Cytrusowy kurczak pieczony w całości z tymiankiem i czosnkiem. Zachwyca prostotą i bogactwem smaków. To idealne danie zarówno na rodzinne lub towarzyskie spotkanie, jak i uroczystą kolację. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
To danie idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Wyborne rozpływające się mięso możesz podać samo lub z pieczonymi ziemniakami. Jak przyrządzić idealnego kurczaka z cytryną i tymiankiem? Zobacz nasz przepis!
Wiele osób po upieczeniu kurczaka stwierdza, że jest suchy, bez smaku lub smakuje "jak tektura". Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa. Kurczak powinien być blado różowy lub lekko beżowy. Jeśli mięso będzie miało kolor biały, szary lub niebieski to oznacza, że jest nieświeże. Dobre mięso nie potrzebuje mocnego przyprawiania.
Najczęstszym błędem powodującym to, że mięso jest twarde i suche jest zbyt długie pieczenie. Trzymaj się w tym wypadku przepisu. Niektórzy zapominają też, że po upieczeniu mięso powinno poleżeć przynajmniej kwadrans i "odpocząć". W tym czasie soki równomiernie rozprowadzają się po całym kurczaku i nie wypłyną podczas krojenia, a mięso będzie soczyste.
Przygotowanie: ok. 180 min plus chłodzenie
Kaloryczność: porcja ok. 500 kcal
Koszt porcji: ok. 5,50 zł
Liczba porcji: przepis na 4-6 porcji
Składniki
Przygotowanie