Bez nich nie ma karnawału i ostatków! Przygotuj faworki według najlepszych przepisów
W tłusty czwartek i ostatki na polskim stole nie może zabraknąć pysznych faworków
Fot. 123rf.com

Bez nich nie ma karnawału i ostatków! Przygotuj faworki według najlepszych przepisów

Jak ostatki, to faworki! Ten tradycyjny deser wraz z pączkami króluje na naszych stołach. Skąd pochodzi i jak powstał? Co oznaczają nazwy faworków? Poznaj historię i ciekawostki na temat faworków i przygotuj je według naszych propozycji. Do wyboru masz: łatwy przepis, tradycyjny, faworki na piwie, na koniaku, przepis na włoskie crostoli i francuskie bugnes.

Karnawał, tłusty czwartek i ostatki to czas, kiedy odpuszczamy sobie kulinarne restrykcje. W tym okresie na polskim stole nie może zabraknąć pysznych faworków. Kluczem do sukcesu jest sprawdzony przepis, a my mamy dla ciebie ich aż sześć! Możesz wypróbować wszystkie lub wybrać ten, który najbardziej ci odpowiada - łatwy i szybki, tradycyjny, na piwie, na koniaku, włoski lub francuski. 

Skąd się wzięły faworki?

Faworki kojarzą nam się z tradycyjnym polskim deserem, jednak w pierwszej kolejności były wypiekane na Litwie. Tam przygotowuje się z nich efektowny tort mrowisko (znany też na Suwalszczyźnie). To jakby faworki ułożone w wysoki stos, polane miodem i posypane makiem. Faworki z miodowym syropem serwuje się też w... Indiach.

Jak powstały faworki? Przez przypadek. Legenda mówi, że cukiernik robiący pączki wrzucił do tłuszczu pasek ciasta. Żeby nie zebrać cięgów za zmarnowanie ciasta, szybko je wyjął. Ale jego szef to zauważył. Spróbował, posypał cukrem... i przygotował kolejne paski. Początkowo faworki wykonywano z ciasta na pączki, przez co były one ciężkie i tłuste. Z czasem przepis uległ modyfikacjom, dzięki którym faworki są dziś lekkie i chrupkie. Co ciekawe, ze współczesnego ciasta na faworki przygotowuje się również inny ostatkowy deser - karnawałowe róże. 

Słowo „faworki” pochodzi od francuskiego faveur (czytaj: fawer) oznaczające kokardkę lub cienką wstążeczkę, co nawiązuje do kształtu faworków. Historycznie jest to nazwa kokardki zrobionej ze wstążki, którą rycerz otrzymywał od damy swego serca jako dowód przychylności. Inni natomiast uważają, że nazwa faworki pochodzi od poznańskiej piekarni Fawor z ponad 100-letnią tradycją. Z kolei śląska i małopolska nazwa tego deseru, czyli chrust lub chruścik wzięła się od suchych gałązek, które szeleszczą, trzeszczą i łamią się równie łatwo jak ten kruchy deser. Co ciekawe, nazwa faworki obecnie nie odnosi się już tylko do tego konkretnego deseru, a ogólnie do potraw w kształcie wstążki. Istnieją zatem faworki z mięsa lub ryby.

Obecnie Polacy są absolutnymi specjalistami jeśli chodzi o faworki. W naszym kraju powstał też największy faworek na świecie. Miał 15 m długości, 50 cm szerokości i wykonano go w cukierni Barbarella w Łodzi.

Faworki w innych krajach świata

  • Taratuszki to rosyjskie faworki. Mają kształt „naszych”, ale są bardzo pulchne. Ciasto przygotowuje się z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego.
  • W Niemczech w rejonie Bawarii powstaje Schneeballe (czytaj: szneebale) – Kula Śniegowa. Przypomina zlepione faworki. Posypuje się ją cukrem pudrem, cynamonem, polewa czekoladą albo obtacza w migdałach.
  • Indyjskie faworki nazywają się khaja (czytaj: kaja). Są teraz modne. Ciasto jest z klarowanym masłem. Zwija się je ciasno w rulon, kroi w szerokie plastry i smaży na klarowanym maśle. Polewa się je syropem z miodu albo (w wersji europejskiej) posypuje cukrem pudrem.

