Egzotyczna monstera doda wnętrzu charakteru. Jak o nią dbać, by zdrowo rosła?
Zielona monstera pasuje do każdego wnętrza. Jak ją pielęgnować?
Fot. 123rf.com

Egzotyczna monstera doda wnętrzu charakteru. Jak o nią dbać, by zdrowo rosła?

Okazała, tropikalna monstera w mieszkaniu to marzenie każdego wielbiciela roślin. Wygląda pięknie, dodaje wnętrzu egzotycznego charakteru, a na dodatek jest mało wymagająca i łatwa w uprawie. Jaką odmianę monstery wybrać i jakie stanowisko będzie dla niej najlepsze? Sprawdź jak dbać o monsterę w domu, by była zdrowa i intensywnie zielona. 

Duże, błyszczące i gęsto powycinane liście monstery sprawiają, że to najpopularniejsza roślina ostatnich lat. Monstera w stanie dzikim rośnie w parnych, cienistych lasach Ameryki Południowej. Aby poczuła się „jak w domu” i pięknie rosła, monstera uprawiana w domu powinna mieć podobne warunki do tych, jakich rośnie naturalnie. 

  • W domu monsterę sadzimy w ziemi uniwersalnej z dodatkiem kory lub torfu (7:1) lub w specjalnym podłożu do monster (ok. 15 zł/3 l).
  • Monstera najlepiej rośnie w miejscu ciepłym, o temp. powyżej 18 stopni (także podczas zimy). Roślinę ustawiamy na stanowisku widnym, ale nie nasłonecznionym. W ciemnych pomieszczeniach będzie miała długie, słabe pędy, a liście utracą charakterystyczny „perforowany” kształt”. 
  • Monstera potrzebuje dużo wody – tropikalne lasy, z których pochodzi, są bardzo wilgotne. Podlewamy obficie, by ziemia była stale wilgotna. Wylewamy wodę z podstawki. Co 3-4 dni zraszamy albo przecieramy liście wilgotną szmatką lub gąbką.
  • Od marca do października zasilamy co 3 tygodnie nawozem do roślin zielonych (z dużą zawartością azotu). Odpowiednio „karmiona” szybko rośnie, ma dużo liści i mocne łodygi. 
  • Obcinamy końcówki pędów (w przeciwnym razie monstera stanie się zbyt wybujała.
  • Małe rośliny przesadzamy co roku, większe co 3-4 lata. Jeśli rośliny w danym roku nie przesadzamy, usuńmy wierzchnią warstwę ziemi w donicy, a na jej miejsce nasypmy świeżej.

Monstera – co to takiego? Opis i występowanie rośliny

Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) to tropikalne pnącze należące do roślin obrazkowatych (Araceae). Monstera naturalnie występuje m.in. w lasach Meksyku, Kostaryki czy Gwatemali. W naturze pnącze to osiąga nawet 20 m długości! Ten wiecznie zielony okaz wspina się po podporach za pomocą korzeni przybyszowych.

Jej największą ozdobą są liście o pokaźnych rozmiarach. Niektóre z nich mogą mieć średnicę nawet 60 cm! Blaszki liściowe są mocno i gęsto powycinane lub dziurkowane. Im starsze liście, tym perforacje są większe. Warto podkreślić, że młode liście nie mają dziur ani wcięć. Dlatego gdy kupujemy naprawdę młodą roślinę, musimy liczyć się z tym, że minie sporo czasu, zanim monstera nabierze docelowych kształtów. A nie należy ona do szybko rosnących okazów.

Mimo to jest łatwa w uprawie i nie ma wysokich wymagań. Ważne, aby zapewnić jej widne stanowisko z rozproszonym światłem oraz umiarkowane podlewanie. Roślinę nawadniamy dopiero wtedy, gdy podłoże nieco przeschnie. Bujne liście wymagają stałej pielęgnacji: odkurzania i zraszania.

Najciekawsze odmiany monstery z całego świata

Jeśli najpopularniejsza, zielona monstera dziurawa to dla nas wciąż za mało, warto poszukać tych unikatowych okazów!

Monstera Adansona "Monkey Mask"

159191635_m
Monstera Adansona odmiana "Monkey Mask"
Fot. 123rf.com

To znacznie mniejsza kuzynka monstery dziurawej, która dorasta maksymalnie do 100 cm długości. Doskonale nadaje się do wiszących donic lub koszy, w których jej giętkie pędy swobodnie, kaskadowo zwisają w dół. Liście są średniej wielkości, całobrzegie o licznych otworach w blaszce. Dziurkowane niczym ser szwajcarski pięknie prezentują się na półsłonecznym stanowisku. 

Monstera dziurawa "Variegata" 

170141087_m
Monstera dziurawa odmiana "Variegata" 
Fot. 123rf.com

Monstera "Variegata" to okazała odmiana o wielkich liściach. Jej unikatową cechą jest to, że liście całkowicie lub częściowo osiągają kremową barwę, która pięknie kontrastuje z pozostałą, ciemnozieloną częścią rośliny. Bezchlorofilowa struktura tkanek może pojawiać się na łodygach, w postaci smug na blaszkach liściowych lub obejmować całe liście albo ich połowę. 

