4 przepisy na domowy chleb. Tradycyjne i oryginalne receptury
Chleb twarogowy z ziarnami to oryginalny przepis na domowe pieczywo
Fot. 123rf.com

4 przepisy na domowy chleb. Tradycyjne i oryginalne receptury

Jakiś czas temu wróciła moda na samodzielne wypiekanie domowego chleba, zamiast kupowanie tego z piekarni. Domowe pieczywo jest pyszne i zdrowe, choć jego przygotowanie zajmuje więcej czasu i pracy niż pójście do sklepu. Mimo to warto spróbować. Mamy dla Ciebie aż 4 propozycje, w tym dwa tradycyjne przepisy na pszenny chleb z garnka oraz żytni na zakwasie. Jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj chleb z suszonymi pomidorami lub... twarogowy z ziarnami. 

Na zakwasie, drożdżach lub... na białym serze. Przedstawiamy proste przepisy dla każdego, kto chce upiec swój pierwszy w życiu chrupiący bochenek. Taki domowy chleb z pewnością będzie smaczniejszy i zdrowszy niż kupne pieczywo, bo bez konserwantów i ulepszaczy. 

Jak zrobić zakwas do chleba?

Ciasto, z którego ma być wypiekany chleb żytni, wymaga przygotowania zakwasu i przeprowadzenia procesu fermentacyjnego nadającego wypiekowi odpowiedni smak i aromat. W trakcie przygotowywania zakwasu rozłożeniu ulegają substancje śluzowe obecne w mące, utrudniające nawodnienie i napęcznienie białek i skrobi. Dzięki temu pieczywo cechuje się także większą trwałością i ma znacznie więcej właściwości  prozdrowotnych od chleba wypiekanego bez zakwasu. 

Jak zrobić zakwas do chleba żytniego?

Do słoja wsyp 30 g mąki żytniej (typ 2000). Wlej 30 ml wody, wymieszaj. Zakręć słoik, odstaw na słoneczny parapet. Na drugi dzień dosyp 30 g mąki, dolej 30 ml wody. Wymieszaj i odstaw. Tak samo dokarmiaj zakwas trzeciego i czwartego dnia. Piątego dnia zakwas jest gotowy. Po wykorzystaniu 150 g dokarm go i odstaw do lodówki.

Chleb pszenny z garnka

160465035_m
Chleb pszenny z garnka
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typu 650 
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże instant, sól oraz cukier. Wlej 350 ml chłodnej wody. Wymieszaj składniki łyżką, a potem wyrób rękoma elastyczne ciasto. Przykryj je w misce ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Dodaj prażoną cebulkę. Jeszcze raz wyrób ciasto. Przełóż je do naczynia żaroodpornego (2,5 l), garnka żeliwnego lub garnka rzymskiego, formując bochenek (jeśli chcesz, zrób nacięcia), przykryj. Wstaw naczynie do zimnego piekarnika. Piecz godzinę w 200°C (funkcja góra-dół). Odkryj naczynie. Dopiekaj chleb 15-20 minut.

Nasza rada:

Garnek rzymski należy namoczyć godzinę wcześniej, a potem natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.

Chleb żytni na zakwasie

75373984_m
Chleb żytni na zakwasie
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/2 kg mąki żytniej typu 700 (może być także razowa)
  • 150 g domowego zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do posmarowania foremki
  • otręby do wysypania foremki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj domowy zakwas (przepis poniżej) i 450 ml letniej wody. Wymieszaj łyżką (masa jest kleista). Formę posmaruj olejem, wysyp otrębami. Przełóż ciasto. Odstaw na 4-5 godz. do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto skrop z wierzchu wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C. Piecz godzinę.

Chleb twarogowy z ziarnami

64963060_m
Chleb twarogowy z ziarnami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 50 g ziaren słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego i otrębów pszennych
  • 250 g otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka mąki kukurydz.
  • 5 jajek 
  • 1/2 kg twarogu
  • proszek do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ziarna słonecznika, pestki dyni i siemię. 1/3 przygotowanej mieszanki odłóż do posypania chleba. Do reszty wsyp otręby pszenne oraz owsiane, mąkę kukurydzianą (lub skrobię), 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz łyżeczkę soli, wymieszaj.
  2. Dodaj mielony twaróg (np. z wiaderka). Wbij całe jajka. Wymieszaj składniki łyżką. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem keksówki (30 cm). Wyrównaj wierzch, posyp odłożonymi ziarnami. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (funkcja góra-dół).

Chleb z suszonymi pomidorami

15152820_m
Chleb z suszonymi pomidorami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej typu 450
  • 50 g suszonych pomidorów (osączonych z oleju)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz, zasyp cukrem. Dodaj 3 łyżki letniej wody, utrzyj. Odstaw na 15 min. Pokrój dobrze osuszone pomidory. Dodaj do mąki razem z solą, cukrem i ziołami. Wlej zaczyn oraz 2 szklanki letniej wody, wyrób ciasto. Przykryj je w misce ściereczką. Odstaw na 30 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Keksówkę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto, odstaw pod przykryciem na 15 minut. Wstaw do piekarnika, piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz chleb 45-50 minut.

 

Czytaj więcej