kawa zbożowa

Produkty niewskazane przed kolonoskopią

  • Groch, fasola, soczewica, soja, bób
  • Wieprzowina, baranina, gęś, kaczka ze skórą, podroby, tłuste wędliny
  • Tłuste mleko, śmietana, ricotta, ser żółty, pleśniowy, topiony
  • Maliny, truskawki, gruszka, winogrona, kiwi, porzeczki, borówki, jagody, czereśnie, śliwki, daktyle 
  • Pomidory, ogórki, kapusta, czosnek, cebula, por, buraki, brukselka, papryka 
  • Pieprz czarny i cayenne, ocet, chili, musztarda, sos sojowy, kminek

Zalecenia po kolonoskopii

Tuż po badaniu pierwsze płyny i lekki posiłek można zjeść po 2-3 godzinach od zakończenia kolonoskopii. Po powrocie do domu przez 3-4 dni należy zastosować dietę lekkostrawną z małą zawartością błonnika pokarmowego.

Można włączać do diety warzywa i owoce gotowane, jasne pieczywo, drobne kasze typu kasza manna, kleiki z płatków ryżowych lub białego ryżu. Jest to kontynuacja diety, która była wprowadzona w okresie przygotowania do badania.

Przykładowe dania obiadowe przez i po kolonoskopii

Krupnik z kaszy jaglanej

142887425_m
Krupnik z kaszy jaglanej.
123RF

Zastąpienie kaszy jęczmiennej kaszą jaglaną to sposób na ograniczenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego, który podrażnia jelita.

Składniki

  • ziemniak, 70 g
  • marchewka, 45 g
  • korzeń pietruszki, 50 g
  • pierś z kurczaka, 50 g
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej, 30 g
  • 1,5 szklanki wody
  • sól
  • po 1/4 łyżeczki majeranku i koperku

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso i gotuj na mały ogniu przez pół godziny.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój, dodaj do wywaru i gotuj 5 min. 
  3. Kaszę jaglaną opłucz, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. 
  4. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ziemniak i gotuj 10 minut. Całość dopraw koperkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Gulasz wołowy z pietruszką, marchewką i białym ryżem

99212899_m
Gulasz wołowy z pietruszką i marchewką. Podawaj z ryżem.
123RF

Wołowina dostarcza dobrej jakości białko i zawiera mało tłuszczu, dzięki temu nie zalega w przewodzie pokarmowym.

Składniki

  • marchewka, 45 g
  • korzeń pietruszki, 50 g
  • mięso wołowe, 120 g
  • po szczypcie soli, tymianku, kurkumy
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 3 łyżki suchego ryżu białego, 45 g

Przygotowanie

  1. Pokrój mięso, dodaj zioła i przyprawy, podlej wodą i duś w garnku 30 min.
  2. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę i gotuj na małym ogniu 20 min.
  3. Wlej sos pomidorowy i gotuj 15 min. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Pstrąg na parze z sosem jogurtowym podawany z ziemniakami i dynią

127670494_m
Pstrąg na parze z sosem jogurtowym. Podawaj z ziemniakami i dynią.
123RF

Pstrąg jest rybą chudą i lekkostrawną. Gotowanie jej na parze z warzywami poprawia przyswajalność składników odżywczych.

Składniki

Ryba:

  • tuszka pstrąga, 200 g
  • szczypta soli
  • 3-4 gałązki koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • łyżeczka soku cytrynowego 
  • 2 ziemniaki, 140 g 
  • kawałek dyni bez skóry i pestek, 100 g

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g 
  • łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz biały
  • łyżeczka świeżego koperku

Przygotowanie

  1. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem, a do wnętrza włóż natkę pietruszki, koperek i wstaw na 15 minut do lodówki. Dynię i ziemniaki pokój w słupki. 
  2. Rybę i warzywa ułóż w garnku do gotowania na parze, przykryj i gotuj około 15 min. Wyjmij rybę i gotuj warzywa jeszcze 5 min.
  3. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z sokiem cytrynowym, solą, białym pieprzem i posiekanym koperkiem. Rybę podawaj z ugotowanymi warzywami i sosem jogurtowym.

Delikatne klopsiki z indyka z batatem i jasnym makaronem

116161418_m
Delikatne klopsiki z indyka. Podawaj z batatem i jasnym makaronem.
123RF

Drobiowe klopsiki zostały spulchnione dodatkiem ubitej piany z białek. Jest to metoda poprawiająca strawność dania.

Składniki

  • 1/4 fileta z indyka, 150 g 
  • jajo 
  • łyżka bułki tartej jasnej, 10 g 
  • kawałek batata, 50 g 
  • plaster selera korzeniowego, 25 g
  • 1/2 łyżeczki siekanej natki
  • sól
  • pieprz biały
  • 1/2 szklanki suchego jasnego makaronu, 35 g

Przygotowanie

  1. Mięso zmiel, a batat i seler zetrzyj na tarce. Wymieszaj.
  2. Oddziel białko od żółtka. Do mięsa dodaj żółtko, bułkę tartą, natkę, sól, pieprz, pianę ubitą z białka i wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj kulki i gotuj na parze 8-10 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Czytaj więcej