Monstera dziurawa "Marmorata" 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Willow (@brainongreens)

Monstera "Marmorata" to jedna z najbardziej unikatowych i zaskakujących odmian o marmurkowych liściach w odcieniu zieleni, złota oraz kremu. Blaszki wybarwiają się nieregularnie.

Czy monstera jest bezpieczna dla zwierząt?

Domowa dżungla jest coraz popularniejszym trendem w aranżowaniu mieszkań. Często w parze z pasją do roślin idzie miłość do zwierząt. Niestety w wielu przypadkach tych dwóch bytów nie da się pogodzić, ponieważ sporo gatunków roślin jest toksycznych dla psów oraz kotów. Dlatego zawsze sprawdzajmy w fachowej prasie lub w Internecie, które okazy są bezpieczne dla pupili. Monstera należy do roślin toksycznych dla zwierząt, więc zrezygnujmy z niej, jeśli mamy futrzastych podopiecznych. Spożycie jej grozi m.in. podrażnieniem pyszczka.

Najlepsze stanowisko dla monstery

137165949_m
Monstera pięknie będzie wyglądać w łazience
Fot. 123rf.com

Monstera dziurawa źle znosi silne nasłonecznienie, więc będzie odpowiednia do łazienek – nie tylko tych bardzo jasnych. Pamiętajmy jednak, że w cienistym zakątku roślina będzie miała mniej dekoracyjnych, tak bardzo pożądanych w liściach dziur.

Jak rozmnażać monsterę w domowych warunkach?

  • W marcu odetnij ostrym i czystym nożykiem wierzchołki pędów z co najmniej dwoma młodymi liśćmi.
  • Tak przygotowane sadzonki umieść w słoiku z wodą. Trzymaj je w widnym i ciepłym miejscu, aż łodyżki wypuszczą korzenie.
  • Po ukazaniu się korzeni sadzonki przesadź do niewielkich doniczek wypełnionych ziemią torfową. Utrzymuj wilgotność.

Zasady pielęgnacji monstery

Ta pokaźnych rozmiarów roślina, aby bujnie rosnąć i mieć soczyście zielone ulistnienie, potrzebuje prawidłowej opieki.

Uprawa monstery

Do nawożenia monstery najlepiej stosować nawozy o wydłużonym działaniu, np. w pałeczkach lub specjalnych aplikatorach. Okaz podlewajmy raz w tygodniu, umiarkowanie obficie. Nadmiar wody sprawia, że roślina marnieje, a jej liście brązowieją lub usychają na końcach. Najlepsza temperatura do domowej uprawy monstery mieści się w przedziale od 18 do 24°C.

Zabiegi dla monstery

Ta okazała roślina co prawda nie lubi wilgotnej gleby, ale wilgotne powietrze już tak. W sezonie grzewczym zraszajmy roślinę regularnie lub postawmy obok podstawkę wypełnioną keramzytem i wodą.

Duże liście monstery wymagają przecierania z kurzu, którego nadmiar ogranicza dopływ światła. Od czasu do czasu możemy przetrzeć je środkiem nabłyszczającym. Młode monstery przesadzamy co roku, lecz gdy roślina osiągnie 1 m wysokości, wymieniamy tylko wierzchnią warstwę podłoża.

155495266_m
Duże liście monstery wymagają przecierania z kurzu
Fot. 123rf.com

Palikowanie monstery

W naturze okaz ten jest pnączem, dlatego rosnąc w donicy ma tendencję do przechylania się i płożenia. Aby zapobiec złamaniom, podpierajmy roślinę mocnymi palikami, np. bambusowymi. Przywiązujmy ją luźno i ostrożnie. 

Dlaczego liście monstery żółkną?

Jest kilka błędów uprawowych, które mogą powodować usychanie, brązowienie lub żółknięcie liści. Pierwszym z nich jest nadmierne podlewanie. Monstera nie lubi stać w wodzie! Jednak gdy powietrze w pomieszczeniu jest zbyt suche, liście również stracą swój intensywnie zielony kolor. Zraszajmy je regularnie. Okaz lubi nawożenie (raz na 2 tygodnie). W przeciwnym razie liście bledną, żółkną i usychają. Monstery rosnące w cieniu nawozimy rzadziej – raz w miesiącu.

Ciekawostka o monsterze: ma jadalne kolby!

W sprzyjających warunkach monstera zakwita i zawiązuje owoce – jadalne kolby. W domu jest to jednak bardzo trudne do osiągnięcia. Najczęściej udaje się to w większych oranżeriach lub ogrzewanych szklarniach. Dojrzewanie owocu trwa ponad rok! Kolby monstery smakują delikatnie kwaskowo, podobnie jak ananas. W Meksyku sok z kolb monstery jest szeroko wykorzystywany do przygotowania lodów, napojów i wina. Pamiętajmy jednak, że wszystkie części monstery, właśnie oprócz dojrzałych owoców, są trujące! Pod żadnym pozorem nie należy próbować spożywać nawet najmniejszych ilości jej liści lub łodyg.

Czytaj więcej