Kurczak pieczony faszerowany wątróbką smakuje i prezentuje się wybornie. Delikatne, rozpływające się w ustach nadzienie sprawi, że będzie wewnątrz soczysty, a dzięki pieczeniu skórka stanie się chrupiąca. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Pieczony kurczak to bardzo dobra propozycja na obiad, święta lub rodzinną uroczystość. To potrawa, która pięknie się prezentuje, a w dodatku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Zobacz przepis i nasze porady!
Temperatura pieczenia kurczaka jest niezwykle ważna. Nie może być zbyt wysoka, bo wtedy mięso przypali się z wierzchu i będzie suche w środku. Jeżeli będzie z kolei zbyt niska, wyjmiesz z piekarnika niedopieczone mięso.
Optymalną temperaturą jest 180⁰C, a jeśli i pieczesz z termoobiegiem, zmniejsz ją do 170⁰C. Taka temperatura pozwoli na ścięcie się mięsa, ale nie jego przypalenie. Mięso wyjmij z lodówki około godzinę przed pieczeniem. Włożenie zimnego kurczaka do nagrzanego piekarnika sprawi, że zewnętrzna strona i wnętrze będą się piec nierównomiernie.
A ile czasu piecze się kurczaka w całości? Kurczaki mają różną wielkość, a zatem różnie należy je piec. Ogólnie przyjęła się zasada, że piecze się przez godzinę na każdy kilogram mięsa.
W trakcie pieczenia powinno się raz na jakiś czas oblewać mięso wytopionym tłuszczem, dzięki czemu będzie idealnie soczyste. Jeśli skórka za bardzo się rumieni, przykryj kurczaka folią aluminiową. Po upieczeniu mięso musi poleżeć przynajmniej kwadrans przed krojeniem.
Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Przygotowanie