Wątróbka, żołądki drobiowe, flaczki - smaczne i zdrowe podroby na obiad
Wątróbka to skarbnica witamin.
Fot. 123 rf

Wątróbka, żołądki drobiowe, flaczki - smaczne i zdrowe podroby na obiad

Podroby – niedoceniane przysmaki wracają do łask i słusznie, bo to skarbnica zdrowia. Zawierają wiele cennych wartości odżywczych i mikroelementów. W wielu krajach serwują je najlepsze i najdroższe restauracje. Oto pomysły na dania obiadowe z podrobami w roli głównej

Wątróbka, żołądki drobiowe czy flaki wielu z nas bardzo źle się kojarzą. W czasach PRL-u przylgnęła do nich niechlubna etykieta mięsa dla ubogich i tak przez długie lata zostało. Na szczęście w ostatnim czasie wraz z większym otwarciem na kuchnie świata (gdzie w wielu krajach są prawdziwymi rarytasami) powracają do łask i na polskie stoły. I bardzo dobrze, ponieważ podroby zawierają duże ilości cennych składników i dobrze przyrządzone, są po prostu bardzo smaczne. Dlatego warto chociaż raz w tygodniu podać podroby na obiad. Wzbogacą naszą dietę w witaminy  A, B12 PP, D, E, K i C, kwas foliowy, białko i żelazo. Tu prawdziwą bombą witaminową jest wątróbka.

3 przepisy na pyszne dania z podrobów

Wątróbka z jabłkami

97604928_m
Wątróbka drobiowa z jabłkami.
123 RF

Składniki: 

  • 500 g wątróbki drobiowej 
  • 2 cebule 
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 
  • 1 płaska łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Obierz cebule, pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Zdejmij z patelni.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki. Podsmaż przez ok. 1-1,5 min na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli. Ściągnij z patelni.
  3. W tym samym naczyniu podsmaż oczyszczoną wcześniej wątróbkę oprószoną majerankiem po ok. 5 min z każdej strony. Dodaj cebulę i jabłka, dopraw solą i pieprzem. Duś całość pod przykryciem jeszcze ok. 2 min. 

Podpowiedź:

Jeśli po obiedzie zostanie ci mięso, najlepiej zblendować je i wykorzystać jako smarowidło do kanapek na śniadanie lub kolację.

Gulasz z żołądków drobiowych z kaszą gryczaną

29964728_m
Gulasz z żołądków drobiowych z kaszą gryczaną.
123RF

Składniki:

  • 600 g żołądków drobiowych 
  • 150 g pomidorów suszonych w oleju 
  • 1 cebula 
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka 
  • 500 ml bulionu drobiowego 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • przyprawa uniwersalna typu vegeta 
  • sól, pieprz do smaku 
  • tłuszcz do smażenia 
  • 2 woreczki kaszy gryczanej 
  • kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

  1. Żołądki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze części. W głębokim naczyniu rozgrzej olej i podsmaż mięso, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię i stratą na tarce marchewkę.
  2. Pomidory suszone osączyć z oleju, pokroić w paseczki, dodać do żołądków. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś całość, aż żołądki będą miękkie.
  3. Kaszę gryczaną przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Podaj z gulaszem. Udekoruj gałązkami koperku.

Rozgrzewające flaczki

60146851_m
Domowe flaczki wołowe.
123RF

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg flaków wołowych 
  • duża porcja rosołowa 
  •  4 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1 mały seler 
  • 1 por 
  • 3 listki laurowe 
  • 8 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • łyżeczka papryki ostrej 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól, pieprz do smaku

 Przygotowanie:

  1. Flaki obgotuj 3 razy po 30 min. Za każdym razem zmień wodę i zalej mięso gorącą wodą. Po tym czasie wyciągnij mięso, ostudź i pokrój na wąskie paseczki. 
  2. W innym garnku zalej porcję rosołową wodą, dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa i mięso zmiękną. Wyciągnij je, ostudzić i pokrój na mniejsze części. 
  3. Do rosołu wrzuć flaki i gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny). 4 Do flaków dodaj ugotowane i pokrojone warzywa oraz mięso. Dopraw solą, pieprzem, papryką, imbirem i majerankiem. Gotuj jeszcze 15-20 min. Podawaj z pieczywem.

Czytaj więcej