Kurczak pieczony w całości z cytrusami i tymiankiem. Idealny do wspólnego biesiadowania!
Kurczak pieczony w całości z cytrusami i tymiankiem.
Fot. 123RF

Kurczak pieczony w całości z cytrusami i tymiankiem. Idealny do wspólnego biesiadowania!

Cytrusowy kurczak pieczony w całości z tymiankiem i czosnkiem. Zachwyca prostotą i bogactwem smaków. To idealne danie zarówno na rodzinne lub towarzyskie spotkanie, jak i uroczystą kolację. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

To danie idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Wyborne rozpływające się mięso możesz podać samo lub z pieczonymi ziemniakami. Jak przyrządzić idealnego kurczaka z cytryną i tymiankiem? Zobacz nasz przepis!

Co zrobić, żeby pieczony kurczak nie był suchy?

Wiele osób po upieczeniu kurczaka stwierdza, że jest suchy, bez smaku lub smakuje "jak tektura". Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa. Kurczak powinien być blado różowy lub lekko beżowy. Jeśli mięso będzie miało kolor biały, szary lub niebieski to oznacza, że jest nieświeże. Dobre mięso nie potrzebuje mocnego przyprawiania.

Najczęstszym błędem powodującym to, że mięso jest twarde i suche jest zbyt długie pieczenie. Trzymaj się w tym wypadku przepisu. Niektórzy zapominają też, że po upieczeniu mięso powinno poleżeć przynajmniej kwadrans i "odpocząć". W tym czasie soki równomiernie rozprowadzają się po całym kurczaku i nie wypłyną podczas krojenia, a mięso będzie soczyste.

Kurczak pieczony w całości z cytrusami i tymiankiem

112661808_m
Kurczak pieczony w całości z cytrusami i tymiankiem.
123RF

Przygotowanie: ok. 180 min plus chłodzenie 
Kaloryczność: porcja ok. 500 kcal 
Koszt porcji: ok. 5,50 zł 
Liczba porcji: przepis na 4-6 porcji

Składniki

  • cały kurczak
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • po 2 łyżeczki granulowanej cebuli, czosnku, soli i tymianku
  • po łyżeczce musztardy w proszku i pieprzu (opcjonalnie)
  • mandarynka
  • cytryna
  • 6 gałązek tymianku
  • 8 ząbków czosnku (przekrojonych)

Przygotowanie

  1. Wymieszaj cukier z granulowanymi cebulą i czosnkiem, solą, suszonym tymiankiem, musztardą i pieprzem. Natrzyj kurczaka połową przypraw, wstaw do lodówki na 2-3 godz. i natrzyj resztą przypraw. Mandarynkę i cytrynę przekrój na pół. Do środka włóż po pół cytryny i mandarynki, 2 gałązki tymianku i 5 ząbków czosnku.
  2. Na dnie brytfanny ułóż po 2 plasterki cytrusów, 2 gałązki tymianku i kilka połówek czosnku. Ułóż na nich kurczaka, a na nim znów cytrusy, tymianek i czosnek. Piecz pod przykryciem w piekarniku nastawionym na 200°C – godzinę na każdy kilogram wagi kurczaka. 
  3. Wyjmij kurczaka z brytfanny, ułóż na blaszce i wstaw pod grill w piekarniku na 10 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kolejnych 10 min.

 

Czytaj więcej