Wątróbka, żołądki drobiowe, flaczki - smaczne i zdrowe podroby na obiad
04.02.2022 11:24
Podroby – niedoceniane przysmaki wracają do łask i słusznie, bo to skarbnica zdrowia. Zawierają wiele cennych wartości odżywczych i mikroelementów. W wielu krajach serwują je najlepsze i najdroższe restauracje. Oto pomysły na dania obiadowe z podrobami w roli głównej
Wątróbka, żołądki drobiowe czy flaki wielu z nas bardzo źle się kojarzą. W czasach PRL-u przylgnęła do nich niechlubna etykieta mięsa dla ubogich i tak przez długie lata zostało. Na szczęście w ostatnim czasie wraz z większym otwarciem na kuchnie świata (gdzie w wielu krajach są prawdziwymi rarytasami) powracają do łask i na polskie stoły. I bardzo dobrze, ponieważ podroby zawierają duże ilości cennych składników i dobrze przyrządzone, są po prostu bardzo smaczne. Dlatego warto chociaż raz w tygodniu podać podroby na obiad. Wzbogacą naszą dietę w witaminy A, B12 PP, D, E, K i C, kwas foliowy, białko i żelazo. Tu prawdziwą bombą witaminową jest wątróbka.
3 przepisy na pyszne dania z podrobów
Wątróbka z jabłkami
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 cebule
2 jabłka (najlepiej kwaśne)
1 płaska łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obierz cebule, pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Zdejmij z patelni.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki. Podsmaż przez ok. 1-1,5 min na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli. Ściągnij z patelni.
W tym samym naczyniu podsmaż oczyszczoną wcześniej wątróbkę oprószoną majerankiem po ok. 5 min z każdej strony. Dodaj cebulę i jabłka, dopraw solą i pieprzem. Duś całość pod przykryciem jeszcze ok. 2 min.
Podpowiedź:
Jeśli po obiedzie zostanie ci mięso, najlepiej zblendować je i wykorzystać jako smarowidło do kanapek na śniadanie lub kolację.
Gulasz z żołądków drobiowych z kaszą gryczaną
Składniki:
600 g żołądków drobiowych
150 g pomidorów suszonych w oleju
1 cebula
1 cukinia
1 marchewka
500 ml bulionu drobiowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna typu vegeta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
2 woreczki kaszy gryczanej
kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
Żołądki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze części. W głębokim naczyniu rozgrzej olej i podsmaż mięso, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię i stratą na tarce marchewkę.
Pomidory suszone osączyć z oleju, pokroić w paseczki, dodać do żołądków. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś całość, aż żołądki będą miękkie.
Kaszę gryczaną przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Podaj z gulaszem. Udekoruj gałązkami koperku.
Rozgrzewające flaczki
Składniki:
1 i 1/2 kg flaków wołowych
duża porcja rosołowa
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 por
3 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Flaki obgotuj 3 razy po 30 min. Za każdym razem zmień wodę i zalej mięso gorącą wodą. Po tym czasie wyciągnij mięso, ostudź i pokrój na wąskie paseczki.
W innym garnku zalej porcję rosołową wodą, dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa i mięso zmiękną. Wyciągnij je, ostudzić i pokrój na mniejsze części.
Do rosołu wrzuć flaki i gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny). 4 Do flaków dodaj ugotowane i pokrojone warzywa oraz mięso. Dopraw solą, pieprzem, papryką, imbirem i majerankiem. Gotuj jeszcze 15-20 min. Podawaj z pieczywem.