Łatwy i szybki przepis na faworki

138976872_m_normal_none
Faworki - łatwy przepis
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 350 g mąki
  • łyżka miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 7 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 
  • łyżka spirytusu lub octu
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy żółtka, jajko, dodajemy spirytus, śmietanę oraz masło i wyrabiamy miękkie ciasto.
  2. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek – im będzie cieńszy, tym delikatniejsze i smaczniejsze wyjdą faworki. Nożem wykrawamy długie prostokąty, następnie każdy nacinamy pośrodku wzdłuż. Jeden koniec przewijamy przez powstały otwór, tak aby nadać faworkom odpowiedni kształt. 
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu – po kilkanaście sekund z obu stron. Ostrożnie wykładamy na ręczniki papierowe i zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Karnawałowe faworki - tradycyjny przepis babci

116920424_m_normal_none
Faworki - tradycyjny przepis babci
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 5 żółtek szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Ciasto zagnieć. Uformuj gładką kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na 30 minut, żeby zmiękło i odpoczęło w temperaturze pokojowej.
  2. Po tym czasie dobrze wybij wałkiem, żeby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Jeszcze raz uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj cieniutko, za pomocą radełka wykrawaj prostokąty długości 10 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek ciasta natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór.
  4. Faworki smaż w gorącym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Osącz na ręczniku papierowym. Oprósz cukrem pudrem.

Faworki na piwie

118932891_m_normal_none
Faworki na piwie
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 480 g mąki
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i cukier wanilinowy. Na koniec wlać piwo i spirytus. Ze składników zagnieść ciasto, po czym przez kilka minut uderzać w nie pięścią, dzięki czemu upieczone faworki będą mieć „pęcherzyki”. Ciasto owinąć w folię i chłodzić ok. 1 godz.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić w paski, a następnie na środku każdego zrobić nożem niewielkie nacięcie. Jeden z końców ciasta przewinąć przez dziurkę i przeciągnąć.
  3. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Faworki na koniaku

161990869_m_normal_none
Faworki na koniaku
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 5 dag masła 
  • łyżka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kieliszek koniaku
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie:

  1. Żółtka z cukrem waniliowym utrzyj na jednolitą masę, pod koniec ucierania dodaj koniak. Następnie dodaj śmietanę oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Wyłóż je na stolnicę i przez 10-15  minut wybijaj ciasto drewnianym wałkiem do czasu, aż zaczną tworzyć się małe pęcherzyki powietrza. 
  2. Podziel ciasto na kilka części. Każdą jak najcieniej rozwałkuj. Wałkując staraj się podsypywać jak najmniej mąki (jak podsypiesz jej za dużo, faworki będą za twarde). Rozwałkowane ciasto pokrój na paski długości 10-15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób podłużne nacięcie, przez które przewiń koniec paska.
  3. W płaskim rondlu rozgrzej mocno olej. Wkładaj faworki partiami i smaż je na złoty kolor. Wyjmuj na papierowy ręcznik w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Crostoli – przepis na włoskie faworki

62531336_m_normal_none
Crostoli – przepis na włoskie faworki
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 350 g mąki 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 60 g masła 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka 3,2%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 ml likieru grappa 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Masło wykładamy wcześniej, aby zmiękło. Odkładamy dwie łyżki mąki, a resztę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy żółtka, masło, mleko oraz likier.
  2. Wyrabiamy ciasto (ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne), w razie potrzeby dosypując trochę odłożonej mąki lub dolewając odrobinę mleka. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jak najcieniej (na grubość ok. 1 mm), bardzo oszczędnie podsypując mąką. Radełkiem lub nożem tniemy placek w dość cienkie i długie prostokąty.
  4. W wysokim rondlu rozgrzewamy olej (powinien osiągnąć temperaturę 180°C). Na gorący tłuszcz wrzucamy po kilka pasków i smażymy bardzo krótko z obu stron tak jak faworki.
  5. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na półmisku wyłożonym ręcznikami papierowymi. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Bugnes - przepis na francuskie faworki

93705410_m_normal_none
Bugnes - przepis na francuskie faworki
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 2 szczypty soli
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 2 łyżki wódki
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza 
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Cytrusy umyj i osusz, a następnie otrzyj z nich skórkę. Mąkę połącz z solą, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, otartą skórką. Wbij jaja, dodaj masło i wódkę. Zagnieć jednolite ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
  2. W garnku rozgrzej 1 l oleju i trzymaj na małym ogniu.
  3. Ciasto rozwałkuj partiami na podsypanej mąką stolnicy i formuj z niego prostokąty lub podkowy.
  4. Smaż je przez chwilę po kilka w rozgrzanym oleju i wyławiaj łyżką cedzakową. Osącz na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

 

 

Czytaj więcej