Chrupiąca kalarepa wzmocni odporność i pomoże schudnąć. W jakiej formie jest najzdrowsza?
Kalarepa to bardzo zdrowe warzywo. Jadalne są zarówno jej liście, jak i korzeń
Fot. 123rf.com

Chrupiąca kalarepa wzmocni odporność i pomoże schudnąć. W jakiej formie jest najzdrowsza?

Kalarepa wspaniale prezentuje się na grządkach, ale to nie jedyna korzyść z uprawy tego warzywa. Oprócz pysznego, orzeźwiającego smaku ma ono także wiele zdrowotnych właściwości. Przeczytaj, dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją uprawiać.

Kalarepa należy do rodziny roślin krzyżowych – jest blisko spokrewniona z kapustą, kalafiorem, brokułem i brukselką. Była jadana już w starożytnym Rzymie, do naszego kraju dotarła dopiero w XIX w. i nigdy nie zdobyła zbyt dużego uznania. A szkoda, ponieważ to naprawdę cenne warzywo, mające dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Wartościowe jest nie tylko jego zgrubienie, ale także liście (zwłaszcza młode), które warto dodawać do sałatek lub robić z nich sok. Zgrubienie zaś można obrać i chrupać na surowo, zetrzeć na tarce do surówki lub zapiekać bądź gotować.

69274400_m
Kalarepę można jeść na surowo, zapiekać ją lub gotować
123rf.com

Kalarepa zawiera sporo witamin, nie powoduje wzdęć i nie uczula, więc można ją podawać dzieciom już od szóstego miesiąca życia. Nasze grządki pięknie ozdobi fioletowa kalarepa (bez względu na barwę skórki miąższ zawsze jest biały), np. odmiana 'Alka', która jest nieco bardziej wyrazista w smaku i doskonała na mrożonki. Z kolei w tunelach świetnie sprawdzi się kalarepa 'Dvorsky’ego' o jasnozielonym zgrubieniu.

Kalarepa − właściwości lecznicze

Kalarepa zwiększa odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne. Przygotowany z niej sok wzmacnia zęby, dezynfekuje język i dziąsła, a do tego zmniejsza ryzyko zapalenia dziąseł, jamy ustnej oraz próchnicy. Warzywo jest też wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce astmy, gruźlicy oraz cukrzycy. Zawiera luteinę, więc dobrze działa na wzrok, obniża cholesterol i ma właściwości antyrakowe.

Kalarepa  indeks glikemiczny

Kalarepę zaleca się szczególnie diabetykom i tym, którzy chcą stracić trochę kilogramów. Należy ona do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi  indeks glikemiczny IG  kalarepy wynosi 20. Kalarepa ma mało kalorii (27 kcal/100 g), a przy tym szybko wywołuje uczucie sytości i dodaje energii.

Kalarepa − składniki odżywcze

Zarówno zgrubienie, jak i liście kalarepy są bogatym źródłem potasu oraz witaminy C (jedna główka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Warzywo to zawiera też wapń, żelazo, kwas foliowy oraz luteolinę i kemferol, które hamują powstawanie stanów zapalnych.

Jak wybrać świeżą kalarepę?

Sezon na kalarepę trwa od maja do listopada, ale dostępna jest ona również zimą. Podczas zakupów zwracajmy uwagę, aby zgrubienie było twarde i niepomarszczone, a liście jędrne i intensywnie zielone.

Jak uprawiać kalarepę?

Kalarepa lubi stanowiska słoneczne, a gleby przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe, o umiarkowanej wilgotności oraz pH w granicach 6,5-6,8. Zwykle jest uprawiana z rozsady (wysiewamy ją w szklarni w drugiej połowie lutego, a do gruntu przenosimy w drugiej połowie kwietnia). Idealna temperatura do jej wzrostu wynosi 12-18°C.

148940323_m
Kalarepa zwykle jest uprawiana z rozsady
123rf.com

Kalarepa nie ma dużych wymagań uprawowych, ale oprócz słońca oraz odpowiedniego podłoża musimy zapewnić jej także właściwe sąsiedztwo.

W okresie intensywnego wzrostu i w czasie tworzenia zgrubienia warzywa wymagają regularnego podlewania. Ważne jest też odchwaszczanie zagonu, a na lżejszych glebach również nawożenie kompostem. Kalarepa dobrze rośnie w pobliżu grochu, pora, rzodkiewki, buraka ćwikłowego, szpinaku i sałaty. Uważajmy jednak, by nie sadzić jej obok kapusty, gdyż będzie wtedy bardziej narażona na choroby. Po wiosennym zbiorze kalarepy na grządkę można wysiewać fasolkę szparagową, buraki ćwikłowe bądź liściowe lub selery. Kalarepę często traktuje się także jako poplon, wysadzając ją do gruntu po wczesnych ziemniakach, marchwi, szpinaku czy sałacie.

Zbiory kalarepy − kiedy?

Pierwsze zbiory otrzymujemy pod koniec maja. Kalarepę wyrywamy w całości, a następnie odcinamy jej korzenie tuż pod zgrubieniem. Późne odmiany po obcięciu liści można przechowywać w piwnicach i kopcach, przysypane cienką warstwą ziemi, słomy i znów ziemi. W chłodni, w temp. 5°C, mogą przetrwać nawet 5 miesięcy. Kalarepa pokrojona na kawałki nadaje się też do mrożenia.

30172248_m
Kalarepa jest źródłem witaminy C, wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego
123rf.com

Czytaj więcej